Autor Wątek: Auris I FL 1.6 Valvematic zmiana oleju 5W30 na 0W20  (Przeczytany 40448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Auris I FL 1.6 Valvematic zmiana oleju 5W30 na 0W20
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Marca 2021, 19:04:55 »
Kilka razy próbowałem i nie jestem w stanie z bagnetu odczytać poziomu oleju. Jakieś rozmazgi i żadnej wyraźnej lini.

Mam tak samo z olejem 0W20. Po wyciągnięciu przetarciu i po ponownym sprawdzeniu jest rozmazany na całym bagnecie.

Oczywiście, że ja mam też tak samo. Gdy wyciągam miarkę i sprawdzam kilka razy, to nic nie widać, dlatego poziom oleju sprawdza się, jak niżej i żadnego problemu nie ma

po dłuższym czasie np. po nocy jak się wyciągnie bagnet to widać na bagnecie z jednej strony dokąd jest poziom.
:good:

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Marca 2021, 08:28:31 »
No i stało się. Wczoraj zmieniłem przy 92.000 km olej 5W30 na 0W20.

Offline Pan Rafał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Marca 2021, 09:48:59 »
No i stało się. Wczoraj zmieniłem przy 92.000 km olej 5W30 na 0W20.

No i jak, odnotowałeś jakieś zauważalne gołym okiem, uchem bądź inną częścią ciała zmiany? ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Marca 2021, 10:41:22 »
Z mojego doświadczenia, po zmianie oleju (nawet na taki sam) zawsze jest na początku "ciszej" :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Marca 2021, 16:13:40 »
Przyłączam się z ciekawości do pytania.

Josef no rozpisz się trochę teraz, albo za jakiś czas, bo tak od razu to za wcześnie niby. Ale na początku powinno być łatwiej coś wyłapać, bo dalej to już człowiek się adaptuje do wszystkiego.

Ja zasłyszałem, że przy zmianie na 0W jest głośniej właśnie, tym bardziej jak zmiana w dół. Dochodzi jeszcze kwestia który olej.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2021, 16:15:46 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Marca 2021, 18:27:26 »
Z mojego doświadczenia, po zmianie oleju (nawet na taki sam) zawsze jest na początku "ciszej"

Josef no rozpisz się trochę teraz, albo za jakiś czas

A co tu się rozpisywać? Po zmianie oleju da się bez problemu zauważyć jeden pozytywny objaw - lepsze samopoczucie kierowcy. Innych objawów nie ma. 5W 30 i 0W 20 to tak małe różnice, że nie wierzę, żeby auto dawało jakiekolwiek objawy. Jeżeli ktoś coś jednak wychwyci, to uważam, że to tylko psychiczne wrażenie, wynikające z tego, że kierowca oczekuje jakiejś zmiany i jest na nią nastawiony, więc ta zmiana w podświadomości następuje, że ma się wrażenie, że auto jedzie np. ciszej, albo głośniej, mniej pali itp. Ja jeżdżę na 0W 20, ale jeden rok jeździłem na 5W 30 i myślicie, że zauważyłem jakieś zmiany? W życiu! Ale zawsze po zmianie i wymianie oleju mam tego dnia o wiele lepsze samopoczucie ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Marca 2021, 20:21:49 »
Tak pytałem z ciekawości, sam takiej zmiany nie dokonam. Może co innego jak 0W20 na rok, a co innego jak 0W20 po latach z 5W30, nie wiem. Oleje mają różne bazy, różne pakiety i dodatki. Czasem zmienia się z HC, GTL, PAO lub mieszanin HC tyci PAO, GTL PAO, PAO estry. Ja wiem jedno jedyne co ew. można zauważyć/odczuć to tylko zaraz po zmianie, odpaleniu i pierwsza jazda. Bo dalej człowiek się przyzwyczaja do wszystkiego.
Przetestowane po dodaniu modyfikatora tarcia, w zaciszu garażu mogłem usłyszeć zmianę i w czasie pierwszej jazdy.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Marca 2021, 07:32:48 »
Zmieniłem TGMO 5W30 na TGMO 0W20 głównie, bo:
1) tak zaleca instrukcja,
2) samochód jest w ok. 80% przebiegów  użytkowany w mieście średniej wielkości na krótkich trasach średnio ok. 10 km ( 4 km w jedną stronę + 4 km w drugą stronę + drobne "odskoki"), co według mnie może mieć znaczenie w zimie (samochód mało dogrzany).
Trochę mam na względzie także przypadki zaprezentowane na tym forum przez mechu.
Poza tym zgadzam się z wypowiedzią fynooh dwa posty wyżej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Marca 2021, 08:50:46 »

Ja zasłyszałem, że przy zmianie na 0W jest głośniej właśnie, tym bardziej jak zmiana w dół. Dochodzi jeszcze kwestia który olej.
Jak może być głośniej przy oleju który szybciej dociera do "góry"

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pan Rafał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Marca 2021, 14:50:19 »

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

U mnie po zmianie z 10W40 na 0W20 w dual vvt-i jest o niebo ciszej. Przy 5W zakładam, że aż takiej różnicy nie będzie

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Marca 2021, 15:14:49 »
Jeżeli do tego silnika jest zalecany 5W30 to bym wolał zostać na tym tanim oleju i wymieniać 2 x w roku niż stosować droższego 0W20 1 x w roku 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Kwietnia 2021, 01:13:34 »
Trochę mam na względzie także przypadki zaprezentowane na tym forum przez mechu.

Tylko nie bierz pod uwagę tych bez opisu, bo kolega coś wstawia a sporo dalej jest opis, był lany XW40 czyli coś z poza manuala. No i to może być przykład tylko na to co się dzieje przy braku zgodności z manualem.

Poza tym zgadzam się z wypowiedzią fynooh dwa posty wyżej.

Różnice znikome, bliskie placebu. Jednak nigdy nikt niczego nie "leczy" lejąc 0W20 po 5W30, tylko zawsze odwrotnie. A nawet czytałem o specyfice po około 120-130kkm na 0W20 i pobory się pojawiają. Tylko tu to mało pewności, bo przypadek, bo warunki, bo olej. Ale jeśli ktoś słyszał, że w silniku co zwykle lata na 5W30, coś zaczęło hałasować i 0W20 to wyleczyło, to niech napisze.

Dobra, bez urazy, ale określ tą różnicę czasową. Przecież to nie do wyłapania. Po prosu 0W jest "cienki w uszach". Takie opisy trafiają się na Oilclub u tych co zmieniali z 5W30 i w poradach.  Ja tego testował nie będę, nie widzę potrzeby. Syberii u nas nie ma, częściej Greckie temp. bywają.

Moim skromnym zdaniem manual powinno się inaczej czytać. Zalecany 0W20 + określ swój klimat + określ specyfikę = rozwiązanie.

U mnie po zmianie z 10W40 na 0W20 w dual vvt-i jest o niebo ciszej. Przy 5W zakładam, że aż takiej różnicy nie będzie

Pewnie olej zmieniałeś przed, lub w trakcie zimy, co przy 10W/0W to różnica będzie. Tylko pamiętać trzeba, że jak oliwy rozgrzane to różnice już niewielkie, kwestie oleju i danych lepkości jak olej się zachowuje w zakresie temp. Zimny olej, temp. jakieś i start na 10W/0W, to wtedy jakieś znaczenie ma. Na 10W to silnik może chodzić jak sieczkarnia, tym bardziej na starcie. Olej 10W stawia większe opory + wąskie kanały i tak naprawdę jest to rozwiązanie doszczelnienia na zimnym silniku KV40C, ale kosztem zwiększenia tarcia, choćby do pewnej temp. oleju.

Jeżeli do tego silnika jest zalecany 5W30

I w tym cały ambaras, że zalecany jest 0W20, a coraz częściej 5W30 stosowany. Można to określić na prawie 50/50 %.

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Czerwca 2021, 00:12:43 »
Drodzy Forumowicze,
posiadam Toyotę Auris z 2011 r., silnik 1.6 / 132 Valvematic, z LPG. Auto w 2018 r. sprowadzone z Niemiec, jestem drugą właścicielką w Polsce raptem od niespełna miesiąca. Przygotowuję się do wymiany oleju i nie wiem na jaki, bo nie mam pojęcia co lał do auta Niemiec ani co lał poprzedni właściciel w Polsce - brakuje karteczki pod klapą, w odręcznych zapiskach Polaka mowa o SAE 0W20 Advanced Fuel Economy, a w bagażniku jest bańka z toyotoskim 5W30 (prod. 2018) z pozostałą ilością 2,5l, więc kupiony chyba na dolewkę.
1. Czy istnieją sposoby, by dowiedzieć się co było lane w Niemczech przynajmniej przez okres gwarancji?
2. Jeśli nie uda mi się ustalić powyższego, wybrać 5W30 czy 0W20?
Auto używane w 90% na dojazd do pracy - 60km w obie strony z tego 1/3 w trasie między miasteczkami (90-120km/h); 1/3 przez miejscowości (50km/h) i 1/3 przez ruchliwe miasto (skrzyżowania, ronda, pasy dla pieszych). Pozostałe 10% to "kręcenie się wokół komina" - miesięcznie ok. 1500km.

PS.: będę wdzięczna za pomocne uwagi  :good:, a nie kąśliwe uwagi, że kupiłam auto bez historii olejowej.
Toyota Auris 2011, 1.6/132, Valvematic + LPG

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 06 Czerwca 2021, 00:23:35 »
to jest 1.6 Valvematic jeszcze z tych pierwszych roczników więc nie ma musu lania 0w20, aczkolwiek producent taki zaleca, więc ja też zalecam 0w20, no chyba, że się obawiasz to dla swojego "świętego spokoju" jak wlejesz 5w30 nic się nie stanie. ALE na pewno zrób sobie płukankę przed wymianą tak dla pewności ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 06 Czerwca 2021, 00:51:33 »
kupiłam auto bez historii olejowej

Jak warto dopytywać poprzedników, to już teraz pewnie wiesz.

1. Czy istnieją sposoby, by dowiedzieć się co było lane w Niemczech przynajmniej przez okres gwarancji?

Da się, ale to chyba daleka historia, tym bardziej że już jeden Polak coś tam lał. Od gwarancji były już chyba 4 interwały. Dowiadujemy się samodzielnie, ale potrzebny jest czas, którego już nie masz.

Jest jeszcze może taka możliwość inna, osobiście co wymianę odbieram z 4ml starego oleju do próbówki. Jak porównam po przechyleniu z obydwu aut, to zawsze widać gdzie był 10W. W tym jest trochę loterii, skąd wziąć 0W20 czy 5W30 po podobnym przebiegu. Tak ze swoich próbek wywnioskować lepkość mogę, a dalej są niewiadome. A chyba, że te podane nowe brać pod uwagę, wtedy by była tylko różnica lekkiej degradacji lepkości przez ew. paliwo czy wodę.  Wtedy może by było wiadomo chociaż, czy obecnie w silniku jest 0W/5W.

Auto używane w 90% na dojazd do pracy - 60km w obie strony z tego 1/3 w trasie między miasteczkami (90-120km/h); 1/3 przez miejscowości (50km/h) i 1/3 przez ruchliwe miasto (skrzyżowania, ronda, pasy dla pieszych). Pozostałe 10% to "kręcenie się wokół komina" - miesięcznie ok. 1500km.

No warunki masz dobre, 30x30km to silnikowi, olejowi, aku zima nie straszna. Też bym takie warunki chciał, a tymczasem wydłużam swoje przeloty, by z małego miasta zrobić średnie chociaż i nie praktykować 4x4km. Czyli z opisu wynika, że jak coś tam spalanie skoczy w mieście, to w trasie i między miasteczkami to można wytracić. Ja wykręcam ok. 1000km/1mc. Te prędkości 90 i 60kmh przez jakieś kawałki km i spalanko pikne będzie. Ze swojego życia mam przykład, auto trochę zaniedbane było, jak latało 20x20km to nic się nie psuło, a tylko 4x4km i naprawianie się rozpoczęło. 

No właśnie, jak tam widać w silniku, czysto. Nie wiadomo jak pobiera olej. Postojowa na 15min nie zaszkodzi, a może pomoże. Oby poprzednik Polak nie dolewał 5W30 do znikającego 0W20. Bo tak może być, ale ręki nie dam.

Możesz lać to co uważasz, ale w tych warunkach 5W30 pięknie da sobie radę. 5W30 to nadal eco oleje, a 0W20 to super eco oleje ,różnica w spalaniu nie do wyłapania. Osobiście latam na 5W30, a w takich warunkach bym tym bardziej na takim latał. Po pierwszej wymianie się okaże może coś bliższego. Żeby nie było, ja jestem sceptykiem 0W20. Zalejesz to co uważasz. Dalej wypadało by poobserwować silnik, czystość w środku, jak olej zmienia kolor, pobory oleju. No i interwały, zalecić mogę 10kkm/1 rok, jak chcesz możesz więcej, ale w 10kkm to wszystkie normalne oleje dadzą radę.

« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2021, 01:18:20 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl