Autor Wątek: Metody zabezpieczenia odprysku na przedniej szybie  (Przeczytany 1635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
Metody zabezpieczenia odprysku na przedniej szybie
« dnia: 24 Stycznia 2021, 14:55:42 »
Szanowni, trafił mi się odprysk na przedniej szybie, niewielki (może 3, 4 mm długości, koło mm szerokości). Pech chce, że ma coś na kształt torebki, w której może zbierać się woda, marznąć i pewnie spowodować pęknięcie. Jest też szansa, że jestem przewrażliwiony. Czy moglibyście podzielić się jakimiś wskazówkami, jak to zabezpieczyć?

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Metody zabezpieczenia odprysku na przedniej szybie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2021, 15:07:13 »
Miałem taki przypadek w CRV, firma zrobiła to na poczekaniu i śladu nie było widać. Jest ryzyko, że w wyniku zmian temperatury powstanie większe uszkodzenie.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2021, 15:42:39 »
Mogę polecić firmę https://autoglass.pl/,(mają oddziały w całej Polsce )  wymieniałem u nich  szyby , w dostawczakach ,i w osobówkach.
Odprysk  na szybie robili mi 2 lata temu w Yarisie , koszt 140zł i dalej nic się z tym nie dzieje
RAV4 2.5 hybrid

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2021, 17:06:48 »
jak jest mniejszy niż 5zł, nie jest blisko krawędzi i nie jest w polu widzenia (tu akurat zależy od serwisu - mogą zrobić, ale nielegalne jest jeżdżenie z takim czymś) to do naprawy od ręki, wiele serwisów to ogarnia - nordglass, pilkington (w tych 2 akurat robiłem)
ważne, żeby zabezpieczyć może taśmą klejącą, żeby brud się nie dostawał, no i załatwić jak najszybciej, bo jak pójdzie pajączek to po ptakach...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2021, 18:58:12 »
jak jest mniejszy niż 5zł, nie jest blisko krawędzi i nie jest w polu widzenia (tu akurat zależy od serwisu - mogą zrobić, ale nielegalne jest jeżdżenie z takim czymś) to do naprawy od ręki, wiele serwisów to ogarnia - nordglass, pilkington (w tych 2 akurat robiłem)
ważne, żeby zabezpieczyć może taśmą klejącą, żeby brud się nie dostawał, no i załatwić jak najszybciej, bo jak pójdzie pajączek to po ptakach...

jak może być nielegalne jak po dobrej naprawie ,praktycznie śladu nie ma??
RAV4 2.5 hybrid

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2021, 00:28:16 »
bo praktycznie nie ma śladu to to samo co nie ma śladu...

z kilku stron:

"Z założenia nie naprawia się uszkodzeń znajdujących się w bezpośrednim polu widzenia kierowcy ? czyli na wysokości oczu (wypełnienie żywicą jest widoczne)"

"Nie powinno się naprawiać uszkodzeń w strefie, gdzie jest pole widzenia kierowcy. Proces naprawczy pozostawia zawsze jakiś ślad, ponieważ płynna żywica służąca do wypełnienia odprysku ma inną strukturę niż szkło i inaczej załamuje światło. Poza tym widoczny efekt końcowy naprawy zależy od użytego sprzętu - typu zestawu naprawczego, rodzaju i ceny żywicy, umiejętności montażysty i tego jak bardzo zabrudzone było uszkodzenie"

z Twojej strony:
"Jeżeli odprysk znajduje się w polu widzenia kierowcy, ostateczną decyzję dotyczącej naprawy lub wymiany przedniej szyby samochodu podejmuje klient."

skoro naprawa nie jest idealna, to policjant może zabrać dowód a diagnosta nie podbić przeglądu - pytanie czy zauważą...

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2021, 19:32:48 »
Dziękuję wszystkim za informację, opinie. Skorzystam z linku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl