Autor Wątek: Pompa hamulcowa  (Przeczytany 1338 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
Pompa hamulcowa
« dnia: 26 Stycznia 2021, 12:43:26 »
Nie wiem czy priusiarze czytają wszystkie wątki a Aurisie HSD ale pozwoliłem sobie ponowić pytanie na tym forum, Prius jest dłużej na rynku a konstrukcja podobna.
Pytanie dotyczące pompy hamulcowej w HSD (Auris II 2013)

Wiemy, że po pierwszym otwarciu drzwi słychać pompę, jak przez kilka sekund pracuje. I chodzi mi tu właśnie o ten charakterystyczny dźwięk.
Problem mam taki, że u mnie tę pompę (ten dźwięk) słychać co drugie/trzecie wciśnięcie pedału hamulca podczas jazdy po mieście (oczywiście cicho ale da się usłyszeć).
Jestem pewny, że kiedyś (klika mcy temu) nie było jej tak często słychać. Ma ktoś może jakieś doświadczenie z tym?
Czemu tak często się sama podpompowuje (czy co ona tam wtedy robi, wydając ten dźwięk).
Jak stoję w garażu na uruchomionym pojeździe, to wciskając pedał hamulca co kilka sekund, zawsze wywołuje ten dźwięk.
Byłem w ASO i przy przeglądzie wspomniałem o tym ale chyba się tym specjalnie nie przejęli, wymienili płyn hamulcowy i powiedzieli, że tak może być...
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2021, 12:45:41 wysłana przez kolektor77 »

Offline Bogdan z Piaseczna

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius 2 z 2009
Odp: Pompa hamulcowa
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2021, 14:55:11 »
W Prius 2 pompa ABS, bo tak wg mnie poprawnie się ona nazywa, załącza się co jakiś czas. Podczas jazdy nie jest słyszalna, a jedynie słychać ją po wyjściu z auta jak nie pracuje ICE, a auto jest włączone. Po wyłączeniu i zamknięciu auta po kilkunastu sekundach, zawsze się włącza na 2-3 sekundy i w zasadzie tylko wtedy wyraźnie ją słychać i wśród świeżo upieczonych właścicieli może budzić zdziwienie. Ale ten typ tak ma.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Pompa hamulcowa
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Stycznia 2021, 15:56:44 »
Nie przejmuj się. tak ma być. Po prostu z czasem zauważasz więcej, słyszysz więcej, bo oswajasz się z autem.
Pompa kumuluje ciśnienie aby mogła pracować i uzupełnia je po użyciu na uruchomienie hamulców.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl