Autor Wątek: Zabezpieczenie antykorozyjne TNGA  (Przeczytany 26509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Zabezpieczenie antykorozyjne TNGA
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Października 2021, 21:07:45 »
Są różne woski - jedne są trwałe i sztywne, inne pełzną, a jeszcze inne płyną przez bardzo długi czas od nałożenia. Są też takie, które na zimno są stałe a zaczynają płynąć po podgrzaniu.

Stąd - w zależności od tego jaki wosk macie w profilach - możecie mieć te otwory drożne dłużej, krócej, bądź wcale.

3VZ.pl

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Października 2021, 21:14:05 »
Nie bądź takim pesymistą.
Trzeba tylko powierzyć robotę fachowcom co od lat się tym zajmują i mają dobre opinie a nie u przypadkowego pana Józka w garażu.

Pesymistą to może ja nie jestem, ale nieufny jestem bardzo. U Józka w garażu to nie, ale w mojej okolicy w rejonie Puław koło Lublina nie ma za bardzo chyba profesjonalnej firmy, co się tym zajmuje. Natomiast blisko mnie jest taka firma http://www.ambroziak-serwis.pl/ co ma w ofercie zabezpieczanie antykorozyjne. Pewnie to trochę lipa, co? Bo za dużo wszystkiego oferują? Najlepsze są chyba takie, co się tylko tym zajmują, co nie? Jak myślisz?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Października 2021, 21:17:51 »
możecie mieć te otwory drożne dłużej, krócej, bądź wcale.

Ano właśnie, nawet wcale. To jest trochę problem, bo potem okazuje się że mimo konserwacji próg przegnity, dolna krawędź drzwi rdzewieje itp.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Października 2021, 21:40:35 »
Zdecydowanie przesadzasz.
3VZ.pl

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #64 dnia: 17 Października 2021, 21:49:05 »
Nie bądź takim pesymistą.
Trzeba tylko powierzyć robotę fachowcom co od lat się tym zajmują i mają dobre opinie a nie u przypadkowego pana Józka w garażu.

Pesymistą to może ja nie jestem, ale nieufny jestem bardzo. U Józka w garażu to nie, ale w mojej okolicy w rejonie Puław koło Lublina nie ma za bardzo chyba profesjonalnej firmy, co się tym zajmuje. Natomiast blisko mnie jest taka firma http://www.ambroziak-serwis.pl/ co ma w ofercie zabezpieczanie antykorozyjne. Pewnie to trochę lipa, co? Bo za dużo wszystkiego oferują? Najlepsze są chyba takie, co się tylko tym zajmują, co nie? Jak myślisz?

Podjedź do nich, zobacz jak robią, zobacz gotowe zakonserwowane auto klienta - na pewno udostępnią i sam podejmij decyzję.
Jak się ktoś tym od lat zajmuje to ciężko to spierniczyć.
To nie są skomplikowane sprawy chyba że dadzą to robić uczniowi bez żadnego dozoru ale to wątpliwe zwłaszcza jak oddasz nowe auto.

Na pewno warto zakonserwować nawet jak będziesz sprzedawał za parę lat to kupujący pierwsze co to oglądnie spód (szybsza sprzedaż może większa cena).
Na pewno w nowym aucie zawsze najtaniej wyjdzie niż za x lat jak trzeba korozje usuwać  itp.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2021, 21:52:56 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Października 2021, 20:22:05 »
Chyba raczej dam se spokój z tą konserwacją. W zimie mało jeżdżę, w sumie wcale nie muszę jeździć, jak jest błotno-solna breja. Autko przeczeka sobie tę maź w suchym garażu, wyjadę, jak będzie sucho na drodze. Zresztą mam starego Peugeocika na wypadek, gdyby trzeba było jechać po śniegu i soli. Ewentualnie gdybym nadział się w trasie na jakiś śnieg i sól, to po powrocie do domu od razu umyję "se" na podwórku całe auto, a spód spłukam szlauchem silnym strumieniem wody. W sumie może zrobiłbym tę konserwację gdyby nie to, że będą rozgrzebywać mi nowe auto, cały spód rozbierać, no i z ponad tydzień trzeba by zostawić nowiutkie auto w obcych rękach, a ludzie są różni. W poprzednim Aurisie użytkowanym tak samo, jak opisałem to wyżej, też nie robiłem konserwacji i po czterech zimach pod spodem nie było ani grama rdzy, przynajmniej na kanale nic nie było widać. Rodzina kupców była zaskoczona i zadowolona, że taki ładny, czysty spód jest w tym Aurisie ;) 
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2021, 20:24:07 wysłana przez fynooh »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Października 2021, 21:26:53 »
nawet jak będziesz sprzedawał za parę lat to kupujący pierwsze co to oglądnie spód
A z tym to różnie - ostatnio sprzedawałem 7 letnie Mondeo, było kilku zainteresowanych, każdy jak jeden z kolegą specem z miernikiem grubości lakieru.
Wszędzie sprawdzali, mierzyli, testowali, a pod podwozie żaden nawet nie zerknął ;) no cóż żadnego z nich do tego nie namawiałem, choć w sumie to ruda jeszcze go zbytnio nie zaatakowała, trochę śladów na zawieszeniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Października 2021, 21:33:29 »
7 letni Mondziak bez rudej? Nie może być :D
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Października 2021, 21:43:54 »
Pojedyncze punkty na wahaczach i innych elementach zawieszenia, na blachach podwozia, progach i podłużnicach nic się nie czerwieniło - oglądałem jakiś rok temu jak stał na podnośniku.
Pewnie te 7..8 lat do tyłu producenci jeszcze tak nie cięli kosztów jak dziś.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Października 2021, 22:13:15 »
Pojedyncze punkty na wahaczach i innych elementach zawieszenia, na blachach podwozia, progach i podłużnicach nic się nie czerwieniło - oglądałem jakiś rok temu jak stał na podnośniku.
Od 25 lat w firmie tylko fordy, w większości mondeo i focusy i każdy, ale to każdy z rudą w progach i część krawędzie drzwi (tak po 5-7 latach). Mam wrażenie, że one rdzewiały już na reklamie ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Października 2021, 23:21:23 »
Wyjątek potwierdza regułę.
U was tam bliżej morza, soli w powietrzu więcej fruwa ;)
Ja przed RAVką przerabiałem też kilka Fordów i tak np. Mondziak z 1999 owszem rdzewiał, ale już np. Focus z 2008, a później kolejne Fordy z 2012 i 2018 (nie wszystkimi ja jeździłem) ruda tak nie brała.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2021, 23:28:04 wysłana przez Markid »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Października 2021, 00:34:35 »
Od 25 lat w firmie tylko fordy, w większości mondeo i focusy i każdy, ale to każdy z rudą w progach i część krawędzie drzwi (tak po 5-7 latach). Mam wrażenie, że one rdzewiały już na reklamie ;)
Najbardziej to Focusy I brało, spody drzwi od wewnątrz, podobnie tylna klapa i wnęka na tablicę rejestracyjną, ale trzeba przysnać że Ford to wszystko poprawiał na gwarancji i to skutecznie.  Natomiast z jakimiś odpryskami lub zarysowaniami na zewnątrz nic się nie robiło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl