Autor Wątek: RAV4 V Automatyczne hamowanie przed przeszkodami  (Przeczytany 10213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 V Automatyczne hamowanie przed przeszkodami
« dnia: 06 Lutego 2021, 10:59:13 »
Pytam na forum, bo instrukcja jest dość niejasna w tej kwestii

Mój poprzedni Nissan po wykryciu przeszkody z przodu sygnalizował niebezpieczeństwo, a potem zwalniał i zatrzymywał się. Działało to zupełnie automatycznie. Ravka potrafi to oczywiście po ustawieniu inteligentnego tempomatu. Co jednak przy jeździe w korkach? Auto zatrzyma się samo? Czy za każdym razem trzeba włączać tempomat i ustawiać prędkość (w sumie to bez sensu by było)? Kiedy nacisnę przycisk tempomatu, pojawia się komunikat o gotowości radaru. Czy to wystarczy?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 V Automatyczne hamowanie przed przeszkodami
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2021, 11:11:03 »
RAVka na tempomacie się zatrzyma gdy pojazd przed nim tez się zatrzyma. Tempomat zawiesi działanie po kilku sekundach. Przy ruszaniu trzeba wcisnąć przycisk RES.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2021, 11:22:18 »
Czyli jadąc BEZ tempomatu, wbiję się w poprzedzający pojazd, jeśli się zagapię, tak?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2021, 11:24:38 »
Jest inny system hamowania awaryjnego nie związany bezpośrednio z tempomatem ale go jakoś nie testowałem :) dotąd. Systemy te nie zwalniają kierowcy z zachowania uwagi.

« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 11:26:54 wysłana przez Markid »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2021, 11:38:06 »
polecam stronę toyoty z opisem Toyota Safety Sense (choć zaktualizowali już animacje o opcje w TSS 2.5 i TSS 3.0, więc trzeba to mieć na uwadze)

Ciebie interesuje PCS:
https://www.toyota.pl/world-of-toyota/safety/pre-collision-system (zakładka wykrywanie pojazdów)
ja doszedłem tylko do pkt 1 jak spojrzałem na coś a samochód przede mną akurat zaczął hamować w tym czasie, więc nie wiem jak w praktyce pkt 2 i 3 będą wyglądać

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2021, 14:35:28 »
Ravka w korku sama hamuje jak i sama rusza, jest kilka stopni czułości i odległości.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2021, 15:45:56 »
Ostatnio się dwa razy zagapiłem i z tego co zdołałem zauważyć, najpierw sygnał ostrzegawczy i chyba jakiś czerwony napis między zegarami. Co dalej nie wiem bo dałem po hamulcach. Dzieje się to wtedy, gdy jest duża różnica między mną a pojazdem przed i brak reakcji kierowcy.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2021, 15:57:13 »
Ravka w korku sama hamuje jak i sama rusza, jest kilka stopni czułości i odległości.

Sama zahamuje. Ruszy do 3 sekund postoju. Po 3 sekundach albo naciskasz RES albo dotykasz pedalu gazu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2021, 16:03:07 »

Sama zahamuje. Ruszy do 3 sekund postoju. Po 3 sekundach albo naciskasz RES albo dotykasz pedalu gazu.

Nic nie muszę naciskać jak jest w trybie jazdy na tempomacie w korku. Jedzie sama i hamuje samama.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2021, 16:12:28 »

Nic nie muszę naciskać jak jest w trybie jazdy na tempomacie w korku. Jedzie sama i hamuje samama.

możesz podzielić się swoją instrukcją? w mojej jest wyraźnie napisane, że wznawianie podążania odbywa przez naciśnięcie RES albo dotknięcie pedału gazu (jak klaudiusz napisał) - zapewne względy bezpieczeństwa, jeśli się zagapisz, pojazd ruszy sam a tam zaraz np następne skrzyżowanie...

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2021, 16:57:56 »

możesz podzielić się swoją instrukcją? w mojej jest wyraźnie napisane, że wznawianie podążania odbywa przez naciśnięcie RES albo dotknięcie pedału gazu (jak klaudiusz napisał) - zapewne względy bezpieczeństwa, jeśli się zagapisz, pojazd ruszy sam a tam zaraz np następne skrzyżowanie...
Po co się odwoływać do instrukcji? Sprawdź w praktyce sam i będziesz wiedział w parę minut a nie deliberował w nieskończoność. RAV4 V gen. w trybie tempomatu sama hamuje i sama rusza. Koniec. Kropka.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2021, 17:04:47 »
Uff, a już się bałem, że znowu moja zepsuta, bo nie dość że  wycieraczka nie marze a plastiki nie trzeszczą to teraz i jedyna sama rusza.  :song:
Nawet nie wiem gdzie tego szukać w instrukcji ale jak znajdę, to Ci wyślę  :good:
No chyba, że znowu w hybrydach inaczej. :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 17:08:59 wysłana przez Krisman »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2021, 17:11:31 »
A u mnie sama hamuje i sama rusza ale po kilku sekundach stania tempomat się dezaktywuje. Trzeba wcisnąć gaz lub RES.

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2021, 17:12:23 »
Czyli jadąc BEZ tempomatu, wbiję się w poprzedzający pojazd, jeśli się zagapię, tak?
wydaje mi się, że zahamuje niezależnie od tempomatu.
Raz zdążyła mi się, że sama zahamowała jak wjeżdżałem do garażu i chciałem bliżej stanąć. Jechałem powoli i już miałem czerwone ostrzeżenia na wyświetlaczu ale chciałem jeszcze podjechać i nagle sama się zatrzymała. Prędkość była żółwia, ale i tak Rav4 nie wytrzymała i stopnęła :-) Żona też mówiła że jej się sama zatrzymała przy parkowaniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2021, 17:12:56 »
@Markid - Coś w tym jest, bo zdarzyło  mi się również coś takiego ze dwa razy.
@Misz - ale to dwa inne systemy, oba hamują ale ten drugi "ratunkowo" a ten w korku ma za zadanie ułatwić jazdę. Na jednej kresce nawet, zostawia zbyt dużą odległość do poprzedzającego auta niestety.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 17:17:28 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl