Autor Wątek: Szarpanie, gasniecie silnika Toyota Rav4  (Przeczytany 2248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MariuszRadli

• Toyot Leżący
  • *
Szarpanie, gasniecie silnika Toyota Rav4
« dnia: 08 Lutego 2021, 10:16:21 »
Witam
Mam problem z moja toyota Rav4.
Otoz poczatek problemow pojawil sie w czasie mrozow kiedy to kuna zagoscila pod maska i podjadala przewody. Samoch zaczal tracic na mocy wiec zajrzalem pod maske i ujrzalem kilka przegryzionych przewodow... Wymienilem i jakby wszystko wrocilo do normy. Jadac w czwartek do domu samochod znow zaczal przerywac zatrzymalem sie ale przewody niby ok. Wrocilem i przez cala droge to samo. Jest to benzyna z gazem. Na benzynie auto ciezko ma nawet na postoju , spadaja obroty dusi sie i gasnie jak nie dam mu obrotow. Na gazie jest lepiej bo na postoju jest ok ale juz w trakcie jazdy szarpie a najgorzej na niskich obrotach. I teraz szukam problemu. Nie mam mozliwosci wjechania do garazu i sprawdzenia nawet swiec. Dodam jeszcze ze po zalozeniu gazu od zawsze palila sie kontrolka check engine a teraz od poczatku problemu zaczela ona migac. Ktos mial juz taki problem ??

Offline MariuszRadli

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szarpanie, gasniecie silnika Toyota Rav4
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2021, 10:22:45 »
Aha i jeszcze jedna sprawa. Zauwazylem spaliny wydobywajace sie gdzies od dolu silnika i widac cos tam ze uklad wydechowy sie rozszczelnil. Czy ma to jakis zwiazek z nierowna praca silnika?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2021, 10:46:16 »
Pytanie gdzie Ci przecieka układ wydechowy - przed katem, sondą?
Może instalacja wymaga kalibracji? Może się rozszczelniła?
Najpierw wstawiłbym do gazownika, potem jak nic nie da do elektryka, potem do mechanika.

Offline MariuszRadli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2021, 10:53:25 »
Mam wrazenie ze przed katalizatorem bo dym pojawia sie zaraz przy wyjsciu z silnika i nie idzie do rury wydechowej... znaczy sie idzie ale jego czesc i pufa z rury.

Offline MariuszRadli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2021, 10:54:31 »
Na benzynie jest gorzej niz na gazie bo na\gazie wchodzi na wieksze obroty i nie gasnie

Offline MariuszRadli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2021, 10:56:22 »
Ale czy to ma zwiazek z nierowna praca silnika i gasnieciem auta ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl