Autor Wątek: Blokada rozruchu hybrydowego układu napędowego  (Przeczytany 21092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Artex

• Toyot Leżący
  • *
Blokada rozruchu hybrydowego układu napędowego
« dnia: 29 Stycznia 2021, 21:14:56 »
Co może być przyczyną tego, ze powyższa blokada po otwarciu auta cały czas jest aktywna i nie można odpalić ?

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Blokada rozruchu hybrydowego układu napędowego
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2021, 21:29:09 »
Musiał byś sprecyzować o co chodzi bo nie za bardzo rozumiem pytanie ale jeśli o to że nie zapala się lampka 'ready' i nie możesz 'odpalić' auta to sprawdź poziom naładowania baterii 12v.

Ja miałem dokładnie tak jak opisałem powyżej, bateria po długim postoju spadła do 11v i nie chciał 'odpalić' . Podłączyłem na 2 godziny do ładowania, podładowałem do 12.7v i bez problemu uruchomiłem samochód.

Sent from my ELE-L09 using Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2021, 21:31:26 wysłana przez raf82 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2021, 21:30:35 »
Wciśnij hamulec przed wciśnięciem START ;)

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2021, 21:35:39 »
To też

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2021, 21:35:59 »
Musiał byś sprecyzować o co chodzi bo nie za bardzo rozumiem pytanie ale jeśli o to że nie zapala się lampka 'ready' i nie możesz 'odpalić' auta to sprawdź poziom naładowania baterii 12v.

Ja miałem dokładnie tak jak opisałem powyżej, bateria po długim postoju spadła do 11v i nie chciał 'odpalić' . Podłączyłem na 2 godziny do ładowania, podładowałem do 12.7v i bez problemu uruchomiłem samochód.

Albo powerbank :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2021, 21:42:48 »
Sorry Koledzy, że tak komentuję, w dodatku sam siebie ale już 2 browar się kończy ;)
Piątek, piąteczek, ...

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2021, 22:45:05 »
Zastanawiam się, czy nie zrobić w bagażniku gniazda do ładowania aku 12V. Mam CETEKa MXS 5.0, on ma funkcję utrzymywania naładowania akumulatora np. dla motocykli w okresie zimowym. I tak w okresie "pandemicznym" gdy auto stoi czasami ponad tydzień, dodatkowo wcześniej jeżdżone na krótkich trasach... Że też nie miałem takich rozterek gdy moje stare ośmioletnie Mondeo z oryginalnym aku włożonym w fabryce stało miesiąc, wsiadałem i odpalałem. A teraz...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2021, 22:55:56 »
...teraz masz super nowoczesną hybrydę ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2021, 23:03:52 »
Trzeba się zaopatrzyć w jakiś mały powerbank do bagażnika :)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2021, 23:15:54 »
do hybryd to powinni dawać to jako wyposażenie fabryczne zamiast dojazdówek lub zestawów naprawczych

« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2021, 23:19:24 wysłana przez UPX »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Stycznia 2021, 23:18:54 »
Moja stała 10-sieć dni w garażu (hala garażowa, temp 10C) i dziś odpaliła bez problemu. Ale aby spać spokojnie zastanawiam się nad podłączeniem na stałe do akumulatora kabli od prostownika takiego o którym wspomina KIEŁEK. Wtyczka była by w bagażniku...jak by mała długo stać to podłączyć prostownik do tej wtyczki i po krzyku. Po nocy akumulator będzie jak nowy.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lutego 2021, 12:34:40 »
Tak z czystej ciekawości wymieniał już ktoś ten mały 12 voltowy akumulator AGM? Normalnie odkręć stary zakręć nowy czy należy w jakiś sposób zarejestrować go w systemie (jak to jest np w BMW czy Audi). I drugie pytanie po ilu latach ten mały akumulatorek zaczął sprawiać problemy. U mnie po 5 latach teraz zdarzyła się taka sytuacja że nie mogłem otworzyć samochodu. Kluczykiem (grotem bo mam system bez kluczykowy) otworzyłem drzwi otworzyłem maskę i za pomocą powerbanka (startera) odpaliłem samochód, pojeździłem 30-40 minut i już jest wszystko ok. Pytanie kiedy znowu padnie.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lutego 2021, 13:11:23 »
Ja muszę na 1.5m-c zostawić moja RAV4 w garażu i wczoraj zadzwoniłem do ASO z pytaniem, czy jak pojadę do nich z prostownikiem OSRAM 906 to podkręca mi kable na stałe do akumulatora. Pod nie będzie podpinany ten prostownik. Podczas mojej nieobecności ktoś zaufany będzie przychodził i podpisał prostownik do gniazdka na 10-15h aby podpompować tą mała baterie 12V. ASO powiedziało że to genialny pomysł i z przyjemnością posępna kabelki abym sam nic nie grzebał. Ten zabieg uchroni auto przed brakiem napięcia w 12-tce i po 1.5m-C stania odpali jak trzeba. To się nazywa mieć nowoczesna Hybrydę.
Choć myśle ze jakikolwiek inne auto z alarmem i ???? less na pokładzie tez wydoi do 0 baterie po 1.5m-C stania w bezruchu.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lutego 2021, 13:15:26 »
Ja muszę na 1.5m-c zostawić moja RAV4 w garażu i wczoraj zadzwoniłem do ASO z pytaniem, czy jak pojadę do nich z prostownikiem OSRAM 906 to podkręca mi kable na stałe do akumulatora. Pod nie będzie podpinany ten prostownik. Podczas mojej nieobecności ktoś zaufany będzie przychodził i podpisał prostownik do gniazdka na 10-15h aby podpompować tą mała baterie 12V. ASO powiedziało że to genialny pomysł i z przyjemnością posępna kabelki abym sam nic nie grzebał. Ten zabieg uchroni auto przed brakiem napięcia w 12-tce i po 1.5m-C stania odpali jak trzeba. To się nazywa mieć nowoczesna Hybrydę.
Choć myśle ze jakikolwiek inne auto z alarmem i ???? less na pokładzie tez wydoi do 0 baterie po 1.5m-C stania w bezruchu.

Po 1,5 miesiąca to jeszcze do zaakceptowania powiedzmy, ale nie, żeby kilka dni postoju rozładowywało akumulator co ma miejsce.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lutego 2021, 14:18:55 »
Ja muszę na 1.5m-c zostawić moja RAV4 w garażu  ....

A nie możesz sobie po prostu podładować tego aku dopiero jak wrócisz i jak nie odpali. Tyle zachodu kable, ASO, zaufana osoba - normalnie jak planowanie napadu na bank :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl