Autor Wątek: [Auris][1gen][Lift] Auto po "morsowaniu" - problemy z wycieraczkami  (Przeczytany 1037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skiba01

• Toyot Leżący
  • *
Cześć,

Auto miało poślizg i wpadło do wody od strony kierowcy. Ogarnąłem wszystko z wyjątkiem wycieraczek.
Jak w tytule, nie działają mi wycieraczki przednie + spryskiwacz oraz tylna wycieraczka i spryskiwacz.
Sprawdziłem bezpieczniki, rozebrałem manetke i ją wyczyściłem ale dalej nic. Szukam schematów przez google, ale nie znalazłem nic co by pomogło.

Czy ma ktoś pomysł co może być nie tak? Dziwne, że nie działa totalnie nic, co jest związane z dbaniem o przejrzystość szyb (totalne zero reakcji na wszystkie opcje manetki).
Nie słychać także aby uruchamiał się jakiś przełącznik jak w przypadku np. świateł - ale nigdzie też nie znalazłem informacji aby taki przełącznik istniał.

Jeżeli jest tutaj ktoś, kto zna się na elektronice w autach, błagm o pomoc  :cry:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: [Auris][1gen][Lift] Auto po "morsowaniu" - problemy z wycieraczkami
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2021, 14:49:45 »
Ty jesteś przy aucie i nie możesz znaleźć przyczyny, to na odległość, zgadując w ciemno, ktoś ma ci pomóc?  <zalamka> Przecież to nie standardowa usterka, tylko awaria po wypadku, więc kto ma wiedzieć na odległość, co nawaliło?  :o
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline skiba01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2021, 15:20:56 »
Czy ja gdzieś napisałem, że ktoś ma mi wskazać palcem konkretną przyczynę i jeszcze może ją za mnie naprawić?
A czy na odległość nikt nie jest w stanie powiedzieć, które elementy odpowiadają za pracę/storowanie wycieraczek/spryskiwaczy i warto je sprawdzić?
Albo, że np. układ jest tak skonstruowany, że usterka jednego elementu może powodować brak reakcji całego układu?
Lub odwrotnie, że np. usterka jakiegoś elementu nie może wywołać takich objawów i nie ma sensu zaczynać od jego sprawdzania.

Nie zabłysnąłeś swoim komentarzem, który i tak nic nie wnosi do tematu.. Matko, że tacy ludzie istnieją na tym świecie

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2021, 15:54:34 »
Na bezpiecznikach wiper, washer, ACC B, jest napięcie?

Offline skiba01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2021, 18:53:16 »
Napięcie jest, bezpieczniki także są ok.
Rozebralem jeszcze raz manetkę, nie jestem pewny ale chyba w mojej ubogiej wersji nie ma wiecej modułów, które mógłby kontrolować wycieraczki i spryskiwacze. Brak widocznych uszkodzeń elektroniki.
nie udało mi sie znaleźć zasilania w kostkach wchodzących do manetki, ale nie mam tez żadnych schematów, aby potwierdzić że to zły lub dobry objaw.

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2021, 12:31:38 »
Musisz dorwać gdzieś schematy elektryczne i po koleji posprawdzac cały układ bez tego pewnie tez sie da ale to masa czasu prób i błędów i pewnie rwanie nie potrzbnie elementów konsoli itp. Albo uśmiechnij sie do pracownika ASO albo do kogos kto ma soft Tojotowski do diagnostyki TIS zdaje sie tam powinny byc schematy chyba. Bo skoro nie działa cąły układ ani spyrski ani wyczieraczki to pewnie uwalony jest jaks jeden wspolny elemnt modoł czyc cos.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl