Autor Wątek: Kto się przesiadł z Auris/Corolli do obecnej generacji Camry?  (Przeczytany 5953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
Od 4 lat jestem użytkownikiem Aurisa TS HSD 2017r, przy zakupie skonfigurowałem najbogatszą opcję Prestige Executive, chciałem komfortowego auta, ale zależało mi na hybrydzie. Camry nie było jeszcze dostępne , a Avensis nie miał opcji hybrydowej. Auris dobrze służył (bezawaryjnie), ale do komfortu wcześniejszego "francuza" było mu daleko, wyciszenie słabe. Teraz zastanawiam się czy warto iść Camry czy może nową Corollę i mam dylemat :( ciężko zdecydować po krótkiej jeździe testowej , a obecnie w salonie już nie chcą auta na weekend wydać (przy zakupie Aurisa miałem auto na weekend by się z nim zapoznać). Jak wasze doświadczenia ze zmianą auta na obecną Camry?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Kto się przesiadł z Auris/Corolli do obecnej generacji Camry?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2021, 20:55:39 »
Od 4 lat jestem użytkownikiem Aurisa TS HSD 2017r, przy zakupie skonfigurowałem najbogatszą opcję Prestige Executive, chciałem komfortowego auta, ale zależało mi na hybrydzie. Camry nie było jeszcze dostępne , a Avensis nie miał opcji hybrydowej. Auris dobrze służył (bezawaryjnie), ale do komfortu wcześniejszego "francuza" było mu daleko, wyciszenie słabe. Teraz zastanawiam się czy warto iść Camry czy może nową Corollę i mam dylemat :( ciężko zdecydować po krótkiej jeździe testowej , a obecnie w salonie już nie chcą auta na weekend wydać (przy zakupie Aurisa miałem auto na weekend by się z nim zapoznać). Jak wasze doświadczenia ze zmianą auta na obecną Camry?
To jak zamiana furnanki na limuzyne. Dwa kompletne rozne auta. Zmien ASO skoro nie moga Ci wypozyczyc. Ale z Camry zaczekaj na nowy model w lipcu ma byc.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2021, 21:03:56 »
Akurat byłem w ASO, w którym wcześniej nie kupiłem, zapytam w tym którym kupowałem i jeździłem, może tam będzie łatwiej :)

Nowy model można od marca zamawiać, tak mi dzisiaj w ASO sprzedawca powiedział, z zewnątrz prawie nie ma różnicy, ale najważniejsza "nowość" to obsługa android auto, tylko ten wystający tablet średnio mi się podoba, wygląda jak z Yarisa wyciągnięty, ale co poradzić..

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2021, 21:19:35 »
Akurat byłem w ASO, w którym wcześniej nie kupiłem, zapytam w tym którym kupowałem i jeździłem, może tam będzie łatwiej :)

Nowy model można od marca zamawiać, tak mi dzisiaj w ASO sprzedawca powiedział, z zewnątrz prawie nie ma różnicy, ale najważniejsza "nowość" to obsługa android auto, tylko ten wystający tablet średnio mi się podoba, wygląda jak z Yarisa wyciągnięty, ale co poradzić..
Dokladnie. Nowy model ma dwie listwy chromowane wiecej i tablet. No i nowy TSS.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2021, 22:28:30 »
A pytanie do użytkowników nowej camry. To auto ma jakieś wady ukryte? Jakieś łączniki stabilizatorów, amory wahacze? Coś pada często? Jak z kosztami serwisu? Nie denerwuje was nisko poprowadzona linia dachu i stukanie z przodu i tyłu głową o rączkę nad szyba? Ogólnie jakieś wady? Zamierzam wziąć jazdę testowa ale wiadomo że pewne bolączki wychodzą z czasem. Może ktoś już nastukal kilkadziesiąt tysięcy i może coś powiedzieć co jest irytującego  w aucie a co fajnego?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Kto się przesiadł z Auris/Corolli do obecnej generacji Camry?
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2021, 22:29:27 »
A pytanie do użytkowników nowej camry. To auto ma jakieś wady ukryte? Jakieś łączniki stabilizatorów, amory wahacze? Coś pada często? Jak z kosztami serwisu? Nie denerwuje was nisko poprowadzona linia dachu i stukanie z przodu i tyłu głową o rączkę nad szyba? Ogólnie jakieś wady? Zamierzam wziąć jazdę testowa ale wiadomo że pewne bolączki wychodzą z czasem. Może ktoś już nastukal kilkadziesiąt tysięcy i może coś powiedzieć co jest irytującego  w aucie a co fajnego?
Wkurza halas od lewego lusterka powyzej 120. Inaczej wad brak.

Mam 190cm i zadne stukanie o reczke glowa nie wystepuje. Mam fotel najnizej jak sie da.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2021, 22:41:25 »
No ja się raz tylko do camry przysiadałem to i z przodu i z tyłu jak ruszałem delikatnie głową to w ta rączkę waliłem. A twarda jak diabli i mnie to troszkę wkurzyło. Ja mam 183 ale fotela z przodu nawet nie ustawiałem pod siebie. Tak się zastanawiam może  jak na pierwszy raz szukałem dziury w całym. Muszę zrobić drugie podejście do auta. A coś z tym lusterkiem da się zrobić? Są już jakieś patenty? Jak koszty serwisów? Ceni się toyota czy  udaje się w 1200zl mieścić? Jak przyjemność z prowadzenia? Jak wygląda spalanie przy stałej prędkości licznikowej 160km/h? Mieści się w 8 litrach? Jak zachowanie na ostrych zakrętach? Pluzy przodem czy d.pa ucieka? Ktoś pisał że klima schładza nogi latem za bardzo. To prawda czy da się spokojnie to regulować? Bez ogrzewanych przednich siedzeń i kierownicy da się żyć zima czy jest to uciążliwe? Ktoś pisał że camry bardzo szybko nagrzewa wnętrze. Prawda to?
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2021, 22:44:25 wysłana przez Piwo »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Kto się przesiadł z Auris/Corolli do obecnej generacji Camry?
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2021, 22:53:00 »
No ja się raz tylko do camry przysiadałem to i z przodu i z tyłu jak ruszałem delikatnie głową to w ta rączkę waliłem. A twarda jak diabli i mnie to troszkę wkurzyło. Ja mam 183 ale fotela z przodu nawet nie ustawiałem pod siebie. Tak się zastanawiam może  jak na pierwszy raz szukałem dziury w całym. Muszę zrobić drugie podejście do auta. A coś z tym lusterkiem da się zrobić? Są już jakieś patenty? Jak koszty serwisów? Ceni się toyota czy  udaje się w 1200zl mieścić? Jak przyjemność z prowadzenia? Jak wygląda spalanie przy stałej prędkości licznikowej 160km/h? Mieści się w 8 litrach? Jak zachowanie na ostrych zakrętach? Pluzy przodem czy d.pa ucieka? Ktoś pisał że klima schładza nogi latem za bardzo. To prawda czy da się spokojnie to regulować? Bez ogrzewanych przednich siedzeń i kierownicy da się żyć zima czy jest to uciążliwe? Ktoś pisał że camry bardzo szybko nagrzewa wnętrze. Prawda to?
1. Szukales dziury w calym.
2. Przeglady sa w miare ok. Za 1200zl to Ci nawet dywaniki wytrzepia.
3. Jak wsiadam i wysiadam z Camry fiagle mam banana juz od prawie dwoch lat.
4. Do 160km/h to bedzie 8 liteow. Jak walisz maksa to okolo 10. Czasem A2 jak sie spieszylem to mialem 9.5 ale predkosci maksymalne. Nigdy nie przekrodzylem 10.
5. To nie jest samochod wyscigowy. Nie zauwazylem co ucieka. Ale w zakretach jest bardzo stabilnie. W koncu to TNGA.
6. Przydaloby sie ogrzewanie kierownicy. Mam podgrzewanie foteli wiec Ci nie powiem. Mozesz spokojnie wymienic fotele albo dolozyc podgrzewanie tam gdzie zakladaja skory.
7.  Nie zauwazylem problemow z klima. Dla mnie dIala wysmienicie. Nie ma ostrego walenia po oczach. Zawsze jest lekka bryza.
8.  Nikt nie znalazl sposobu na to lusterko. Problem opisywany od 2017 roku.
9. Tak. Camry bardzo szybko nagrzewa wnetrzne. Jestem po wrazeniem.

Po Aurisie mialem wybor albo Corolla albo Camry. Po jezdzie probnej wiedzialem ze Corolli nie chce.

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2021, 22:54:35 wysłana przez klaudiusz »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2021, 23:05:14 »
E to wygląda to lepiej niż myślałem. Corolla na testy przyjechała nam na zakład to jak wsiadałem to straszne to maleństwo. Ciasnota w środku. I jeszcze ta linia dachu opadającą na boki. Brryyy. Do camry nie ma wogole co porównywać. Corolla to autko dla singli i nic więcej. Camry wygląda na porządne auto w trasy. Szkoda że nie ma w barwach na Europę błękitu. Na stany jest.
To pytam dalej. Światła nocą są ok? Felgi są jakiej szerokości? 7,5'? Da się coś szerszego nałożyć bo 215 jak na 1,6t trochę słabo brzmi. Przydałby się 245mm. No ale tego na 7' już nie nałoży. Tylna szyba się brudzi mocno? Wycieraczki chyba nie ma? Silnik bierze olej czy od zmiany do zmiany wogole się nie dolewa?klocki tarcze faktycznie starczają na 100tys?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2021, 23:06:59 »
E to wygląda to lepiej niż myślałem. Corolla na testy przyjechała nam na zakład to jak wsiadałem to straszne to maleństwo. Ciasnota w środku. I jeszcze ta linia dachu opadającą na boki. Brryyy. Do camry nie ma wogole co porównywać. Camry to autko dla singli i nic więcej. Camry wygląda na porządne auto w trasy. Szkoda że nie ma w barwach na Europę błękitu. Na stany jest.
To pytam dalej. Światła nocą są ok? Felgi są jakiej szerokości? 7,5'? Da się coś szerszego nałożyć bo 215 jak na 1,6t trochę słabo brzmi. Przydałby się 245mm. No ale tego na 7' już nie nałoży. Tylna szyba się brudzi mocno? Wycieraczki chyba nie ma? Silnik bierze olej czy od zmiany do zmiany wogole się nie dolewa?klocki tarcze faktycznie starczają na 100tys?
Silnik nie bierze oleju. Raczej produkuje :)

Swiatla sa ok.

Kup sobie gotowe kola 18??.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Stycznia 2021, 23:09:41 »
Ale one nadal chyba są 215?  Chyba że mówisz o nie oemowych?

Może coś ktoś wie czy są plany na dotacje do hybryd? Obecnie zdaje się jest tylko kilka elektryków z bardzo niskiej półki i jakieś do nich dotacje. Akcja zielone auto.
Na zachodzie są dopłaty do hybryd. W Polsce nie.
Można kupić np we Francji taka camry i wziąć tam na nią dopłatę?
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2021, 23:21:05 wysłana przez Piwo »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Stycznia 2021, 23:18:43 »
Corolla na testy przyjechała nam na zakład to jak wsiadałem to straszne to maleństwo. Ciasnota w środku. I jeszcze ta linia dachu opadającą na boki. Brryyy. Do camry nie ma wogole co porównywać. Corolla to autko dla singli i nic więcej
A ja mam rodzinę i jeżdzę corollą!

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Stycznia 2021, 23:20:18 »
Spoko ja też kiedyś jak dzieciakiem byłem z rodzicami i bratem całą Europę objezdzilismy maluchem.wiem że się da. ;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Stycznia 2021, 23:20:47 »
Corolla na testy przyjechała nam na zakład to jak wsiadałem to straszne to maleństwo. Ciasnota w środku. I jeszcze ta linia dachu opadającą na boki. Brryyy. Do camry nie ma wogole co porównywać. Corolla to autko dla singli i nic więcej
A ja mam rodzinę i jeżdzę corollą!
Zle cytujesz :) nie ja bylem autorem.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Stycznia 2021, 23:27:46 »
Corolla jest ok Ja maluchem z rodzicami bratem i telewizorem yunost między nami nad morze jeżdziłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl