Autor Wątek: Rav4 IV generacji , jaki olej w silniku?  (Przeczytany 4246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Rav4 IV generacji , jaki olej w silniku?
« dnia: 22 Stycznia 2021, 23:31:51 »
PYTANIE do użytkowników Ravki hybrydy.
Drążąc temat zakupu Rav4 hybryda 4 generacji , i pytająco o olej użyty do przeglądów , dostaje informacje,
 że użyty został  5w30. Czy nie powinien do tego silnika być nalewany ,,rzadszy,, olej ?
Jeżeli ktoś pamięta , jaki był olej w silniku w nowym aucie?
Co mówi instrukcja dla tej Toyoty , o parametrach serwisowania i wymiany oleju ?
RAV4 2.5 hybrid

Arst

• Gość
Odp: Rav4 IV generacji , jaki olej w silniku?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2021, 23:57:24 »
U mnie fabrycznie był zalany 0w20 i taki zaleca Toyota do tego silnika. Natomiast 5w30 jest w instrukcji wskazany w przypadku eksploatacji samochodu w "trudnych warunkach".

U mnie ASO leje 10w40, co jest powszechna praktyka Toyoty w autach flotowych (nie tylko w PL, ale jak się dowiedziałem w całej EU) i auto jakoś jeździ.
Swoją drogą, biorąc pod uwagę rozrzedzanie oleju benzyną, co było dyskutowane w innym wątku - to ten pomysł z 10w40 wcale nie jest taki głupi. A wiadomo też, w jakich warunkach są zazwyczaj użytkowane auta flotowe - cwaniaczki z Toyoty wiedzą, co robią ;-)

Po tych doświadczeniach z przybywaniem oleju, gdybym miał to auto na własność, to właśnie sam bym stosował 5w30 z troski o silnik.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Rav4 IV generacji , jaki olej w silniku?
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2021, 10:52:39 »
Tak 10w40 leją to takich osób mając w gdzieś te auta i kręcą na wysokich obrotach. Toyota widziała problem. Co innego jak nie szarżuje z silnikiem myśląc o Eco to jak najbardziej jest wskazany 0w20 a nawet 0w16

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl