Autor Wątek: Blokada maski silnika zacina się  (Przeczytany 4570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
Blokada maski silnika zacina się
« dnia: 11 Lutego 2021, 16:55:00 »
Witam,
od kilku dni mam problem - nie mogę podnieść maski. Odskakuje po pociągnięciu za cięgiełko pod kierownicą, a następnie nie mogę zwolnić mechanicznej blokady otwieranej od przodu. Raz mi się udało, sprawdziłem blokada chodzi luźno, ale po zamknięciu maski nie chce jej zwolnić. Niedawno byłem na przeglądzie, ale chyba to nie ma nic wspólnego. Może jakaś podpowiedź?
Pozdrawiam.

Offline Banka66669

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Blokada maski silnika zacina się
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2021, 18:01:18 »
Jeżeli, chodzi o tą blokadę mechaniczna też miałem problem, musiałem się gimnastykować żeby odpuściła, pomogło odgięcie tej łapki tylko nie pamiętam w która stronę, ale myślę że jak będziesz miał otwarta to zauważysz w ktora stronę zwiększa się zakres ruchu( prawdopodobnie odgięcie do dołu). Ona będzie chodziła luźno jak otworzysz maskę ale będzie brakowało zakresu żeby hak przeszedl za blokadę.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2021, 18:03:16 wysłana przez Banka66669 »

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2021, 20:32:51 »
Dzięki, ale nie udało mi się już podnieść maski. Umówiłem się na jutro do serwisu, bo perspektywa niemożności dolania płynu do spryskiwaczy w zimie jest mało zachęcająca. Zobaczymy, co poradzą?

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lutego 2021, 09:34:48 »
I po problemie.... Serwis poradził sobie w 20 minut w ramach gwarancji (regulacja blokady). Temat zamknięty. Dziękuję.

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lutego 2021, 18:21:05 »
No i po problemie... tylko szkoda, że nie wiemy co było przyczyną, jak zostało naprawione (wyregulowane)? Kiedyś fora służyły właśnie do rozwiązywania takich problemów, a teraz tylko zapodany temat a lekiem na całe zło jest serwis, warsztat...

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lutego 2021, 20:56:21 »
Kolega wyżej napisał, ja miałem podobnie, nie mogłem otworzyć machy, ciągnąłem cięgno i nic, dopiero jak dociskałem z przodu za którymś razem klapa odskakiwała i można było otworzyć. Trzeba wyregulować ten haczyk, przy nim są nakrętki i lekko bez przesady dokonać regulacji, tylko tak żeby później podczas jazdy samo się nie otwierało .

Offline darmik

• Początkujący
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2021, 12:21:23 »
Miałem ten sam problem. Naprawa w serwisie polegała jedynie na przesmarowaniu mechanizmu. Zalecali co jakiś czas użyć WD40.

Offline kamil1234_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2021, 20:30:31 »
Zrobi ktoś z was fotkę gdzie dokładnie jest regulacja tej blokady?

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2021, 09:02:02 »
Miałem ten sam problem. Wygiąłem tylko w kierunki lampy ten długi kawałek blachy będący przełużeniem rączki. Wcześniej nie chciało działać - teraz otwiera za każdym razem.

Offline HybriAuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2021, 21:11:28 »
Tam oprócz naciśnięcia w górę trzeba delikatnie w lewo przestawić "wajchę" jak nie otwiera i się otworzy.

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudnia 2021, 15:56:49 »
Problem powrócił!
Trochę mrozu i z powrotem w aucie za kupę kasy nie można otworzyć maski. Frustrujące. Po kilkunastu próbach udało się. Użyłem WD40. Będę informował o rozwoju wydarzeń. Pozdrowienia dla Toyota Motors.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl