Autor Wątek: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia  (Przeczytany 49230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia
« Odpowiedź #120 dnia: 22 Stycznia 2024, 12:48:21 »
ładnie zabudowane :-)

jest prawdopodobieństwo, że nie wszystko może być dokładnie skręcone
Skoro przez 3.5 roku nic nie odpadło i nic nie wydaje żadnych dźwięków, to raczej czysto teoretyczne.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auto
« Odpowiedź #121 dnia: 22 Stycznia 2024, 13:28:56 »
miałem na myśli, że jak ktoś to wcześniej rozkręci do konserwacji, to późniejsze skręcenie może być różne :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #122 dnia: 22 Stycznia 2024, 14:23:39 »
miałem na myśli, że jak ktoś to wcześniej rozkręci do konserwacji, to późniejsze skręcenie może być różne :-)
Jeśli robił będzie to partacz, to na pewno.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auto
« Odpowiedź #123 dnia: 22 Stycznia 2024, 15:04:15 »
pytanie jak poznać czy partacz czy specjalista :-)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 22 Stycznia 2024, 16:20:19 »
Tego nie sprawdzisz.
Jedno jest pewne, niektóre śruby mają na gwincie klej, po wykręceniu takiej śruby gwint należy oczyścić z jego resztek, zabezpieczyć ani nic tłustego w gwintowany otwór się nie dostało, potem przed wkręceniem nałożyć klej na śrubę, lub użyć nowej śruby z nowym klejem.
Czy jakiś warsztat tak robi....mam wątpliwości, dlatego nigdy nie pozwolę aby nowe auto ktoś rozkręcał, zabezpieczał i skręcał.
Od skręcania auta jest fabryka.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 22 Stycznia 2024, 16:49:24 »
oczywiście ze tak, wiele z tych śrub to produkty do jednorazowego przykręcenia niewielkim momentem. ta cala konserwacja to ściema taka jak wygłuszanie drogocennymi matami oraz regeneracja wtryskiwaczy diesla. szanujcie swoje pieniądze drodzy koledzy..

w takie rzeczy można się bawić w wozach zrobionych ze szlachetniejszych materialow, toyka ma posłużyć 20 lat i zostać zutylizowana..
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2024, 16:51:50 wysłana przez compucar »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #126 dnia: 22 Stycznia 2024, 18:58:42 »
Jak ktoś jeździ autkiem tylko 3 larta to bez sensu każda konserwacja, a dla chcących dokładnie śrubki skręcić  to chyba tylko u Marcina https://www.facebook.com/stacjakonserwacja/ ale to pasjonat no i drogo :)

« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2024, 19:00:55 wysłana przez czp »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 22 Stycznia 2024, 20:09:09 »
Jak ktoś jeździ autkiem tylko 3 larta to bez sensu każda konserwacja, a dla chcących dokładnie śrubki skręcić  to chyba tylko u Marcina https://www.facebook.com/stacjakonserwacja/ ale to pasjonat no i drogo :)

Nie ogarniam… najpierw płaczecie, że niby nikt Wam nowych śrub nie założy, a jak ktoś wrzuca przykład warsztatu, który składa zgodnie z instrukcją producenta na nowych materiałach to lamentujecie, że drogo.
W ch.. żałośni jesteście… po ilości filmików na kanale stacja konserwacja widać, że są ludzie których stać na kupno auta i „pakiet startowy” naprawiający to co fabryka zjeb…

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #128 dnia: 22 Stycznia 2024, 20:14:49 »
toyka ma posłużyć 20 lat i zostać zutylizowana
Bez konserwacji to te 20 lat na pewno nie posłuży.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 22 Stycznia 2024, 20:15:38 »
nie macie już dość tych dyskusji o konserwacji?
Dla mnie to sztucznie napompowany problem i tyle. Dość już się wypowiadałem. Te wszystkie zakłady pokazują i mówią jak jest beeee opierając się na na prawdę marginalnych przykładach, a z drugiej strony masa przykładów kilkuletnich aut które wyglądają od dołu po prostu OK.
No co mają mówić te zakłady jak to dla nich kasa?
Też bym nie dał auta na takie poważne rozkręcanie do jakiegoś ziomka w garażu.
Toyota będzie chciała to bez problemu zakwestionuje każde takie rozbieranie i oblewanie różnymi preparatami podzespołów.

A co się stanie jak nie zakonserwujesz?
Rozumiem, że wszystkie Toyoty na Otomoto poniżej rocznika 2004 są zakonserowane? bez jaj

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #130 dnia: 22 Stycznia 2024, 20:54:25 »
...
1. A co się stanie jak nie zakonserwujesz?
2. Rozumiem, że wszystkie Toyoty na Otomoto poniżej rocznika 2004 są zakonserowane? bez jaj
1. O tym się przekonasz za 20 lat. Te z przed 20 lat dziś to nie do końca to samo, co obecne za 20 lat. Producenci coraz bardziej oszczędzają.
2. Nie sądzę ale ja bym takiego auta nie kupił bez sprawdzenia co jest pod spodem, choć wiem, że jedynie co piąty kupujący zagląda pod auto.
    Poza tym lipna konserwacja (np. w 2 h za 500 pln) też nie daje efektu, a może jedynie służyć zamaskowaniu syfa.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #131 dnia: 22 Stycznia 2024, 23:26:35 »
1. O tym się przekonasz za 20 lat. Te z przed 20 lat dziś to nie do końca to samo, co obecne za 20 lat. Producenci coraz bardziej oszczędzają.
Oj tam. Na mojej 18 letniej Corolli dopiero niedawno zobaczyłem jakiegoś bąbla na progu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #132 dnia: 24 Stycznia 2024, 14:43:12 »
Dzisiaj byłem na przeglądzie pierwszym po roku i w momencie w którym auto było na podnośniku wszedłem na halę aby zobaczyć stan podwozia. Nie wierzyłem że tak dobrze to będzie wyglądało. Jeżdżę samochodem prawie codziennie w zimę też. Regularnie za to staram się go myć zwłaszcza w zimę kiedy widzę dużo soli na karoserii i oczywiście na podwoziu. Kilka minut poświęcam też na mycie podwozia z każdej strony lancą dochodzę  tam gdzie można. Nie wiem czy to tego za sługa ale być może, także polecam mycie podwozia tak czy owak. Taka ciekawostka z serwisu. Niedawno była u nich właścicielka Yarisa cross który miał podwozie konserwowane jakimś białym woskiem jakąś mazią. W tą powierzchnię powbijały się kamyczki taki bardzo rzadki żwirek. Wyobraźcie sobie że właśnie w tych miejscach zaczęła się robić korozja nie wiem z czego to wynikało być może dlatego że to było takie szczelne że nie dało tego zmyć nie wiem i ASO to sczyściło, podobno schodziło bez żadnego problemu także też polecam się zastanowić czym to jest robione i jaki to ma sens.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2024, 14:45:36 wysłana przez Axel99 »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #133 dnia: 24 Stycznia 2024, 15:09:21 »
Jak konserwacja dobrze zrobiona i przez fachowca to zawsze będzie miała sens. Ale jednak trzeba wydać na takie zabezpieczenie trochę kasy.

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #134 dnia: 24 Stycznia 2024, 19:55:01 »
nie macie już dość tych dyskusji o konserwacji?
Dla mnie to sztucznie napompowany problem i tyle. Dość już się wypowiadałem. Te wszystkie zakłady pokazują i mówią jak jest beeee opierając się na na prawdę marginalnych przykładach, a z drugiej strony masa przykładów kilkuletnich aut które wyglądają od dołu po prostu OK.
No co mają mówić te zakłady jak to dla nich kasa?
Też bym nie dał auta na takie poważne rozkręcanie do jakiegoś ziomka w garażu.
Toyota będzie chciała to bez problemu zakwestionuje każde takie rozbieranie i oblewanie różnymi preparatami podzespołów.

A co się stanie jak nie zakonserwujesz?
Rozumiem, że wszystkie Toyoty na Otomoto poniżej rocznika 2004 są zakonserowane? bez jaj
Dokładnie tak, z tą konserwacją to jakaś paranoja.
uważam tak jak kolega Hillbilly parę dni temu pisał, że można się tym zainteresować dopiero po 8-10 latach od zakupu.
Ja swojej nie konserwowałem i nie będę konserwował nawet woskiem (jak ktoś chce konserwować to nikt nie zabroni :-)).
W tamtym roku sprzedałem "japończyka" po 10 latach użytkowania od nowości i nie miał nigdzie śladu korozji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl