Autor Wątek: Odpalenie innego samochodu od hybrydy  (Przeczytany 39473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Odpalenie innego samochodu od hybrydy
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lutego 2021, 20:43:30 »
Ja jak już wcześniej napisałem, raz w lecie odpaliłem za pomocą kabli Hondę Civic. Było to w sierpniu 2019. Samochód mam garażowany, jeszcze się nie zdarzyło, żebym miał jakiś problem, a nie jeżdżę nie wiadomo ile. Mam ok. 8900 km przejechane.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lutego 2023, 13:55:05 »
Najbezpieczniej naładować akumulator i dopiero próbować uruchomić auto.

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS TNGA
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lutego 2023, 20:35:08 »
Hybrydą można odpalić co najwyżej skuter.  :czerwona:
Kolega Leksusem hybrydy odpalał inne auto i ta przysługa kosztowała go kilkanaście tys. zł - musiał wymienić falownik...

:wallbash:  :bash:

A wiesz może coś więcej co się stało? Zwarcie w trakcie podłączania?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lutego 2023, 20:48:39 »
Przeciążenie - falownik (a konkretnie siedząca w nim przetwornica DC/DC) nie jest przystosowany do takich prądów, jakie pobiera klasyczny rozrusznik.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lutego 2023, 22:07:30 »
Teoretycznie przy wyłącznym zapłonie raczej nie powinno być żadnego problemu podczas użyczania prądu dla samochodu o zbliżonej pojemności akumulatora.
Jednak ogólnie w nowoczesnych samochodach lepiej być ostrożnym, szczególnie jeśli nie jesteśmy pewni stanu technicznego biorcy.
Np jakiś nadmierny pobór prądu rozrusznika czy zwarcie w akumulatorze biorcy i za tym nadmierne spadki napięcia u dawcy.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lutego 2023, 22:42:32 »
Przeciążenie - falownik (a konkretnie siedząca w nim przetwornica DC/DC) nie jest przystosowany do takich prądów, jakie pobiera klasyczny rozrusznik.
Mity, od Camry odpalałem wielokrotnie:
- Isuzu N, ciężarówka z dwoma akumulatorami,
- Terrano,
- Proace,
- Yarisa III.
Nic się nie działo. Raz na szybkości pomyliłem + z -, zaiskrzyło, poprawiłem i odpaliłem.

Jakaś nowa moda, nie pomogę mam hybrydę, to brzmi dumnie, klękajcie narody…
Przypomniała mi się „przygoda” z czasu młodości, jadąc w kilka osób gdzieś na wiosce natrafilismy na gościa co się zakopał, wszyscy poza jednym z nas wysiedli i pomagają, ktoś woła tego co został, żeby pomógł… Nie pomogę tu jest błoto, a mam nowe buty… taki burak się okazał…
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2023, 22:48:59 wysłana przez KubaCamry »

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS TNGA
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lutego 2023, 22:59:27 »
To ma sens. Inna sprawa, że przy odpalaniu innego auta zawsze starałem się odczekać chociaż minutę, aby różnica napięć na akumulatorach pomiędzy autem uruchamianym a uruchamiającym zmniejszyła się

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lutego 2023, 23:18:52 »
Mity, [...]
Nic się nie działo.
[/quote]
To żaden dowód, że się udało. Akumulator 12V w hybrydzie, chociaż pojemnościowo mały, to prąd rozruchowy jakiś ma, bo to przecież ołowiowy jak każdy inny. Jeśli z niego prądu wystarczy by zakręcić rozrusznikiem innego samochodu, to przetwornica nawet nie będzie wiedziała, że coś się działo. Ale jeśli tego prądu zacznie brakować, to dostanie za zadanie krótkotrwałego wygenerowania kilkudziesięciu albo i więcej amperów prądu 12V z akumulatora trakcyjnego. I może da radę, może nie - ale na pewno jest to znacznie powyżej jej zakładanego konstrukcyjnie obciążenia. Być może ma jakieś zabezpieczenia, co by nie było głupie.

Swoją drogą chyba najbezpieczniej to robić taką akcje na wyłączonym systemie hybrydowym, wtedy ryzykujemy co najwyżej śmierć własnego aku 12V i konieczność wzywania trzeciego pojazdu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2023, 10:33:52 »
Najlepiej wozić ze sobą w hybrydzie jumpstarter (w razie gdyby trzeba było się poratować) i użyczyć tegoż potrzebującemu - hybrydzie nie zaszkodzi, drugiemu pomoże (o ile może dać wystarczająco duży prąd dla danego silnika - wiadomo, że w dieselku większy i jak większa pojemność to też większy).

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Marca 2023, 20:55:51 »
Nie znalazłem takiej informacji w instrukcji, jest tylko opisany sposób postępowania w sytuacji odwrotnej (gdy przewodami rozruchowymi podłączamy się do sprawnego auta by odpalić hybrydę) - stąd moje pytanie
No właśnie. Instrukcja chyba w ogóle nie zawiera informacji o sposobie odpalenia innego auta z hybrydy. Ale jednocześnie tego nie zakazuje.
Zawiera, zawiera łącznie z pokazanie pod jakie miejsce podłączyć kabel w silniku 1,8 jak i 2,0

Wysłane z mojego CPH2197 przy użyciu Tapatalka

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Marca 2023, 15:58:33 »
No właśnie. Instrukcja chyba w ogóle nie zawiera informacji o sposobie odpalenia innego auta z hybrydy. Ale jednocześnie tego nie zakazuje.
Zawiera, zawiera łącznie z pokazanie pod jakie miejsce podłączyć kabel w silniku 1,8 jak i 2,0

Wysłane z mojego CPH2197 przy użyciu Tapatalka

Naprawdę? Można wiedzieć w którym miejscu instrukcji jest to napisane?
Owszem, jest informacja o uruchamianiu hybrydy z zewnętrznego akumulatora, ale to chyba coś innego niż uruchamianie innego samochodu z hybrydy?
Mało tego, w przypadku napędu HSD 2.0 jest wyraźne ostrzeżenie:

"W celu uniknięcia ryzyka uszkodzenia samochodu (wersje z silnikiem M20A-FXS)
Zacisk do awaryjnego rozruchu przeznaczony jest do czerpania prądu z zewnętrznego źródła napięcia 12 wolt.
Nie wolno go wykorzystywać do rozruchu silnika w innym samochodzie."

Oczywiście nie zabrania to wprost podpięcia innego samochodu przewodami bezpośrednio do akumulatora w bagażniku hybrydy HSD 2.0, ale ja bym nie ryzykował (w HSD 1.8 również).
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2023, 16:01:09 wysłana przez piter-ek »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Maja 2023, 07:49:05 »
Ja swoim Aurisem w hybrydzie uruchamiałem już chyba z 30 pojazdów. W skrzynce bezpieczników pod maską po prawej stronie jest + i tam podpinamy kleme a do masy jest konkretny bolec obok silnika na kleme. I Co z tego że akumulator malutki. Najczęściej odpalałem busy robotnicze typu ducato maxi itp.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Maja 2023, 15:14:47 »
Ja swoim Aurisem w hybrydzie uruchamiałem już chyba z 30 pojazdów. W skrzynce bezpieczników pod maską po prawej stronie jest + i tam podpinamy kleme a do masy jest konkretny bolec obok silnika na kleme. I Co z tego że akumulator malutki. Najczęściej odpalałem busy robotnicze typu ducato maxi itp.
No to jesteś hardcore :).
To złącze jest do pożyczania od kogoś, a nie komuś.

Offline ramik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corrolla hybr.
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Lutego 2026, 11:30:11 »
a ja bym proponowal wypowiadac sie na tematy na ktore ma sie chociaz minimalne pojecie,
jezeli jest tak jak mowisz to boosterem wielkosci powerbanka nie odpalilbys nawet skutera,
a taki booster odpala nawet busy ktore staly no nie kilka miesiecy ale kilka dni.
Natomiast corolla odpalisz prawie wszystko do busow wlacznie ktore staly i pol roku jak umiesz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Lutego 2026, 14:55:53 »
A na datę spojrzałeś?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl