Autor Wątek: PII - pojawił się dziwny dźwięk  (Przeczytany 990 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
PII - pojawił się dziwny dźwięk
« dnia: 06 Lutego 2021, 22:47:08 »
Cześć, jeżdżę Priusem II 2008 r. już rok :) samochodem zrobiłem 25 k i nic nie wskazywało żeby miał pojawić się jakiś problem (mam nadal nadzieję, że to nie jest problem:)).
Otóż od jakichś dwóch tygodnii słyszę dziwne dźwięki przy jeździe auta - chodzi o moment kiedy samochód przyśpiesza, pobiera energię z baterii jak również podczas odzyskiwania. Wiem, że Prius wydaje bardzo dużo różnych dźwięków ale teraz po raz pierwszy pojawiło się właśnie w tych wspomnianych momentach charakterystyczne jakby pojękiwanie ("y y y y y y y y"). Raz jest raz go nie ma. Nie wiem czego to może być wina, samochód użytkuję codziennie po min. 50 km, auto stoi na dworze, prawda, że ostatnio jeździłem w mroźnych temperaturach bo po -10 / -15 nie szczędząc na warszawskie drogi pełne błota pośniegowego i soli. Myślę, że właśnie po tej "fali" mrozów i śniegu odkryłem te dźwięki. Ponadto kilka dni temu wymieniałem olej silnikowy (byłem co prawda spóźniony o 1,5 k km ale nie wiem czy to jest istotne - sprawdzałem wcześniej poziom i poziom był po środku..). Zaznaczam, że według wskazań komputera bateria normalnie się ładuje i normalnie daje energię dla auta, spalanie również w normie. Dźwięki słyszę szczególnie gdy wyłącze radio i a/c - wtedy zamiast bezszelestnej jazdy słyszę te pojękiwanie momentami, również przy cofaniu.

Nie wiem co z tym fantem zrobić, jakieś pomysły jak się zabrać za weryfikację problemu ?  :o
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2021, 22:49:44 wysłana przez Mis090 »

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: PII - pojawił się dziwny dźwięk
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2021, 21:37:28 »
Trudno wywnioskowac...   moze chodzi ci o dzwiek pradu.. cos jak przy ruszaniu tramwaju.... moze nie zwrociles uwagi na to ale prius tak ma... jezeli masz na mysli ten dzwiek to znaczy on tyle ze masz Priusa :) Wydaje mi sie ze nie masz sie co martwic... jakie ma przebieg samochod?

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
Odp: PII - pojawił się dziwny dźwięk
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2021, 20:14:36 »
To niestety nie napęd hybrydowy - znam ten dźwięk dobrze i lubię ten charakterystyczny dźwięk elektryka ale to nie to. Teraz te pojękiwania przerodziło się w coś gorszego. Myślę, że to coś z klockami / tarczami (mam nadzieję, że z niczym więcej). Podczas hamowania, przy najmniejszej prędkości tak przy schodzeniu z 20 i aż do zatrzymania wytwarza się okropny metaliczny dźwięk tarcia / szurania spod maski. W tygodniu jadę do serwisu. Czy macie jakieś miejsce do polecenia w Warszawie (poza aso) żeby nie oskubali z kasy ? :)
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2021, 20:16:44 wysłana przez Mis090 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl