Autor Wątek: Aparat zapłonowy (F)  (Przeczytany 11617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bedui

• Gość
Aparat zapłonowy (F)
« dnia: 22 Czerwca 2005, 11:14:44 »
Panowie jestem tu nowy
potrzebujękilka fotek aparatu zapłonowego  ze zdjętą kopułką a konkretnie położenie palca  rozdzielacza
względem  szczeliny w blaszcze do czujnika halla
rozebrałem aparacik i nie oznaczyłem jak był zmontowany  :oops: 
Toyota Carina E 1,6 16 V anglik
 aparat BOSCH
proszęo jakieś fotki bo w książce nic nie ma  :lol: 
  bedui@wp.pl
dzięki pozdro dla wszystkich
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2008, 15:05:42 wysłana przez Janmor »

serwisSJ

• Gość
aparat zap³onowy (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2005, 11:32:20 »
He... fotek bedzie tyle ile jest mozliwosci ustawienia silnika wiec bez sensu. No chyba że masz silnik na zero ustawiony. Szczelina ma być ponizej 1mm mozliwie jak najmniejsza.

bedui

• Gość
aparat zap³onowy (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2005, 11:43:52 »
dzięki za szybką odpowiedź
ale jak zamontować aparat ja wiem
mi chodzi o to jak zmontować aparat gdyż wymieniałem cewkęhalla i chodzi mi o położenie szczeliny w pierścieniu względem palca rozdzielacza to wjakiej pozycji będzie silnik i gmp nie ma żadnego znaczenia  aparatu i tak inaczej nie zamontujesz a pierścień jest na wieloklinie  sorki bo być może niezbyt dokładnie napisałem o co mi chodzi  :oops:

serwisSJ

• Gość
aparat zap³onowy (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2005, 12:29:12 »
No a nie masz tam jakiś malutkich znaków? Zwykle te wnętrznosci maja znaczki wzgl. gmp. A jezeli jest jedna szczelina w tarczy to jest zasada że ustawia sie ja na pierwszy cylinder. Jakbys co to szukaj tego aparatu w oplach i fiatach.

bedui

• Gość
aparat zap³onowy (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2005, 12:43:24 »
Ok dzięki
a tak apropos znaków to są tylkopo poprzednim siłowym właścicielu włochu  :anarty

serwisSJ

• Gość
aparat zap³onowy (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2005, 13:04:57 »
Gdybys miał problem daj znac, przy okazji sprawdze to w takiim silniku, ale ustaw szczeline na 1 cyl i musi byc ok.

bedui

• Gość
aparat zap³onowy (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2005, 07:28:24 »
Ok dzięki za pomoc
mam jeszcze jedno pytanko świeci mi kod 12
czy to jest kod który dotyczy halla w aparacie czy jest jeszcze gdzieś inny czujnik czujnik od prędkiści obrotowej.
Sorki za moje pytania ale kupiłem to autko z silnikiem w kartonach sam go uruczomiłem dokupiłem troche brakujących cząstek i działa tylko  to 12.

serwisSJ

• Gość
aparat zap³onowy (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2005, 09:25:06 »
Ale ten kod sie nie kasuje? Bo druga sprawa jest taka, że 12 to cz. predk. obr. wałka rozrz. ale bez tego czujnika silnik bedzie pracował bo obliczy predkosc na podstawie czujnika w.korb. przy kole zebatym paska. Sprawdz czy cz. halla działa wogóle.

bedui

• Gość
aparat zap³onowy (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2005, 09:54:26 »
aha  :aduh

k r z y s i e k

• Gość
aparat zap³onowy (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2005, 16:58:12 »
Miałem rozrysowany aparat i tą całą resztęw jakiejś fachowej gazecie technicznej ale to dla silnika 1,8. Jezeli to nie ma znaczenia to moge ci to jakoś wysłać.
krzysiek

Już znalazłem, Jest bardzo dokładnie rozrysowany aparat, rozłożony na części pierwsze oraz jak ustawić zapłon, cała procedura djagnozowania i szukania usterek i schemat układu zapłonu.
jest to w miesieczniku AutoElektro, magazyn dla warsztatów branży samochodowej z kwietnia 2005 r
jak masz fax to daj numer to ci jutro z pracy wyśle.
krzysiek

thomaz

• Gość
Odp: Aparat zapłonowy (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Kwietnia 2011, 11:40:37 »
Witam
Poszukuje aparatu zapłonowego carina e 2.0 gli rocznik 92.Ponoć po roku 93 były jakieś zmiany.
Może ktoś wie na czym one polegały i czy nowszy będzie pasował?Czy aparaty zapłonowe często
psują się w tych silnikach?W środku jest cewka?Podejrzewam , że poprzedni mechanik podmienił
go bo są chyba trudno dostępne do tych roczników.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Kwietnia 2011, 17:52:32 »
Podmienił? Czyli co? wsadził  nieodpowiedni? Wywala Ci check engine?
Kryspincar na allegro lub Kryspin na forum przez PW :)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Kwietnia 2011, 21:59:11 »
Nie jestem pewien - ale te starsze miały kopułkę (bo takie chyba gdzieś widziałem) z pięcioma przewodami (cewka na zewnątrz); w nowszej  tylko cztery przewody zapłonowe.

Zatem i wtyczki pewnie inne; dla magika to nie problem.

thomaz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Kwietnia 2011, 23:17:06 »
>Podmienił? Czyli co? wsadził  nieodpowiedni? Wywala Ci check engine?

Podmienił pewnie na padnięty.Komputer chyba nic nie pokaże wtedy.Poza tym tam jest cewka i jeszcze coś.
Dzwoniłem do toyoty to powiedzieli , że są dwa rodzaje.Od 93 roku jest inny ponoć.U mnie cewka jest zintegrowana
i są 4 przewody.Mam coś z zapłonem bo czasem wypada zapłon na gazie i szarpie.Na benzynie jest ok.Elektromechanik
powiedział , że to aparat zapłonowy ale musiałbym gdzieś to przetestować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl