Autor Wątek: Jak nie Vodafone Cobra to co?  (Przeczytany 16321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
Jak nie Vodafone Cobra to co?
« dnia: 02 Lutego 2021, 08:03:07 »
Dzień dobry, kłaniam się (ja tu nowy).
Zamówiliśmy właśnie nową Yarisę z bezkluczykowym dostępem i pan sprzedawca namówił nas na autoalarm, to stwierdziliśmy ok, bo coś trzeba. Potem dzwoniłem do niego dopytać o szczegóły i powiedział, że to cobra (ale jeszcze nie zdążyłem dopytać jaka, bo teraz widzę, że chyba różne są).
No i przeglądam niniejsze forum i zachwytów nad cobrą to niestety nie widzę i nie wiem czy się z tego zabezpieczenia nie wycofać. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy dobrze rozumiem, że to jest tylko zarówno autoalarm jak i immobilizer?
2. Czy w razie czego ten alarm da się wyłączyć (czytam, że bywa kłopotliwy) i zostawić tylko funkcję immobilizera?
3. Jeśli któraś z tych cobr jest przyzwoita ta jak się nazywa (bo czytam, że są z zieloną diodką i czerwoną, ale niewiele z tego jeszcze rozumiem).
3. A jak nie cobra to co? Jak zabezpieczyć bezkluczykową Toyotkę, żeby nie tracić gwarancji.

Będę wdzięczny za wyjaśnienia i porady

Offline JedrzejKW

• Początkujący
Odp: Jak nie Vodafone Cobra to co?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2021, 19:24:43 »
Dołączę się do pytania. Dealer zachwala, a na internecie same negatywne opinie o tym. Brać czy nie brać? Koszt 995 po rabacie z 2k

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2021, 19:36:55 »
@JędrzejKW tu jest dość rozległy wątek, warto przeczytać https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48279.0.html
Po przeczytaniu wiem, że jeśli już, to z zieloną diodką - ale w sumie to dalej nie wiem  <diabel>

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2021, 20:33:36 »
Teraz już innych chyba nie montują, tylko pro z diodą zieloną. Ja tam mam i zero problemów poza incydentem nałożenia się fal, w pracy pierwszego dnia.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2021, 21:26:01 »
Ja mam z zieloną użytkuje narazie tydzień czasu i póki co 0 problemu ale to żadna informacja na tak krótki czas jaki mam. Dołóż sobie bearlocka na skrzynię teraz jest wersja bezbolcowa polecam fajna sprawa

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline zlaczka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2021, 23:49:12 »
Ja polecam immo z ETS. Dostępny jest w ASO Toyoty bez problemu. Mam taki w 2 już Toyocie i żadnych problemów. Dodatkowo ostatnio testowany był na c-HR z bezkluczykowy dostępem. Sygnał z kluczyka przedłużyli na walizkę, ale sygnału z immo już nie. Efekt - walczyli prawie 40 minut z Toyota i nie udało się im odjechać.

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2021, 07:40:18 »
Dzięki za odpowiedzi.
Rozmawiałem też z mechanikiem z jednego z salonów i mówił, że Toyota Motor Polska naciska żeby montowali te Cobry, ale jak się poprosi to montują też inne rzeczy (co tam akurat mają na magazynie) - i to do nowych aut bez utraty gwarancji oczywiście. Ten mechanik stwierdził - zgodnie z tym co można przeczytać na Forum, że Cobra została poprawiona i jest z nią znacznie mniej problemów, ale on chyba wolałby Q-safe (bo taki akurat mieli dostępny).
Poproszę wiec swojego dilera o poszerzenie oferty, acz skoro poprawili tą Cobrę to może nie ma się co za bardzo szarpać.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2021, 08:01:38 wysłana przez nomad »

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2021, 07:27:13 »
Zauważyłem, że w nowym cenniku yaris 2021 oprócz Cobry jest też dostępne:
"Zabezpieczenie antykradzieżowe Meta System w technologii Bluetooth Low Energy: system z rozproszoną architekturą, wykorzystujący dodatkowe moduły blokad oraz obsługiwany za pomocą pilota FLASH".
Czy ktoś z Was wie coś więcej? Szukam w internetach ale informacje raczej skąpe (albo słabo szukam). Czy to jest immobilizer, czy także alarm, czy jeszcze coś? Ma ktoś z Was? Jak to działa?
Dzięki z góry

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2021, 07:37:03 »
Zauważyłem, że w nowym cenniku yaris 2021 oprócz Cobry jest też dostępne:
"Zabezpieczenie antykradzieżowe Meta System w technologii Bluetooth Low Energy: system z rozproszoną architekturą, wykorzystujący dodatkowe moduły blokad oraz obsługiwany za pomocą pilota FLASH".
Czy ktoś z Was wie coś więcej? Szukam w internetach ale informacje raczej skąpe (albo słabo szukam). Czy to jest immobilizer, czy także alarm, czy jeszcze coś? Ma ktoś z Was? Jak to działa?
Dzięki z góry
Jest to sam immobiliser bo pytałem o to przy zakupie Corolli

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marca 2021, 09:00:39 »
Właśnie dzwoniłem do serwisu w salonie na Czerniakowskiej i pan mechanik powiedział mi, że oba (Cobra i Meta) to są tylko alarmy, a nie immobilizery (a w cenniku, że "system wykorzystujący dodatkowe moduły blokad") i różnica jest taka, że Cobra ma dodatkową kartę/pilot, a w przypadku Meta Systemu pilot (ze zmiennym kodem) jest w wmontowany w pilot/kluczyk do auta.
Niektórzy mechanicy chyba sami nie wiedzą o czym mówią - i bądź tu mądry...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marca 2021, 09:24:42 »
Cobra to alarm + moduł immo + ultradźwięki + karta proxy. koszt ok.900zl
Meta to dodatkowe zabezpieczenie typu immo I koszt ok.200zl

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marca 2021, 12:48:57 »
Właśnie dzwoniłem do serwisu w salonie na Czerniakowskiej i pan mechanik powiedział mi, że oba (Cobra i Meta) to są tylko alarmy, a nie immobilizery (a w cenniku, że "system wykorzystujący dodatkowe moduły blokad") i różnica jest taka, że Cobra ma dodatkową kartę/pilot, a w przypadku Meta Systemu pilot (ze zmiennym kodem) jest w wmontowany w pilot/kluczyk do auta.
Niektórzy mechanicy chyba sami nie wiedzą o czym mówią - i bądź tu mądry...
No to cię w błąd wprowadzili bo meta niema syreny więc nie jestem alarmem tylko zabezpieczeniem immo z brelokiem coś na zasadzie karty proxy w cobrze

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Marca 2021, 13:17:03 »
Dzięki - a skąd to wiecie? Gdzie można znaleźć jakieś rzetelne informacje?

Meta to dodatkowe zabezpieczenie typu immo I koszt ok.200zl

No w obecnym cenniku kosztuje tyle co Cobra czyli 995 ( https://pdf.sites.toyota.pl/spec_yaris_2021.pdf strona 6) więc może to jakaś inna wersja?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Marca 2021, 13:21:23 »
Ponieważ  200 dla mety i ten niecały 1000 dla cobry, to też niby  promocje były
Skad wiemy? Bo mamy
Być może coś tam pozmieniali i rozszerzyli, tego nie wiem.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline nomad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Marca 2021, 13:32:13 »
Dzięki Krisman.
A dawno kupowałeś?
Dostałeś do tego jakąś instrukcję, żeby powiedzieć jak się dokładnie ten model nazywa? To bym wiedział bardziej czego szukam (bo w necie widzę że jest przynajmniej parę modeli, a z tej informacji w cenniku to nie wynika za wiele).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl