Autor Wątek: Serwis nie umie naprawić usterki - skrzypiace auto  (Przeczytany 14474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
Serwis nie umie naprawić usterki - skrzypiace auto
« dnia: 22 Stycznia 2021, 15:05:14 »
Witam
Pomocy ! Mam totalny problem z ASO w Sosnowcu , byłam juz u nich 7 razy z usterką- skrzypienie konsoli drazka zmany biegów ( automat) Mimo wszelki prób obklejania płyty do telefonu dalej bardzo nieprzyjemnie brzeczy. Po całkowitym demontażu plastików okazało się że piszczy panel obok srebrnej obwolutki- gdzie są przycisk hamulca recznego, inne przyciski i pokrętło. Poprosiłam o wymianę elementu ale Serwis twierdzi ze nie ma takiej mozliwosci, ponieważ panel nie ma usterki technicznej. Ręce opadają ! Auto za 140 tyś i piszczy na kazdej studzience, nierównosci. Co mam zrobić ? Auto ma 1 rok i jest w leasingu.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Serwis nie umie naprawić usterki - skrzypiace auto
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2021, 15:07:19 »
Twoim wyjściem jest zgłoszenie do TMP i wtedy będzie konfrontacja.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2021, 15:16:55 »
Przepraszam za pytanie ale co to jest TMP

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2021, 15:22:10 »
Toyota Motor Poland  klient@toyota.pl

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2021, 15:59:22 »
Dzieki bardzo Jade we wtorek do serwisu bo cos się z alarmem dzieje, zobaczymy co mi powiedza w sprawie piszczenia, bo na dzien dzisiejszy usłyszałam że wszystkie Rav4 tak mają i piszczą.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Stycznia 2021, 16:21:12 »
Jeżeli TMP zgadza się z tym serwisem gdzie nie poradzili z usterką. Możesz sama wynająć rzeczoznawcę i masz prawo do wymiany tej usterki , a nawet całego samochodu.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2021, 16:37:57 »
usłyszałam że wszystkie Rav4 tak mają i piszczą.
Wszystkie nie, w mojej (odpukać) nic nie piszczy i nie skrzypi.
Miałem tylko przez dwa dni stukanie w bagażniku na nierównościach ale wykryłem winowajcę - gaśnica - po "przemeblowaniu" szpargałów w okolicach dojazdówki leżała zbyt luźno - owinąłem ją w miękki ręczniczek i teraz jest cicho.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2021, 17:16:35 »
Mam to samo Rav4 2019 4x4 Selection Hybrid ale u mnie obstawiam, że winowajcą jest ładowarka indukcyjna i jej okolice.
W ASO próbowali coś z tym zrobić. Poza rysami jakie zostawili to nadal problem pozostaje.

Już tu opisywałem na forum wiele moich negatywnych spostrzeżeń.

Ostatnie moje nowe auto, które jest nowej generacji. Następnym razem będę sięgał tylko po nowe ale poliftingowe aby problemu wieku dziecięcego nie występowały na taką skale.

Jeździłem też innymi autami Rav4 2019-2020 i wszędzie jest to samo. Tylko w wielu wypadkach ucho użytkownika jest mniej wrażliwe. Droga mnie dziurawa. Warunki atmosferyczne bardziej sprzyjające. Itp itd.

Z Toyotą i jej doznaniami akustycznymi jest tak, że czym prostsza wersja tym mniej problemów ze skrzypieniem. Czym więcej ktoś podokładał tym więcej ma problemów albo mniejszy komfort podczas podróży.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2021, 22:25:41 »
usłyszałam że wszystkie Rav4 tak mają i piszczą.
Wszystkie nie, w mojej (odpukać) nic nie piszczy i nie skrzypi.
Miałem tylko przez dwa dni stukanie w bagażniku na nierównościach ale wykryłem winowajcę - gaśnica - po "przemeblowaniu" szpargałów w okolicach dojazdówki leżała zbyt luźno - owinąłem ją w miękki ręczniczek i teraz jest cicho.
Jak i u mnie, cisza :) mam benzynę, nie hybrydę ale nie sądzę, że to ma znaczenie. Już dwie osoby porównywały ze swoją ravką i obie stwierdziły, że mam fart, bo ani nie skrzypi, ani wycieraczka nie rozmazuje  :good:
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2021, 22:29:16 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2021, 10:38:44 »
Ja mam tak samo jak Krisman, ale w hybrydzie jak jadę na elektryku to jest cicho i cokolwiek by miało skrzypieć, trzeszczeć by się ujawniło. Dojazd do domu mam wyjątkowo dziurawą drogą więc zawsze te ostatnie 200 metrów jadę na prądzie i cisza.

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2021, 21:23:28 »
U mnie też nic nie skrzypi i nie piszczy (benzynz). Natomiast c3 żony (2020) jest dużo cichszy w środku i ma lepsze głośniki (a to podstawowa wersja wyposażenia, tylko silnik 110 KM)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2021, 13:13:20 »
Dołożę do kotła - u mnie też kompletna cisza. Coś zaczęło tylko ostatnio stukać z tyłu, ale wyszło, że to skrobaczka :).

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2021, 15:38:50 »
Witam ponownie klubowiczów
Otrzymałam bardzo dziwne a zarazem żenujące pismo od TMP

Szanowna Pani

Odnosząc się do Pani uwag pragniemy poinformować, iż w naszej poprzedniej korespondencji dokładnie przedstawiliśmy nasze stanowisko. Pragniemy podkreślić, że do weryfikacji samochodów oraz podejmowania decyzji odnośnie rodzaju naprawy są wyznaczone Autoryzowane Stacje Dilerskie Toyoty. Występują one z ramienia Gwaranta i mają prawo decydowania o sposobie usunięcia danej usterki. Toyota Motor Poland jest dystrybutorem samochodów na rynek Polski i nie zajmuje się diagnozą ani naprawą samochodów na odległość. Wyjaśniamy, iż Gwarancja jest elementem umowy zakupowej samochodu i mamy obowiązek świadczenia napraw wynikających z gwarancji w określonym terminie.

W związku z tym, że weryfikacja samochodów pod zgłaszanym kątem oraz podejmowanie decyzji co do możliwości, zakresu i rodzaju naprawy leży po stronie Autoryzowanych Stacji Dilerskich Toyoty, Toyota Motor Poland nie ma podstaw do zmiany decyzji Stacji w podnoszonej sprawie.

Mając powyższe na uwadze nie widzimy podstaw do pozytywnego ustosunkowania się do Pani roszczeń.

A wiec TMP jest tylko dystrybutorem, kto wiec odpowiada za serwisy .Moim zdaniem jest to uciekanie od odpowiedzialnosci za samochód.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2021, 16:56:34 »
Przykre ale taka jest prawda. TMP nie zajmuje się serwisem samochodóww całej Polsce  a tylko dystrybucja.

Offline bluewalker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lutego 2021, 17:09:08 »
Z salonu do testów wziąłem dwa auta jedną podstawową RAV4 a drugą hybrid 4x4. W pierwszej konsola trzeszczała strasznie szczególnie wtedy gdy opierałem o nią kolano a w drugiej znacznie mniej.

Nie wiem jak jest w praktyce ale czuję, że rzeczoznawca mam sens w przypadku kupna na osobę
fizyczną bo łapie się na prawa konsumenta.
W przypadku leasingu czy kupna na firmę może być większy problem prawny bo sprawa pomiędzy firmami.
Ja bym to wolał sam rozebrać i podkleić niż tracić czas i pieniądze, jest dużo filmów na YT z przykładami jak to się rozbiera.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl