Autor Wątek: Brak listy kontaktów  (Przeczytany 14707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Brak listy kontaktów
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Maja 2021, 09:55:12 »
Jak dałem 2 numery
Bingo.
Dzięki Tomku za trafną diagnozę.
Dodałem drugą wersję nr telefonu dla kilku kontaktów (ten sam nr ale bez +48), dla których w historii połączeń wyświetlał się nr zamiast nazwy.
Po synchronizacji kontaktów telefonu z samochodem zaczął wyświetlać w historii połączeń nazwy tych kontaktów.
Faktycznie wygląda na to, że część sieci GSM przekazuje do telefonu nr osoby dzwoniącej bez prefiksu +48, a część z prefiksem.
Soft w aucie nie rozpoznaje kontaktu gdy nr jest wpisany w jednej i do tego innej wersji niż ten przekazany przez operatora.

Ogólnie to lipa, nie chce mi się dublować wszystkich nr kontaktów w telefonie, tylko po to by dobrze wyświetlały się w aucie.
Problem wygląda na ogólnoświatowy, widziałem dyskusje na kilku forach, nie jest nowy i nie dotyczy tylko RAVki.
Może by to zacząć zgłaszać do TMP / TMC (z diagnozą) ?
Może to by pomogło przyszłym pokoleniom użytkowników Toyot ;) (bo nam to chyba już nie)
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2021, 10:07:30 wysłana przez Markid »

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Maja 2021, 12:15:13 »
Może by to zacząć zgłaszać do TMP / TMC (z diagnozą) ?

Moim skromnym zdaniem, to jest wina operatorów.  Pewnie można by to uwzględnić w całej reszcie ekosystemu, ale nie wiem co będzie skuteczniejsze: poskarżyć się u operatorów, czy u Toyoty. :/

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Maja 2021, 13:18:23 »
Może nie ma ustalonego standardu i dlatego każda sieć to inaczej obsługuje (nie tylko w Polsce).
Tym niemniej programista w Toyocie mógł by to oprogramować bardziej inteligentnie.
Przy obsłudze połącznia np. w Android Auto historię połączeń pokazuje poprawnie.
Sprawdzę w żony Oplu czy też tak działa.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Maja 2021, 13:02:31 »
Zgłosiłem postulat do TMP, poniżej fragment odpowiedzi:
"...
Informujemy, że wszystko zależy od operatora i tego czy dodawany jest prefiks czy nie. W zależności od tego możemy rozróżnić 4 sytuacje:
1. numer jest zapisany w książce telefonicznej z prefiksem +48? operator telefonii komórkowej dodaje do numeru dzwoniącego prefiks +48? - numer dzwoniący pokrywa się w 100% z tym zapisanym w książce telefonicznej i nazwa kontaktu jest wyświetlana,
2. numer w książce telefonicznej jest zapisany bez prefiksu +48? operator nie dodaje do numeru dzwoniącego prefiksu +48? - numer dzwoniący pokrywa się w 100% z tym zapisanym w książce telefonicznej i nazwa kontaktu jest wyświetlana,
3. numer w książce jest zapisany bez prefiksu +48?, operator dodaje prefiks +48? do numeru dzwoniącego ? numer dzwoniący nie pokrywa się z tym zapisanym w książce i nazwa kontaktu nie jest wyświetlana,
4. numer w książce jest zapisany z prefiksem +48?, operator nie dodaje prefiksu +48? do numeru dzwoniącego ? numer dzwoniący nie pokrywa się z tym zapisanym w książce i nazwa kontaktu nie jest wyświetlana.
Dodawanie lub nie prefiksu jest zależne od operatora sieci telefonii komórkowej. Niekiedy prefiksy te są dodawane, a nieraz dla tego samego numeru nie. Dla jednostki multimedialnej numer musi się zgadzać w 100%, aby została wyświetlona nazwa kontaktu.
Rozwiązaniem, aby nazwa kontaktu była wyświetlana za każdym razem, jest zapisanie w telefonie pod jednym kontaktem 2ch numerów z prefiksem i bez prefiksu. Żadnej aktualizacji, która by wprowadzała w tym zagadnieniu zmiany ze strony logiki działania jednostki multimedialnej nie ma.
...
"
oraz druga odpowiedź na pytanie co do możliwości aktualizacji oprogramowania jednostki multimedialnej:
"...
Otrzymaliśmy informacje, że temat był zgłaszany już wielokrotnie do Producenta. Dla tej generacji systemów multimedialnych niestety nie ma możliwość wprowadzenia zmian w tym zakresie. Zmiany mają być dopiero wprowadzone od multimediów MM21.
..."
Tak, że nie ma się co spodziewać aktualizacji naszych "tabletów", być może auta kupowane za rok juz nie będa mieć tego mankamentu.
A nam pozostaje: dla częściej używanych kontaktów dodać w kontakcie drugą wersję nr telefonu, bez prefiksu +48

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Maja 2021, 17:35:24 »
"trochę" słabe rozwiązanie, nie ma opcji, że nie da się tego zrobić to tylko lekka modyfikacja algorytmu, dodatkowa pętla if... zatem lepiej, żeby miliony użytkowników dodawali po 2 numery niż wymusić zmianę softu...

a co oznacza, że będzie dla MM21? przecież obecnie jest już RM21 - czyżby nowe multimedia weszły po cichu czy chodziło o RM22?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Maja 2021, 17:58:56 »
Chodzi zapewne o oznaczenie systemu (z MM17 mamy po aktualizacji do AA i CP MM19) a nie o rok modelowy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Maja 2021, 19:27:53 »
Dać to by się pewnie dało - przecież to tylko drobna modyfikacja algorytmu wyszukiwania.
Ale w TMC pewnie tego typu problemy są klasyfikowane jako niskiej rangi i odsyłane do wiecznej poczekalni.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Maja 2021, 21:38:40 »
Dać to by się pewnie dało - przecież to tylko drobna modyfikacja algorytmu wyszukiwania.
Ale w TMC pewnie tego typu problemy są klasyfikowane jako niskiej rangi i odsyłane do wiecznej poczekalni.

No, tu mnie zaskoczyli, w szoku jestem, że wiedzą czemu jest tak do pupy :)
Trochę mi się nie podoba odpowiedź, jest to bez wątpienia błąd i powinien być wyeliminowany.
Nokia 3210 dawała radę, a auto za 150k ma problemy.

Trochę też zmartwiłem się Twoim postem, bo wynika z niego, że już jednostki MM nie dotkną...

Mod:
A, napisałem do Toyoty maila z prośbą o usunięcie oczywistej usterki w ramach gwarancji.
A może trzeba na Ukrainie rozwiązania szukać...  :-)
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2021, 21:56:23 wysłana przez tomeksp »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Maja 2021, 22:51:04 »
Mod:
A, napisałem do Toyoty maila z prośbą o usunięcie oczywistej usterki w ramach gwarancji.
A może trzeba na Ukrainie rozwiązania szukać...
Jak byś coś zdziałał to napisz, ... też mi się nie chce wklepywać dubli nr do telefonu.
Swoją drogą w telefonach, czy na pc aktualizacje ukazują się na bieżąco, co najmniej kilka razy w roku (te większe), w autach też mogli by wypuszczać poprawki choć raz na rok.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Maja 2021, 06:47:02 »
A co zdziałam sam? Tylko ogólne oburzenie może coś pomóc w tej sprawie. I może wtedy ci sami specjaliści, którzy nie poradzili sobie z AA w Camry, może się za to zabiorą...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline kucias

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 JBL BlEd
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Maja 2021, 07:21:12 »
No to Panowie każdy skrobnie maila, może się zajmą tematem, wiele to nie kosztuje...

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Maja 2021, 09:13:21 »
Oki

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Maja 2021, 09:18:44 »
Może by tak podrzucić temat na forum w USA, tam też z tego co patrzyłem ludziska się zastanawiają dlaczego jedne kontakty dzwoniących wyświetla a inne nie. I też różne pomysły zaradcze są proponowane, choć tego patentu z podwójnym wpisem nr nie zauważyłem. Zawsze to szerszy front ;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Maja 2021, 09:20:25 »
Może by tak podrzucić temat na forum w USA, tam też z tego co patrzyłem ludziska się zastanawiają dlaczego jedne kontakty dzwoniących wyświetla a inne nie. I też różne pomysły zaradcze są proponowane, choć tego patentu z podwójnym wpisem nr nie zauważyłem. Zawsze to szerszy front ;)
Szerszy front, ale niestety inne radio.
Pewnie tylko programiści ci sami.
Ale oczywiście można.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Maja 2021, 10:05:55 »
Nie wiedziałem, że w USA jest inne radio, tak na oko w testach na YT wygląda podobnie.
Ale ten problem chyba nie jest wyłącznie domeną RAV4, widziałem gdzieś podobne wpisy dot. innych modeli.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl