Autor Wątek: RAV4 V Automatyczne hamowanie przed przeszkodami  (Przeczytany 10226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 V Automatyczne hamowanie przed przeszkodami
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lutego 2021, 18:55:11 »
Ravka w korku sama hamuje jak i sama rusza, jest kilka stopni czułości i odległości.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Sama zahamuje. Ruszy do 3 sekund postoju. Po 3 sekundach albo naciskasz RES albo dotykasz pedalu gazu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nic nie muszę naciskać jak jest w trybie jazdy na tempomacie w korku. Jedzie sama i hamuje samama.

możesz podzielić się swoją instrukcją? w mojej jest wyraźnie napisane, że wznawianie podążania odbywa przez naciśnięcie RES albo dotknięcie pedału gazu (jak klaudiusz napisał) - zapewne względy bezpieczeństwa, jeśli się zagapisz, pojazd ruszy sam a tam zaraz np następne skrzyżowanie...
Po co się odwoływać do instrukcji? Sprawdź w praktyce sam i będziesz wiedział w parę minut a nie deliberował w nieskończoność. RAV4 V gen. w trybie tempomatu sama hamuje i sama rusza. Koniec. Kropka.

ja dokładnie wiem jak mój tempomat działa - tak jak jest napisane w instrukcji, więc nie rusza sam; pokazuje komunikat, że samochód przede mną ruszył i mam wcisnąć RES albo gaz, żeby kontynuować jazdę

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lutego 2021, 19:43:06 »
Moja Ravka, hybrid sama hamuje i rusza na tempomacie, tylko długo jej zajmuje 'zauważenie", że auta ruszyły, trzeba popędzić system naciskając pedał gazu.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lutego 2021, 19:51:37 »
Moja Ravka, hybrid sama hamuje i rusza na tempomacie, tylko długo jej zajmuje 'zauważenie", że auta ruszyły, trzeba popędzić system naciskając pedał gazu.

a jesteś pewien, że nie masz napisane na wyświetlaczu: wciśnij przełącznik tempomatu lub pedał przyśpieszenia, żeby kontunować?

jakoś nie chce mi się wierzyć, że mam wyjątkową wersje, która sama nie rusza i działa jak jest opisane w instrukcji:
https://images91.fotosik.pl/469/38bff903e9ef64e0med.jpg

więc fajnie by było, żebyście wrzucili co Wasza instrukcja tutaj opisuje... chyba, że pisząc, że Wasze rav4 same ruszają to macie na myśli takie "zatrzymanie" wcześniej za jakie uwalają na egzaminie na prawo jazdy

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2021, 19:57:55 »
Nie zauważyłem

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lutego 2021, 21:22:01 »

a jesteś pewien, że nie masz napisane na wyświetlaczu: wciśnij przełącznik tempomatu lub pedał przyśpieszenia, żeby kontunować?

jakoś nie chce mi się wierzyć, że mam wyjątkową wersje, która sama nie rusza i działa jak jest opisane w instrukcji:
https://images91.fotosik.pl/469/38bff903e9ef64e0med.jpg

więc fajnie by było, żebyście wrzucili co Wasza instrukcja tutaj opisuje... chyba, że pisząc, że Wasze rav4 same ruszają to macie na myśli takie "zatrzymanie" wcześniej za jakie uwalają na egzaminie na prawo jazdy
A doczytałeś troszeczkę  dalej, bo na 385 stronie?

Jednak w przypadku wykrycia poprzedzającego pojazdu, układ aktywnej kontroli prędkości jazdy w pełnym
zakresie może  zostać włączony nawet, gdy prędkość samochodu jest
mniejsza niż około 30 km/h)...
...
Jeśeli poprzedzający pojazd ruszy
w ciągu 3 sekund od zatrzymania
samochodu, tryb podążania zostanie
przywrócony.

Samoczynne przerwanie trybu kon...
Instrukcja instrukcją a to działa na 100% kolego  :good: ale może to ty masz rację i auto dla systemu minimalnie się toczy? Powiem Ci , ze sam zwątpiłem. Ale jeszcze długo nie sprawdzę, bo do 14 IZOLACJA.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 21:44:08 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lutego 2021, 21:42:30 »
Moja również sama rusza po zatrzymaniu. Testowałem nie raz.
Nie mam zastrzeżeń co do czasu reakcji.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lutego 2021, 22:58:22 »
tak, system potrzebuje chwili, żeby się uśpić, tak jak auto hold potrzebuje chwili, żeby się włączyć

jeśli w miastach macie światła tak ustawione, że praktycznie ruszacie od razu po zatrzymaniu to gratuluję, a jeśli twierdzicie, że Wasz samochód staje na światłach za innym i po np 30 sekundach sam rusza, to nie ma opcji, że w to uwierzę:
1. wg instrukcji to niemożliwe
2. testowałem 2 rav4 przed zakupem i każda zachowywała się identycznie, daje to 3 samochody, które stając na światłach za innym potrzebują interwencji kierowcy, żeby ruszyć;

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lutego 2021, 00:30:26 »
Być może na światłach tak właśnie jest,  ale jadąc wolno  w korku i zatrzymując się na chwilę to działa, też testowałem i auto rusza.
Zapewne chodzi o tą zwłokę.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Lutego 2021, 01:30:50 »
to również gratuluje małych korków, u mnie jednak stoi się dłużej niż 3 sek zanim samochód poprzedzający ruszy :/
dobrze chociaż, że z kierownicy jednym przyciskiem można wznowić pracę tempomatu

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Lutego 2021, 10:22:59 »
Teraz tego nie sprawdzę, ale wydaje mi się, że to dłuższe przerwy a i tak ruszał, nie ruszył sam tylko kilka razy a korki mam niestety w Szczecinie spore. Ja niestety jestem uziemiony, więc dooopa.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Lutego 2021, 14:12:29 »
Myślę, że kluczowe jest te 3 sek.

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Lutego 2021, 19:01:24 »
Przetestowałem działanie automatycznego tempomatu w naszej Rav4 i także po zatrzymaniu wymaga do ruszenia naciśnięcia pedału gazu lub przycisku RES na kierownicy - czyli zgodnie z instrukcją obsługi.

Przy zatrzymanym samochodzie na ekranie ustawień tempomatu jest napis "OCZEKIW." a gdy pojazd przed nami ruszy pojawia się komunikat, aby nacisnąć pedał lub przycisk. Sam samochód nie chce ruszyć. A przynajmniej nie rusza na tyle długo, że trzeba podjąć działanie aby na nas nie zatrąbił kierowca za nami  :grin: Działa tak samo niezależnie od włączenia lub nie AutoHolda...

Przy zwolnieniu "prawie do zera" samochód sam potrafi się rozpędzić, gdy jest wolne miejsce. Ale nie gdy stanie na dłużej (na tyle co pozwala na zadziałanie AutoHold).

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
RAV4 V Automatyczne hamowanie przed przeszkodami
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Lutego 2021, 19:03:07 »
Przetestowałem działanie automatycznego tempomatu w naszej Rav4 i także po zatrzymaniu wymaga do ruszenia naciśnięcia pedału gazu lub przycisku RES na kierownicy - czyli zgodnie z instrukcją obsługi.

Przy zatrzymanym samochodzie na ekranie ustawień tempomatu jest napis "OCZEKIW." a gdy pojazd przed nami ruszy pojawia się komunikat, aby nacisnąć pedał lub przycisk. Sam samochód nie chce ruszyć. A przynajmniej nie rusza na tyle długo, że trzeba podjąć działanie aby na nas nie zatrąbił kierowca za nami  :grin: Działa tak samo niezależnie od włączenia lub nie AutoHolda...

Przy zwolnieniu "prawie do zera" samochód sam potrafi się rozpędzić, gdy jest wolne miejsce. Ale nie gdy stanie na dłużej (na tyle co pozwala na zadziałanie AutoHold).
Do 3 sekund stania sam ruszy. Swietne rozwiazanie na korki na autostradach gdy sie jedzie 2-5km/h.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Lutego 2021, 19:18:02 »
Testowałem w mieście choć na wylotówkach (70 i 80km/h) i przy mniejszym niedzielnym ruchu.
Faktycznie rozwiązanie raczej przewidziane na trasy poza miastem niż do miasta (w instrukcji jest zresztą napisane, że nie zaleca się go stosować " w ruchu ulicznym o dużym natężeniu"). Nawet nie ze względu na konieczność naciśnięcia pedału / przycisku po zatrzymaniu, ale na fakt, że tempomat hamuje dość stanowczo ale stosunkowo późno.
Płynniej i pewnie oszczędniej zwalniać samemu widząc, że dojeżdżamy do czerwonego światła na skrzyżowaniu a jadący przed nami jeszcze nie zaczął hamować.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lutego 2021, 19:30:06 »
No to ja nie miałem takowych komunikatów ew. ani razu nie zauważyłem, czyżby w benzynie jednak inaczej reagował?

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl