Autor Wątek: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia  (Przeczytany 49284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Września 2023, 21:51:52 »
Ja bym nigdy nie wydał kilka tys PLN  a jakieś folie na lakier, czy rozkręcanie nowego auta aby go zabezpieczyć. Wole te tys PLN zdeponować na lokacje i mieć aby dołożyć do nowego. Kupując nowe auto najlepiej je spieniężyć po 5-6 latach, weźmie sie sporo, nic sie nie dołoży i delta do kolejnego NOWEGO będzie relatywnie nie wielka. Nowy właściciel nie zwróci za te folie , ceramiki i rozbieranie spodu auta w celu zabezpieczenia. 
Dokładnie i tak mam na myśli lokowanie pieniędzy jeśli inflacja tak szaleje że można więcej zarobić niż wydać na duże straty.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Września 2023, 22:26:07 »
nadmuchany problem, masa filmów w internecie, za chwilę zaczną się filmy typu "załóż biznes z konserwacją podwozia".
Co mają te zakłady mówić? Że jest dobrze? Nie konserwuj? Masz japońskie auto to musisz, masz niemieckie auto to nie? Pojedź do takiego zakładu i zapytaj się sam.
Dajcie spokój. Do tego jeszcze co rok co dwa lata jeździsz i to poprawiasz/odnawiasz.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Września 2023, 22:40:40 »
nadmuchany problem, masa filmów w internecie, za chwilę zaczną się filmy typu "załóż biznes z konserwacją podwozia".
Co mają te zakłady mówić? Że jest dobrze? Nie konserwuj? Masz japońskie auto to musisz, masz niemieckie auto to nie? Pojedź do takiego zakładu i zapytaj się sam.
Dajcie spokój. Do tego jeszcze co rok co dwa lata jeździsz i to poprawiasz/odnawiasz.

Tak się nakręca biznes. "Jak nie zabezpieczysz japończyka to po pierwszej zimie ulegnie biodegradacji..." Im bardziej sugestywnie to sprzedasz tym więcej masz klientów. Proste. Masz dużo klientów to podnosisz ceny a kolejka nie zmniejsza się... I biznes się kręci.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Listopada 2023, 18:38:37 »
Może nie w temacie podwozia ale widzę, że też o lakier tu zahaczacie. Napiszcie spece co na białą perłę w Rav4 nałożyć. W Krakowie jakieś polecenia? Czy jak Kraków to u Colina :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Listopada 2023, 18:45:59 »
Colin sprawia wrażenia kompetentnego. Piszę "sprawia wrażenie" bo nic u niego nie robiłem ale jego odpowiedzi generalnie są słuszne a jako aktywnemu forumowiczowi raczej zależy mu na dobrej opinii.
Ja bym pojechał do Colina.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Listopada 2023, 18:54:42 »
Napiszcie spece co na białą perłę w Rav4 nałożyć
Połóż sobie porządny wosk i wystarczy. Szkoda forsy na ceramikę. Mi położyli ceramikę i zabezpieczenie skórzanej tapicerki ( oficjalna cena chyba 3,6 tys,dołączone certyfikaty itp) gratis za niewielkie opóźnienie w dostawie, i może przez kilka miesięcy dawała różnicę. Potem trzeba odnawiać. Dziękuję, nie skorzystam. Skóry sam pielęgnuję, a samochód po umyciu traktuję woskiem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Listopada 2023, 18:55:51 »
Jak jesteś z „rejonu” to jedź, pogadaj i zdecyduj. Dziś moda na te powłoki to i konkurencja spora.
Ja robiłem w dwóch różnych firmach i po roku nie było śladu choć gwarancja na kilka lat była.
Oczywiście jak będziesz mył ręcznie ich szamponem itp. Więc reklamacja… „Panie nie stosował się pan do zapisów gwarancji…” Ale to miała być powłoka 9H czy jakoś tam, a myjka automatyczna ją zmyła. :)
U Colina nie próbowałem bo już u nikogo nie spróbuje.
Jak coś to tradycyjny twardy wosk ale szkoda mi na to czasu i kasy.

ps. Ja na białą perłę bym położył inny kolor, bo nie lubię białych aut. :) Taki żarcik.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Listopada 2023, 19:19:26 »
To nie Ravka i temat inny, ale jest okazja zobaczyć podwozie trzyletniego samochodu  :shock:
https://www.youtube.com/watch?v=po9pcNfeESs

Przerażające jest w tym filmie nie to że januszex co sobie otworzył franaszyze Toyoty ASO i klepie maniane szlifierką za 64k zł, tylko że jak zwykle polski oddział Toyoty Centralny takiego oszusta broni, to jest dramat i patologia.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Listopada 2023, 19:25:11 »
Było już na forum:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=20446.msg792471#msg792471

Ale forumowy znawca/fanboy twierdzi, że ten redaktor jest mało wiarygodny. :)
Ja uważam tak jak Ty. TCE daje autoryzację, więc powinna klienta przeprosić, naprawić auto zgodnie ze sztuką i zrekompensować poniesione straty. Ale jesteśmy tu mniejszością.
Większość twierdzi, że winny jest właściciel bo niepotrzebnie skasował auto.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 19:26:57 wysłana przez KubaCamry »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Listopada 2023, 20:08:07 »
Ale forumowy znawca/fanboy twierdzi, że ten redaktor jest mało wiarygodny.
A potem będziesz jęczał żeby zejść z Ciebie no bo jak taki professor teoretyk może się mylić mając szybki internet w domu  :-)

Zacznijmy od tego filmiku:

To co ciekawego do sprawy wniósł pan redaktor ? Kompletnie nic. Żadnych pomiarów, raz mu jest rama walnięta potem mierzy mocowania wahaczy, rzeczoznawca też wszystko na sucho stwierdza co sam potwierdza... więc tak właściwie w czym pomógł ?

Chyba w niczym.

Jezżli chciałby żeby było rzetelnie to powinien się skontaktować z osobami od zabawy terenowymi autami, tylko tak profi a nie pierdoling do kamerki. Zrobić profi pomiary ramy i byłoby czarno na białym co jest zwalone. Do tego jak byłaby taka informacja to rzeczoznawca (ten co przemawiał) nic by nie musiał domniemywać tylko przedstawiłby konkrety czyli jak rama to np: koszt 50k albo smietnik a jak mocowania wahacza to koszt 20k. Jak miałby to na łapie to mógłby powiedzieć że z firmy xxx wyjechało auto mające to i to i to. Wtedy nie skłamałby, miałby dowody w postaci pomiarów na specjalistycznych urządzeniach a my byśmy wiedzieli kogo mamy unikać.

A tak to nie wiemy kogo unikać, nie wiemy czy walnięta jest rama czy coś więcej i tyle .

Co do samego Pana redaktora KubaCamry specjalnie zrobię for ju :-) i dla innych forumowiczów temat o zabawkach których mamy rodzinnie 2 sztuki. Są to auta które znamy w każdej śrubce (ścigaliśmy się nimi + modziliśmy na wszystkie możliwe sposoby) i znamy ludzi którzy zajmują się nimi tak max profi.
Potem dla porównania wkleję film Pana redaktora o tym aucie to powiem Ci tak:
oglądając to z perspektywy osoby która zna ten samochód z YT i z opowieści jest git a z mojej perspektywy gdyby ktoś mi zrobił to co ten Pan komuś zrobił z takim samym autem to pewnie uciął bym mu ten warkoczyk i wsadził w du..ę  :-)
Ogólnie współczuje właścicielowi tego samochodu bo poprawienie tego syfu który znalazł się u niego pod maską za sprawa Pana redaktorka będzie słono kosztować.

I oba filmiki łączy to samo ani w przypadku LC ani w tym drugim nie konsultował ze specjalistami.

Wskaż nam tą większość.

Może nie w temacie podwozia ale widzę, że też o lakier tu zahaczacie. Napiszcie spece co na białą perłę w Rav4 nałożyć. W Krakowie jakieś polecenia? Czy jak Kraków to u Colina

Jedź tam gdzie jest dobrze. Jeżeli masz blisko do Colina dowiedz się u niego i tyle.

« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 20:11:06 wysłana przez ledziu »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Listopada 2023, 20:46:44 »
A tak to nie wiemy kogo unikać, nie wiemy czy walnięta jest rama czy coś więcej i tyle .
To tak jak z numerem VIN nówki sztuki po szkodzie całkowitej. Nie ma VIN nikt nie wie jaki to złom.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Listopada 2023, 23:37:12 »
To tak jak z numerem VIN nówki sztuki po szkodzie całkowitej. Nie ma VIN nikt nie wie jaki to złom.

Przyczepiłes się tego VINu jak mucha gówna. Już się to nudne robi...

Nie lepiej kupić dolary za 3.20 albo 3.80, bo to przecież zadna różnica, a bliżej to 3zl, niż 4 i sprzedać za 4.50 albo 3.56 i zarobić albo nie, zamiast marnować czas na takie posty?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 12 Stycznia 2024, 11:31:14 »
Od początku:

Ktoś wkleił filmik który jak zawsze pobudził wyobraźnie naszego znaffcy motoryzacyjnego pt. wiem ale nic nie wiem i innch obrażę.

To jest ten film: https://www.youtube.com/watch?v=po9pcNfeESs

I komentarz znaffcy:

Było już na forum:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=20446.msg792471#msg792471

Ale forumowy znawca/fanboy twierdzi, że ten redaktor jest mało wiarygodny.
Ja uważam tak jak Ty. TCE daje autoryzację, więc powinna klienta przeprosić, naprawić auto zgodnie ze sztuką i zrekompensować poniesione straty. Ale jesteśmy tu mniejszością.

Natomiast ja podsmuowałem ten film bez wielkiego łał w taki sposób :

Zacznijmy od tego filmiku:

� To co ciekawego do sprawy wniósł pan redaktor ? Kompletnie nic. Żadnych pomiarów, raz mu jest rama walnięta potem mierzy mocowania wahaczy, rzeczoznawca też wszystko na sucho stwierdza co sam potwierdza... więc tak właściwie w czym pomógł ?

Chyba w niczym.

Jezżli chciałby żeby było rzetelnie to powinien się skontaktować z osobami od zabawy terenowymi autami, tylko tak profi a nie pierdoling do kamerki. Zrobić profi pomiary ramy i byłoby czarno na białym co jest zwalone. Do tego jak byłaby taka informacja to rzeczoznawca (ten co przemawiał) nic by nie musiał domniemywać tylko przedstawiłby konkrety czyli jak rama to np: koszt 50k albo smietnik a jak mocowania wahacza to koszt 20k. Jak miałby to na łapie to mógłby powiedzieć że z firmy xxx wyjechało auto mające to i to i to. Wtedy nie skłamałby, miałby dowody w postaci pomiarów na specjalistycznych urządzeniach a my byśmy wiedzieli kogo mamy unikać.

I teraz mamy aktualnie drugą część filmu z Landkiem : https://www.youtube.com/watch?v=IvHq48mgjOE

Po obejrzeniu :

1) Dalej nic nie wiemy czyli gdzie był kupiony samochód i gdzie naprawiany.
2) Nie wiemy co było z autem nie było żadnych pomiarów, żadnych wiążących opinii rzeczoznawców tylko same domysły.
3) Nie wiemy co się stało z autem i jak było załatwione.

Natomiast dowiedzieliśmy się iż Toyota jest już  ok, super się zachowali, w całej PL zmienili coś w kwestiach napraw aut (dobre  :-) :-))

Pełen "profesjonalizm" Toyoty  :-) a sam redaktor sporo nam przekazał faktów  :shock: Zabrakło paskowego z TVP1  :grin:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 12 Stycznia 2024, 17:07:11 »
Dobry jesteś.
Nie wpadłeś na to, że problemem jest to, że właściciel auta miał racje co do źle przeprowadzonej naprawy w ASO. Musiał iść do sądu żeby wyegzekwować naprawę auta. Tracić czas na robienie głupich filmików żeby zwrócić na siebie uwagę. Po dwóch latach okazało się, że racja była po jego stronie.
Każdy z nas może zostać tak potraktowany przez ASO i to jest patologia.

Ale dla Ledzia najważniejsze jest:
Po obejrzeniu :
1) Dalej nic nie wiemy czyli gdzie był kupiony samochód i gdzie naprawiany.
2) Nie wiemy co było z autem nie było żadnych pomiarów, żadnych wiążących opinii rzeczoznawców tylko same domysły.
3) Nie wiemy co się stało z autem i jak było załatwione.

ps. Pana redaktorka nie lubisz bo w każdym filmie zaznacza, że przed zakupem warto sprawdzić nr vin… co jest jednoznaczne, że psuje Ci interes z handlem złomem z USA po szkodach całkowitych

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Stycznia 2024, 17:38:25 »
ps. Pana redaktorka nie lubisz bo w każdym filmie zaznacza, że przed zakupem warto sprawdzić nr vin… co jest jednoznaczne, że psuje Ci interes z handlem złomem z USA po szkodach całkowitych

Przestań ściemniać albo udawać że nie kumasz o co biega. Kompletnie nic się nie dowiedzieliśmy, info w filmiku dla kompletnego laika takiego jak Ty. Do tego zmiana narracji co TCE i niby powiadomienie całej PL o nowych zasadach czegoś tam. Trzeba być dzieckiem żeby w to uwierzyć.

Jedynie co jest na plus dla wł.auta to że ktoś po ukazaniu się tego pseudo profi materiału zajął się ze strony TCE.

Reasumując przestań oszukiwać ludzi bo nie handluje żadnymi autami z usa a do tego mam w poważaniu jego filmiki. Moją uwagę zwrócił filmik o aucie które znam od podszewki i był to farmazon. Rozumiesz ściemniaczu ? 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl