Autor Wątek: Brak odzyskiwania energii z hamowania  (Przeczytany 5277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dariozet

• Toyot Leżący
  • *
Brak odzyskiwania energii z hamowania
« dnia: 05 Lutego 2021, 10:59:47 »
Witam, dzisiaj rano podczas wyjazdu do pracy zapaliły mi się trzy pomarańczowe kontrolki tj. abs, vsc (samochód z poślizgiem) i wykrzyknik. Samochód jedzie normalnie, hamuje normalnie bez abs-u, silnik ładuję baterię trakcyjną, natomiast brak tempomatu, kontroli trakcji, brak ładowania z hamowania generatorem (na hybrid assistant, tarcza hamulcowa nie świeci się na zielono, podczas mocniejszego dociśnięnia  pedału hamulca nie świeci się także na czerwono - to pole na wyświetlaczu HA jest martwe).
Ktoś coś...może miał tak samo...

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Brak odzyskiwania energii z hamowania
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2021, 12:30:05 »
Odczytaj błędy darmowym dr. Prius czy Torq.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2021, 15:52:41 »
Spróbuj zresetować ABS,bezpieczniki pod maską, rozpiskę masz na odwrocie pokrywy od bezpieczników. Może też być uszkodzony przewód od pedału hamulca, widziałem kilka razy w ogłoszeniach, ale to Priusy z grubym przebiegiem po taxi.

Offline Dariozet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2021, 16:47:51 »
Dr.Prius pokazał błąd P 1578. Reset błędu nic nie dał, prawdopodobnie jakieś mechaniczne uszkodzenie...może i przewód, jutro kolega podłączy pod tester i zobaczy czy da się skalibrować

Offline jaaaaaro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2021, 13:18:14 »
Witam, w moim Priusie V przy podobnych objawach padła pompa ABS, wymieniona (musi zgadzać się nr pompy) i wszystko wróciło do normy...

Offline Andrzej18

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2021, 19:40:38 »
Ja miałem to samo, też mówili o pompie ABS, ale dobry mechanik przejrzał styki przewodów ABS i znalazł jeden skorodowany.
Po wyczyszczeniu okazało się wszystko w porządku i od 2 lat działa dobrze. Jak jesteś z Trójmiasta mogę podać namiary.
Pozdrowienia

Offline Czester Prius+

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2021, 15:43:32 »
Witam, dzisiaj rano podczas wyjazdu do pracy zapaliły mi się trzy pomarańczowe kontrolki tj. abs, vsc (samochód z poślizgiem) i wykrzyknik. Samochód jedzie normalnie, hamuje normalnie bez abs-u, silnik ładuję baterię trakcyjną, natomiast brak tempomatu, kontroli trakcji, brak ładowania z hamowania generatorem (na hybrid assistant, tarcza hamulcowa nie świeci się na zielono, podczas mocniejszego dociśnięnia  pedału hamulca nie świeci się także na czerwono - to pole na wyświetlaczu HA jest martwe).
Ktoś coś...może miał tak samo...

Dariozet, mam identyczny problem. Plus dźwięk błędów, który doprowadza do szału  :wallbash: ... Szukam pompy już 2 tydzień  <kawusia> (tak jak pisze jaaaaaro, o konkretnym numerze SN). Być może poza allegro i olx są miejsca z pompami. Ja jeszcze ich nie znam :o

Skorzystam też z rady Andrzeja18, bo obniża koszty naprawy o cenę pompy :-)

Mam nadzieję, że w naszych przypadkach będą to skorodowane styki. Ostatecznie pompy z naszymi numerami na rynku wtórnym...

Offline Czester Prius+

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2021, 08:47:02 »
Odczytaj błędy darmowym dr. Prius czy Torq.

U mnie odczytane błędy z dr Priusa:
C1252
C1253
C1256

Offline Czester Prius+

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marca 2021, 14:41:03 »
Ja miałem to samo, też mówili o pompie ABS, ale dobry mechanik przejrzał styki przewodów ABS i znalazł jeden skorodowany.
Po wyczyszczeniu okazało się wszystko w porządku i od 2 lat działa dobrze. Jak jesteś z Trójmiasta mogę podać namiary.
Pozdrowienia

Andrzej18  :beer:
idąc za Twoją wskazówką  <taniec> udałem się do ASO Toyoty na diagnostykę by potwierdzić błędy sprawdzone samodzielnie i wcześniejsze wskazanie mechanika, czyli awaria pompy hamulcowej. W ramach diagnostyki w ASO błędy potwierdziłem, elektryk w ASO wymontował pompę hamulcową i ABS, sprawdził - nie miał uwag do ich działania. Wyczyścił styki bo były skorodowane. Dodatkowo kalibrację układu hamulcowego zrobił w ramach diagnostyki. Hamulce wróciły do normy (oby). Cieszę się od piątku jazdą moim Priusem+ :cool:

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marca 2021, 19:20:30 »
Ile zapłaciłeś?

Offline Czester Prius+

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2021, 12:40:47 »
Ile zapłaciłeś?

Czakula,
rozumiem pytanie do mnie - zapłaciłem za diagnostykę 250 zł (netto) czyli wyszło 307,5 zł

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marca 2021, 21:42:02 »
Dziękuję za informację :-)

Offline Dariozet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marca 2021, 08:24:23 »
Witam po czasie, trochę to trwało i tak jeździłem tak cały czas w ten, na komputerze diagnostycznym pokazało że lewy przedni czujnik ABS. Czasami zdarzyło się że błąd znikał i miałem przez jakiś czas odzysk z hamowania i tempomat, ale wszystko zaraz wracało do stanu poprzedniego. A od około tygodnia, gdy samochód złapał trochę deszczu, błąd zniknął, wszystko jest ok i tylko się cieszyć. Nie wiem co się zadziało może coś wpadło w koronkę, a teraz wypłukało.   Samo się naprawiło :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl