Autor Wątek: Zamarznięte szyby  (Przeczytany 2014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rycerz2009

• Toyot Leżący
  • *
Zamarznięte szyby
« dnia: 12 Lutego 2021, 09:40:23 »
Witam wszystkich. Mam pytanie: zamarznięte szyby od środka ostatnio mam. Klima nabita. Wszystko działa. Auto wietrzone zawsze po dłuższej jeździe i nic... Nie wiem czy wilgoć czy coś źle robię :o proszę Was o poradę ????

Offline Pan Rafał

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zamarznięte szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lutego 2021, 10:01:50 »
Może to kwestia mrozu?

A tak na serio: masz dywaniki welurowe? Jeśli tak, to pewnie w nich siedzi wilgoć.

Offline Rycerz2009

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2021, 10:59:06 »
Dzięki za odpowiedź. Ale wiesz mam tylko gumowe nowe, szczelne. Nie co to za przyczyna. Dziś było to samo. Auto się nagrzało ,to zeszło z oknien samo... :o

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2021, 11:08:54 »
Po jeździe wewnątrz jest wyższa temperatura niż w otoczeniu i wyższa wilgotność. Po wychłodzeniu wnętrza wilgoć musi się gdzieś podziać, chętnie osiada na szybach, bo one oziębiają się dość szybko. Rada, to wywietrzyć i schłodzić wnętrze po jeździe (otworzyć drzwi na kilka minut). Można pozostawić niedomkniętą szybę, też działa.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rycerz2009

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2021, 11:32:49 »
Dziś sprawdziłem czy pod tymi gumowymi jest mokro ale jest sucho.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2021, 11:35:23 »
Możesz mieć niedrożny odpływ  skraplacza klimy (woda mogła zamarznąć w wężyku/rurce pod samochodem)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2021, 14:42:54 »
Możesz mieć niedrożny odpływ  skraplacza klimy (woda mogła zamarznąć w wężyku/rurce pod samochodem)
i dlatego nie warto na mrozach klimy używać
w VAG jest chyba nawet tak że klima poniżej 7stopni już nie załączy sprężarki

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2021, 14:50:16 »
Jak najbardziej warto, klima osusza powietrze, a po zagrzaniu się silnika załączy się bez problemu. Warto zaś, przed dojechaniem do celu 2-3 min wcześniej ją wyłączyć, bo w przewodach wentylacyjnych po wyłączeniu samochodu pozostaje wilgoć (a tak sie stanie jak nie wyłączysz sprężarki do końca podróży) to po pewnym czasie zalęgną się tam drobnoustroje i będzie nieprzyjemnie pachnieć i może zamarznąć. Najlepiej przed dojechaniem na miejsce wyłączyć klimę i przedmuchać układ wentylatorem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2021, 15:03:34 »
Na mrozie sprężarka klimatyzacji nie uruchomi się.

Zamarznięte szyby od środka to woda w aucie. Woda ze śniegu naniesionego burami, woda w bagażniku, lub jak podejrzewam u mnie również zatkane odpływy wody z podszybia - czeka mnie rozbieranie niestety...

Kurczę, nie pamiętam aby mi w innych autach zamarzało od środka... A może po prostu nie chcę pamiętać...  :o

Na mrozie nie sprawdzi się czy coś jest wilgotne czy nie ponieważ wilgoć jest zamarznięta i sucha. Może po jeździe gdy temperatura w środku wzrośnie z -10 do +1. Ale to godzina jeżdżenia.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2021, 19:39:53 »
Warto zaś, przed dojechaniem do celu 2-3 min wcześniej ją wyłączyć

Ale to chyba stosuje się w lecie, a nie w zimie :o W zimie działa grzanie, a nie chłodzenie, klima nie pracuje tak intensywnie, jak w lecie i w zimie nie ma takiej różnicy temperatur między skraplaczem klimy a otoczeniem i nie gromadzi sie tyle wilgoci, co latem :o Ja w zimie nic nie wyłączam przed dojazdem do celu, w lecie tak.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lutego 2021, 11:07:02 »
Witam wszystkich. Mam pytanie: zamarznięte szyby od środka ostatnio mam. Klima nabita. Wszystko działa. Auto wietrzone zawsze po dłuższej jeździe i nic... Nie wiem czy wilgoć czy coś źle robię :o proszę Was o poradę ????

Woda i śnieg z butów, para z ust. sprawdż czy obieg wewnętrzny się nie włącza za często. Połóż dużo gazet na dywanik gumowy aby wsiąkało. Papier mocno wciąga wilgoć. Rozłóż w aucie woreczki z kulkami higroskopijnymi lub ryż :) tylko że ryzu już nie wysuszysz i będzie do wyrzucenia.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lutego 2021, 13:58:22 »
https://allegro.pl/oferta/pingi-samochodowy-pochlaniacz-wilgoci-osuszacz-8711855001?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Pozostawiony na noc na podszybiu, potem pod fotel aby w czasie jazdy nie latał , raz w tygodniu do mikrofalówki na 6 minut oraz po jeździe wylewana woda z dywaników gumowych i nie wiemy co to zaparowane / zamarznięte szyby w aucie .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl