Autor Wątek: Hamulce--dziwne rzeczy sie dzieją--HELP !!! (F)  (Przeczytany 7791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fakers

• Gość
Hamulce--dziwne rzeczy sie dzieją--HELP !!! (F)
« dnia: 22 Czerwca 2005, 07:54:21 »
Witam!!!Po ostatnim lekkim strzale w ścianędoszedłem do wniosku,że nie zabardzo wiem jak to sięstało przecież jechałem ok 30 km/h i poprostu nie mogłem sie zatrzymać...dziwne ale prawdziwe i nawet były tego skutki.Po konsultacjach z róznymi "fachowcami" jedni twierdzili---to niemożliwe a inni coś mi mówili o jakiejś pompie Vaccu.Temat sobie odpusciłem do dnia wczorajszego SZOK !!!!Jadąc nie powiem dość szybko jakaś przemiła Pani chyba mnie nie zauważyła i poprostu sobie kobita wjechała mi przed nos....duzo nie brakowało a znowu bym musiał szukać halogenów a może i czegoś wiecej....tylko nie wiem co jest z tymi hamulcami ponieważ : podczas hamowania dosć długiego hamulce są ok tylko w kilku pierwszych chwilach a jak już są potrzebne na maxa to poprostu pedał hamulca robi siętwardy a skuteczność hamowania -jest taka jak we Fiacie 126p wogóle tego nie rozumięi szczerze powiem nie wiem jak mam to opisać....Mam ABS tarcze hamulcowe i klocki są oki.Może ktoś mógłby mi pomóc poki jeszcze mam cały przód....Pozdrawiam i czekam ...
P.S Dzwoniłem do serwisu i tam powiedzieli mi ,że w pierwszej kolejności mam sięzająć pompą hamulcową????
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2006, 13:09:00 wysłana przez Miche »

serwisSJ

• Gość
Hamulce--dziwne rzeczy siê dziej±--HELP !!! (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2005, 08:33:51 »
Fakers zrób probe... rozpedz sie do np. 100km/h i pulsacyjnie na luzie zacznij hamowac ale szybko uderzajac w pedał. Zauwaz czy po kilku uderzeniach pedał jest zdecydowanie twardszy.

Ale i tak biorac pod uwage silnik 2td stawiam na pompe podcisnienie - standardowa usterka. Tylko wymiana.

fakers

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2005, 08:47:37 »
Dzięki....A nie wiesz jaki to jest koszt.Ufff aż strach pomyśleć.A i jeszce takie pewnie dziwne pytanie: gdzie jest ta pompa w TD...Sorki ale ja sie nie znam na tych klamotach a zeby mnie tu ktoś za duzo nie naciągał na wymiany to poproszęo odpowiedz.Z góry pięknie dziękuję.  :wink:

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2005, 08:54:40 »
A kiedy wymieniałeś płyn hamulcowy? Może masz zapchane przewody płynu hamulcowego-trzeba sprawdzić czy przy odpowietrzaniu leci z przewodów płyn. Może stare zapieczone tłoczki cylinderków ( albo jakaś lipa na materiał cylinderków użyta. Piszesz że na początku jest OK a potem źle. Więć może tłoczki zapiekają sięjak są gorące-rozszerzone). Może masz nieszczelne uszczelnienie cylinderków.Wtedy woda potrafi dostać siędo układu hamulcowego. Jako że płyn hamulcowy nie miesza siępraktycznie z wodą, to ta ostatnia "zalega" sobie w kole i zero hamowania.Tego zjawiska nie można stwierdzić nawet przez pomiar jakości płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym.Trzeba sprawdzić cylinderki, czy nie ciekną.
No i czywiście pompa.Od niej najlepiej zacząć(podmienić i sprawdzić).
Dużo tego jest.
Ale przy hamulcach(nie myślęo klockach i szczękach) lepiej samemu nie grzebać  :bnono  .
Pozdrawiam.

fakers

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2005, 09:17:29 »
Płyn wymieniałem miesiąc temu zaraz po spotkaniu ze ścianą.Żadnych wycieków nie mam i ogolnie to hamulce sa oki tylko nie zawsze -dziwne zjawisko jak dla mnie.Ale dzięki za obszerną wypowiedż.Pozdro

topol

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2005, 09:40:47 »
Cytat: fakers
Płyn wymieniałem miesiąc temu zaraz po spotkaniu ze ścianą.Żadnych wycieków nie mam i ogolnie to hamulce sa oki tylko nie zawsze -dziwne zjawisko jak dla mnie.Ale dzięki za obszerną wypowiedż.Pozdro

W takim razie pompa....   :cwalbrush

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2005, 10:08:24 »
Pompa podcisnienia jest nagłowicy silnika, taka prostokątna wystajaca do góry cześć (chyba ze znaczkiem toyoty).

fakers

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2005, 10:17:57 »
Dzisiaj zrobie ten malutki tescik hamowania i zobaczymy...chociaz wydaje mi sięże SerwisSJ ma racjęto bedzie ta zakichana pompa.Może ktoś wie ile to cacko kosztuje i czy warto kupic jakąś używaną (chociaż tak nigdy nie robięwole nowe części) ale to zależy od ceny tego ustrojstwa.:?

zawika1

• Gość
Re: Hamulce--dziwne rzeczy siê dziej±--HELP !!!
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2005, 10:34:07 »
Cytat: fakers
... inni coś mi mówili o jakiejś pompie Vaccu..

To właśnie o pompie o której pisze Serwis SJ mówili.
Pozdrawiam.

Wilis

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2005, 15:55:34 »
Może to byc wacupompa lub wżery na tłoczkach hamulcowych. Pompę zmieniałem  dwa razy (pierwsza padła po 500 tyś, druga po kolejnych 250tys)  chociaż obiawy były zupełnie inne, poprostu klekotała niemiłosiernie, koszt używki 350 Pln a w serwisie cos między 1500 a 2000 pln(chyba). jak stwierdzisz że to 100% ona padła dam ci namiary na składzik w Łodzi, gostek ciągnie Cariny mańkuty z Angli, ale sporo czesci pasuje.
Pozdrawiam

daniel1965

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2005, 18:30:44 »
Witam
WILLIS mógłbyś mi dać namiary do tego gościa w Łodzi właśnie szukam pompy wspomagania do mojej Cariny2.0 d u mnie są podobne objawy jak tylko sięrozgrzeje to też klekoce nie jest to jeszcze takie tragiczne ale tak na wszelki wypadek
pozdro
DANIEL

Wilis

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2005, 18:47:28 »
Cytuj (zaznaczone)
namiary do tego gościa w Łodzi

Japan Car Łódź ul.Gerberowa 2 tel.0-42 6715444. kom. 604-56-0000
Dobra rada: negocjuj cenę

daniel1965

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2005, 19:39:03 »
Dzięki WILLIS :D

Wilis

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2005, 19:48:45 »
Cytuj (zaznaczone)
Dzięki

Nie ma za co. Miał gość pompę? Jak tak to za ile ci sprzedał?[/quote]

daniel1965

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwca 2005, 20:15:06 »
Jutro tam zadzwonięi napiszęile za nią chce
Atak przy okazji czy wymieniałeś już sprzęgło w swojej carinie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl