Autor Wątek: Toyota Yaris Simple 2013 nie działa trzecia lampa STOP jak to naprawić ?  (Przeczytany 4611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejGdz

• Toyot Leżący
  • *
Witam ,

Toyota Yaris Simple rok produkcji 2013 nie działa trzecia lampka STOP u góry w klapie bagażnika.
Udało mnie się zdjąć całą lampę ale ni jak nie mogę się dostać wyjąć tego elementu środkowego gdzie są diody led.
Pytanie ?
Czy ktoś miał juz podobny przypadek z defektem tej dodatkowej lampy STOP i jak sobie poradził ?
Czy jedyna opcja to tylko kupić całą kompletna lampę ? Dzwoniłem do ASO i koszt lampy którą trzeba zamówić to około 250 zł + robocizna zamontowania lampy = około 340 zł !!!

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Yaris Simple 2013 nie działa trzecia lampa STOP jak to naprawić ?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2021, 13:05:02 »
Witam ,

Toyota Yaris Simple rok produkcji 2013 nie działa trzecia lampka STOP u góry w klapie bagażnika.
Udało mnie się zdjąć całą lampę ale ni jak nie mogę się dostać wyjąć tego elementu środkowego gdzie są diody led.
Pytanie ?
Czy ktoś miał juz podobny przypadek z defektem tej dodatkowej lampy STOP i jak sobie poradził ?
Czy jedyna opcja to tylko kupić całą kompletna lampę ? Dzwoniłem do ASO i koszt lampy którą trzeba zamówić to około 250 zł + robocizna zamontowania lampy = około 340 zł !!!

Witam

Ja miałem defekt ale w YII politf 2009. Spalił się jeden LED i też wymieniałem całą lampkę. Teraz zamontowałem też  lampkę 6 ledową < w przedliftach są 4 LEDOWE>  ale od Aurisa z 2015 roku.Kosztowała mnie 30 złotych na allegro. Wymiana w zakresie własnym za 0,00. Jedyny minus tej operacji to urwane "kołki rozporowe" w obudowie tej lampki, bo w YII jest wkręcana na dwa wkręty. Nie wiem jak jest to rozwiązane w YIII ale podejrzewam że siedzi taki sam "bubel" do pierwszego demontażu >> żeby kupić całą obudowę w ASO przy wymianie lampki:)....   Ta obudowa kosztuje 260 złotych, a lampka drugie tyle..  Takie teraz robią byle co w tej toyocie.. I z wszystkim tak jest.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2021, 13:07:18 wysłana przez smokofilidanek »

Offline AndrzejGdz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2021, 17:59:08 »
Posiłkuję się zdjęciem z alledrogo https://archiwum.allegro.pl/oferta/trzecie-swiatlo-stop-klapy-toyota-yaris-iii-11-17-i8079899886.html  . Najgorsze jest to że ni jak nie można wyjąć nazwijmy to tego paska z ledami ? On chyba jest zgrzewany na końcach lampy. Środek lampy gdzie jest gniazdo połączeniowe udało się wyjąc z zaczepów ale coś trzyma pasek z ledami na samych końcach lampy po lewej i po prawej stronie. Wydaje mnie się że te końce są chyba zgrzane a jak pociągnę mocniej za środek wkładu to może połamać się wkład z ledami na pół.  Zawiozłem lampę do speca od elektroniki samochodowej ale czy uda mu się wyjąć pasek z diodami oraz czy w ogóle podejmie się naprawy będę wiedział jutro. Podejrzewam że do tej Toyoty żadna inna trzecia lampa STOP nie pasuje.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2021, 18:09:48 wysłana przez AndrzejGdz »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2021, 20:14:36 »
Posiłkuję się zdjęciem z alledrogo https://archiwum.allegro.pl/oferta/trzecie-swiatlo-stop-klapy-toyota-yaris-iii-11-17-i8079899886.html  . Najgorsze jest to że ni jak nie można wyjąć nazwijmy to tego paska z ledami ? On chyba jest zgrzewany na końcach lampy. Środek lampy gdzie jest gniazdo połączeniowe udało się wyjąc z zaczepów ale coś trzyma pasek z ledami na samych końcach lampy po lewej i po prawej stronie. Wydaje mnie się że te końce są chyba zgrzane a jak pociągnę mocniej za środek wkładu to może połamać się wkład z ledami na pół.  Zawiozłem lampę do speca od elektroniki samochodowej ale czy uda mu się wyjąć pasek z diodami oraz czy w ogóle podejmie się naprawy będę wiedział jutro. Podejrzewam że do tej Toyoty żadna inna trzecia lampa STOP nie pasuje.

To faktycznie inna "lampka"  jak w YII. Ja swojej nie naprawiałem, tylko wymieniłem cały wkład. akurat trafiłem na dobrą cenę bo też wcale tanie nie są i pasowała mi z Aurisa, która dużo mocniej świeci ma 2.0W poprzednia miała 1.4W. Co najlepsze handlarze z dużej firmy z Toyotowym szrotem  Łodzi nawciskali mi kitów ze nic innego nie podejdzie bo wszystkie pozostałe są większe wymiarowo.... Zaoszczędziłem sporo kasy i teraz jest dużo lepszy efekt...
Jak masz speca elektronika to z wyjęciem  paska poradzić sobie powinien..
Daj Kolego znać czy z sukcesem..
Pozdrawiam

Offline AndrzejGdz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2021, 09:48:52 »
Jak ten "mój magik" sobie poradził z wyjęciem paska z diodami nie mam pojęcią i już mi to niepotrzebne ?
Lampa naprawiona , zamontowana , DZIAŁA !
Jednak 80 zł to nie to co "wołane" w ASO Toyoty min 340 zł  !!!
Dla informacji podaję cenę usługi za naprawę lampy to 80 zł !!!
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2021, 10:15:12 wysłana przez AndrzejGdz »

Offline AndrzejGdz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2021, 11:36:02 »
Jak ten "mój magik" sobie poradził z wyjęciem paska z diodami nie mam pojęcią i już mi to niepotrzebne ?
Lampa naprawiona , zamontowana , DZIAŁA !
Jednak 80 zł to nie to co "wołane" w ASO Toyoty min 340 zł  !!!
Dla informacji podaję cenę usługi za naprawę lampy to 80 zł !!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl