Autor Wątek: Blokada rozruchu hybrydowego układu napędowego  (Przeczytany 21118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Blokada rozruchu hybrydowego układu napędowego
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Lutego 2021, 18:48:57 »
Kur** dajcie spokój z takimi zabawami, niby lider niezawodności, fejm na rynku, a tu pierd*li się jedno po drugim. Wg mnie nie do zaakceptowania sytuacja. Nie wyobrażam sobie co chwilę podpinać powerbanka czy kombinować w inny sposób, żeby ruszyć w drogę. Porażka.  :czerwona:

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Lutego 2021, 10:21:24 »
O czym Wy piszecie? Moja odebrana w październiku nie skrzypi, oleju nie przybywa, wycieraczki działają, nie ma zacieków w lampach, jeździ do 10 km a dzisiaj -8 i działa. To pewnie dla tego, ze brałem co dawali bez targowania, dla tych co się targują mają specjalną pulę aut z usterkami  :grin: :grin: :grin:

Offline Czyżby nowy fan rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Lutego 2021, 11:48:04 »
Moja hybryda odebrana w grudniu, stoi pod chmurką, jeżdżę na odcinkach 2-3km postój, 1km postój 2-3 km ....
Nic się nie dzieje, wycieraczki śmigają, auto odpala, napęd 4x4 śmiga, android auto działa, jedyne co wkurza to brak wygłuszenia, ale to tez tylko "z butem w podłodze", kabina nie skrzypi,
i nawet cieszy mnie jazda tym klockiem, chociaż dodałbym kilkadziesiąt koni, momentu i wyciszenie :)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Lutego 2021, 16:07:10 »
Moja Hybryda odebrana w Maju 2020 i tez wszystko śmiga, nic nie skrzypi, puka, stuka, lampy git, Apple Car Play działa świetne, lata na krótkich odcinkach, czasem stoi po 2-a tygodnie w garażu i odpala bez problemu. Wyciszenie przy 120km/h jest ok, ekonomia jazdy super, przyspieszenie tez super....czasem w samochodzie młody gniewny zawiedzony ze przegrał z ?wanna na kołach?. Gadałem z sąsiadami ode mnie z bloku (a tych nowych RAV5 jest aż 5 sztuk w garażu) każdy zadowolony i 0 problemów. Może i ja z tym małym aku 12V panikuje....jak naczytałem się tu na forum. A może ktoś ma kamerkę i w trybie parkingowym ciągnie prąd i stad te kłopoty.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Lutego 2021, 18:26:54 »
Moja Hybryda odebrana w Maju 2020 i tez wszystko śmiga, nic nie skrzypi, puka, stuka, lampy git, Apple Car Play działa świetne, lata na krótkich odcinkach, czasem stoi po 2-a tygodnie w garażu i odpala bez problemu. Wyciszenie przy 120km/h jest ok, ekonomia jazdy super, przyspieszenie tez super....czasem w samochodzie młody gniewny zawiedzony ze przegrał z ?wanna na kołach?. Gadałem z sąsiadami ode mnie z bloku (a tych nowych RAV5 jest aż 5 sztuk w garażu) każdy zadowolony i 0 problemów. Może i ja z tym małym aku 12V panikuje....jak naczytałem się tu na forum. A może ktoś ma kamerkę i w trybie parkingowym ciągnie prąd i stad te kłopoty.

może to właśnie jest problem; rav4 sprzedaje się w PL dużo a na forum będą pytać ludzie, którzy mają jakiś problem - raczej nie przyjdzie tu te pozostałe kilka tysięcy nowych nabywców i napisze, że u nich wszystko w porządku...

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Lutego 2021, 19:36:35 »
Coś w tym jest. W 2020 w PL sprzedano prawie 10.000 sztuk RAV4 gdzie udział Hybrydy to ~90 procent. Do tego trzeba doliczyć resztę krajów Europy do tego USA, Kanada - gdzie raczej klimat surowy...... i jakby tak wszystkim po tygodniu, dwóch tygodniach stania baterie padały i nie dało sie odpalić......to TOYOTA MOTOR została by ukrzyżowana i na 100 była by akcja serwisowa. Pytanie co sie dzieje podczas transportu statkiem z Japonii do EU, przecież on trwa ponad 1-mc.....a wątpię aby na statku baterie były odłączone. Jedyne co może być zrobione, to auto jest w stanie serwisowym i cześć jego funkcji jest nieaktywna.....ale zawsze coś tam te mA ciągnie. Moja póki co ma sie dobrze i po 2-uch tygodnia stania w garażu podziemnym pod blokiem odpala bez problemu. Żaden z sąsiadów nie zgłaszał żadnych problemów....a jak wspominałem w garażu jest zaparkowanych 5 RAV4 generacji 5.
Ja jestem na forum nie dlatego ze coś mi sie pitoli w RAV, a raczej dlatego ze jestem pasjonatem motoryzacji i rozstałem sie z VAG-iem na rzecz TOYOTY i jestem zadowolony z wyboru, jazdy, dynamiki, ekonomii jazdy...itd.
A tak na marginesie to RAV4 jest chyba najlepiej sprzedającym sie SUV na świecie.....i tu nie ma miejsca na błąd konstrukcyjny.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 19:40:46 wysłana przez Skonek1976 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Lutego 2021, 20:35:17 »
Skąd takie dane?
Za 2019
Udział napędu hybrydowego w sprzedaży Corolli wyniósł aż 65%, a w przypadku Toyoty C-HR i RAV4 ? 66%.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 20:42:43 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Lutego 2021, 20:36:53 »
Może i ja z tym małym aku 12V panikuje
Jaki macie akumulator w RAV-kach ? W Camry z tym samym układem napędowym mam 55Ah, zwykłego kwasiaka z korkami. To bardzo duża pojemność biorąc pod uwagę jak mało prądu jest potrzebne do odpalenia auta. W Tipo 2018r 1.4 miałem mniejszy akumulator. 

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Lutego 2021, 21:02:02 »
Krisman
Hybrydę wciskają handlowcy w ASO bo są takie naciski z góry
Ja uparłem się na benzynę ,manual w wersja C ( bez pakietu S ) + dodatki i doszło do tego że oferowali mi taką samą hybrydę z tymi samymi dodatkami + dodatkowo gratis nawigacja, ale w cenie niższej o 5 tys
No cóż jeździłem hybrydą Toyoty na północy EU i powiedziałem sobie że to będzie mija druga hybryda tj pierwsza i ostatnia 
Tak do poczytania 1 post powód 3:
https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/472917-toyota-blog-wieczorow%C4%85-por%C4%85/
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 21:08:46 wysłana przez UPX »

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Lutego 2021, 21:35:38 »

rav4 sprzedaje się w PL dużo a na forum będą pytać ludzie, którzy mają jakiś problem - raczej nie przyjdzie tu te pozostałe kilka tysięcy nowych nabywców i napisze, że u nich wszystko w porządku...

"dla praczki wszystkie koszule są brudne"

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Lutego 2021, 00:18:06 »
Dziś sprawdziłem napięcie na małym aku po 1-dnym tygodniu stania. Napięcie 13.2V. Po dołączeniu prostownika po 1h ładowania napięcie 14.5V.... czyli jeszcze brakowało 0.2V do pełnego naładowania. Reasumując tragedii nie ma, mógłby jeszcze ze 2-3 tygodnie stać i powinien bez problemu odpalić.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Lutego 2021, 14:45:48 »
Dziś sprawdziłem napięcie na małym aku po 1-dnym tygodniu stania. Napięcie 13.2V. Po dołączeniu prostownika po 1h ładowania napięcie 14.5V.... czyli jeszcze brakowało 0.2V do pełnego naładowania. Reasumując tragedii nie ma, mógłby jeszcze ze 2-3 tygodnie stać i powinien bez problemu odpalić.
Auto garażowane, czy stało na zewnątrz?

Mój Prius stoi na zewnątrz, od tygodnia nie jeżdżę, ale odpalam codziennie na ok pół godziny, tak na wszelki wypadek.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Lutego 2021, 18:12:04 »
RAV-ka stoi w garażu pod blokiem.

Offline keniek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Lutego 2021, 19:57:11 »
kolejny raz moje auto zawiodło:) rano przy -16 odpaliło, przejechałem 7 km do sklepu i było ok. W sklepie byłem 15-20 minut i później nie odpaliła. Jak po niecałej godzinie przyjechała pomoc drogowa to auto odpaliło:) nie działała tylko hybryda i wyskoczył błąd silnika. Teraz wszystko ok, żadnych błędów:)

Teraz mam taką zagwozdkę, jak gość wciągałby auto na lawetę jak skrzynia zablokowana, ręczny zaciągnięty i nie da się spuścić. Targałby na żywca? czy mają jakieś patenty?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Lutego 2021, 20:06:13 »
Skrzynię można odblokować awaryjnie mechanicznie, jest o tym w instrukcji. Nie zostawiłeś czegoś włączonego? Bo to wręcz niemożliwe się wydaje by po jeździe nagle nie chciała odpalić.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl