Autor Wątek: Sprzęgło znowu twarde, Auris 1.4 benzyna z 2007 roku.  (Przeczytany 920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafal1234

• Prawie Toyot
Sprzęgło znowu twarde, Auris 1.4 benzyna z 2007 roku.
« dnia: 17 Stycznia 2021, 17:33:23 »
Witam kolegów. Jestem tutaj nowy i mam problem z Auriską mojej żony.
Kupiłem 1.5 roku temu Auriskę z 2007 roku z silnikiem 1.4 benzyna 97 KM. Po kilku miesiącach sprzęgło zaczęło robić się twarde więc latem zeszłego roku postanowiliśmy wymienić sprzęgło przy przebiegu około 140 tyś km. Wstawione sprzęgło jest firmy LUK.
Na początku chodziło ładnie i miękko. Po jakichś 4 miesiącach znowu zaczęło być twarde i mam wrażenie że obecnie jest tak samo twarde jak to wcześniejsze. Auto przejechało 5 tyś km. Poczytałem trochę w necie ale z reguły ludzie piszą o rozhermetyzowanym docisku. Gdy mechanik wymienił mi sprzęgło powiedział że stare było trochę przypalone i to wszystko. Zastanawiam się gdzie leży problem. Może w moim przypadku problemem jest wysprzęglik albo ten typ tak ma. Czy ktoś z kolegów miał podobny problem z tym silnikiem?

Gawith

• Gość
Odp: Sprzęgło znowu twarde, Auris 1.4 benzyna z 2007 roku.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2021, 17:32:50 »
Może wymiana oleju hydraulicznego w pompce sprzęgła pomoże.

Offline Rafal1234

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2021, 14:54:19 »
Gawith - chyba tak zrobię. Wymienię olej i zobaczę jak chodzi sprzęgło.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2021, 17:57:01 »
Miałem podobnie w Yarisie 1.3 z 2007 r. Po wymianie sprzęgła przez pewien czas chodziło lekko (sprzęgło wymieniane przy okazji wymiany padniętego łożyska oporowego), później (po roku chyba) znowu ciężko chodzi i już tak od ładnych paru lat. Wymiana płynu hamulcowego (w yarisie jest ten sam zbiorniczek do sprzęgła i hamulców) nic nie daje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl