Autor Wątek: Problem z odpaleniem w większe mrozy Camry Hybrid 2007  (Przeczytany 1292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
Problem z odpaleniem w większe mrozy Camry Hybrid 2007
« dnia: 07 Lutego 2021, 19:26:38 »
Pierwszy raz nie chciał mi odpalić gdy były mrozy -17. Wyskoczył Check i jazda tylko na prądzie. Błąd jaki aplikacja pokazuje po podpięciu OBD2 to 2111. Samochód został zaholowany do serwisu Toyoty. Tam podejrzewano małą baterię. Podpięto urządzenie rozruchowe i nic. Samochód został w serwisie. Na drugi dzień było gwałtowne ocieplenie i samochód odpalił o własnych siłach. Powiedziano mi, że pewnie gdzieś paliwo przymarzło na przepustnicy. Jeździłem do dziś. Na dworzu -11 i wiatr. Niestety sytuacja się powtórzyła. Aby ruszyć i wiecheć do garażu na silniku elektrycznym musiałem wykasować błąd. Czy ktoś miał taki przypadek? Czy ktoś wie co to może być za usterka?

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z odpaleniem w większe mrozy Camry Hybrid 2007
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2021, 21:02:06 »
Tak jak pisałem wyżej wjechałem na silniku elektrycznym do garażu, który nie jest ogrzewany. Włączaną farelkę położyłem na silniku i po 20 minutach samochód odpalił normalnie. Po odpaleniu przez chwilę był wyświetlony napis Check Hybrid System i zgasł. Powiem szczerze, że teraz boje się nim jeździć przy ujemnych temperaturach zewnętrznych bo pewnie sytuacja się powtórzy. Ten błąd to P2111
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 21:06:15 wysłana przez Piotr. »

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2021, 08:33:05 »
Zastanawiam się czy może uniemożliwiać odpalenie zacinający się zawór pcv. Na zagranicznych stronach wyczytałem coś takiego:
5 września 2016 Niektóre pojazdy Camry HYbrid z roku modelowego 2007 - 2011 wyposażone w silniki 2AZ-FXE mogą wykazywać brak przyspieszenia, potencjalną nierówną pracę silnika na biegu jałowym i możliwość zgaśnięcia silnika, gdy pojazd jest zatrzymany.  Objawom tym będzie towarzyszył stan ?WŁĄCZONA? kontrolki silnika z diagnostycznym kodem usterki (DTC) P2111 Układ sterowania siłownika przepustnicy - zablokowany otwarty.  Instrukcje dotyczące wymiany zaworu PCV można znaleźć w TSB 0012-16.  Zaktualizowany numer części zaworu PCV to 12204-28050. Toyota 12204-28050 Zawór PCV

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2021, 11:48:20 »
Błąd P2111 mówi nam: układ sterowania siłownika przepustnicy zablokowany w pozycji otwartej. Serwis Toyoty oczywiście miał rację, że przyblokowało na przepustnicy bo taka była ich diagnoza. Ja dodałem od siebie, że to przez paliwo. Dziś byłem u mechanika (byłego pracownika serwisu Toyoty) i stwierdził wodę w wężu dolotowym do przepustnicy. Woda ta dostawała się tam z podpiętej od pokrywy zaworów odmy. Powodem pojawienia się tam wody oczywiście nie jest paliwo tylko różnica temperatur.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl