Autor Wątek: Corolla Hybrid 2019 Sedan Comfort + Style + Tech  (Przeczytany 19114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla Hybrid 2019 Sedan Comfort + Style + Tech
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Lutego 2021, 09:13:10 »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Lutego 2021, 09:28:04 »
Czyli można powiedzieć, że prawie Toyota = KIA

pireus

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Lutego 2021, 10:17:34 »
Co chcesz przez to powiedzieć? Że jednak KIA mocniej straci na wartości niż Toyota?
Wręcz przeciwnie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Lutego 2021, 11:29:34 »
Czyli można powiedzieć, że prawie Toyota = KIA

To jest tak że jest prawie to samo ale nie to samo. Więc i tak diabeł tkwi w szczegółach.  Jeżeli będzie Ci się dobrze jeździć Kia bierz Kia jeżeli dobrze będzie Ci się jeździć tojką bierz tojkę. Generalnie chciałem Ci tylko przekazać że Kia to nie same achy i echy oraz plaster na zranione dusze przez Toyotę.
Dla mnie Kia/hyundai zrobiły wielki postęp ale trochę na tą chwile mijają się z przesłaniem taniego prostego auta więc jak osobiście miałbym brać Kia to tylko jakaś super wersja którą trudno zastąpić czymś innym np. Stinger albo super cena w innym przypadku wybrałbym toyotą chociażby ze względów bezpieczeństwa użytkowania.

Nie można też zapomnieć że w motoryzacji pamiętamy różne objawienia które dostawały nagrody za to czy tamto a okazywały się totalną wtopą.
Np. silniki thp albo diesel boxer albo sławny diesel 2,2d z lexa itd. Też wszyscy szczycili się artykułami, tabelkami i innymi niusami a wyszło jak wyszło i na tą chwilę forester z dieslem kosztuje 25k a z benzyną 40k  :grin:

Krisman dałeś link:  https://moto.wp.pl/najmniej-i-najbardziej-awaryjne-samochody-ranking-marek-what-car-6422673520060033a

Chciałbym w to wszystko wierzyć, wiadomo że jest tam jakiś procent prawdy tylko zwróć uwagę co tam np: robi mini które wali się na potęgę, w topowych wersjach silnik ma problem zrobić 70k.km. a w netach są całe epopeje serwisowe.
Obrabiałem kilka Mini to rekordzistka przy silniku thp do 85k.km. wydała na same awarie 22k!!!!
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 11:37:04 wysłana przez ledziu »

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Lutego 2021, 11:39:18 »
Dzięki za rozwinięcie tematu :)
A czemu twierdzić że jeśli chodzi o bezpieczeństwo to Toyota jest lepsza?
Teraz to się zastanawiam czy warto wydawać tyle kase na tego NIRO.. bo Corolla o wiele tańsza tylko, że to sedan a NIRO to crossover

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Lutego 2021, 12:20:30 »
Dzięki za rozwinięcie tematu :)
A czemu twierdzić że jeśli chodzi o bezpieczeństwo to Toyota jest lepsza?
Teraz to się zastanawiam czy warto wydawać tyle kase na tego NIRO.. bo Corolla o wiele tańsza tylko, że to sedan a NIRO to crossover

Miałem na myśli bezpieczeństwo w kategorii podświadomości czyli jeżdżę czymś co jest tak czy inaczej postrzegane i nie muszę zawracać kijem Wisły żeby każdemu udowodnić że jest inaczej.
I żeby nie było ... u mnie w rodzinie kupowaliśmy np. nowe Fiaty (sam je wybierałem) bo tojka nie oferowała nic zbliżonego wymogami kierownika.
Co do cen corolli vs niro to tak jak pisałeś różnej klasy auta więc różna cena. Kwestia tego ile chcesz wydać na auto i czego oczekujesz.
Trzeba się przejechać  :good:

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Lutego 2021, 12:25:09 »
Wiadomo, że jak najmniej chciałoby się wydać ale też chciałbym czuć sie dobrze za kierownicą.
W sobotę przejadę się Niro i zobaczymy jakie wrażenia

pireus

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Lutego 2021, 12:42:24 »
Miałem na myśli bezpieczeństwo w kategorii podświadomości czyli jeżdżę czymś co jest tak czy inaczej postrzegane i nie muszę zawracać kijem Wisły żeby każdemu udowodnić że jest inaczej.
Nie bardzo rozumiem co to jest bezpieczeństwo w kategorii podświadomości i dlaczego musiałbym cokolwiek, komukolwiek udowadniać. To ja mam się czuć bezpieczny i mogę sprawdzić testy zderzeniowe samochodów które chce kupić i na ich podstawie wybrać ten najbezpieczniejszy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Lutego 2021, 14:50:07 »
Dokładnie, auto kupuję dla siebie a nie by pokazać się sąsiadom.
Stereotypy i uprzedzenia, ja się nie bałem i kupiłem w 2016 Tucsona, a na forum które współtworzyłem nuda ze gadało się o wszystkim i o niczym. Zdążały się pojedyncze wpadki jak i grupowe akcje (np.swiatło stopu) ale generalnie bardzo bezproblemowe auta.
Byłem tak zadowolony, że zdecydowałem się kupić następcę, a że wybuchła pandemia i były ciągle obsuwy z premierą padło na mazdę CX5 , potem hondę CRV aż w końcu zupełnie przypadkowo kupiłem ravkę.
Czy to lepsze auto? Tam byłem dopieszczony w kwestii wyposażenia i drobnych rzeczy, a w toyocie podoba mi się napęd, silnik i skrzynia Direct CVT. Jest na remis

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Lutego 2021, 14:55:42 »
w toyocie podoba mi się napęd, silnik i skrzynia Direct CVT. Jest na remis
Serio ta skrzynia biegów jest ok dla CIebie? Nie wkurza Cię ten ryk silnika?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Lutego 2021, 14:57:46 »
Nie bardzo rozumiem co to jest bezpieczeństwo w kategorii podświadomości i dlaczego musiałbym cokolwiek, komukolwiek udowadniać. To ja mam się czuć bezpieczny i mogę sprawdzić testy zderzeniowe samochodów które chce kupić i na ich podstawie wybrać ten najbezpieczniejszy.
Źle mnie zrozumiałeś. Mam na myśli ugruntowaną pozycję marki w określonym kierunku czyli solidności. My możemy dyskutować że jest inaczej ale rynek i tak mówi swoje.

Dokładnie, auto kupuję dla siebie a nie by pokazać się sąsiadom.
Stereotypy i uprzedzenia, ja się nie bałem i kupiłem w 2016 Tucsona, a na forum które współtworzyłem nuda ze gadało się o wszystkim i o niczym. Zdążały się pojedyncze wpadki jak i grupowe akcje (np.swiatło stopu) ale generalnie bardzo bezproblemowe auta.

Ale zgodzę się w 100%. Mam kilka aut i żadne z nich nie wpisuje się w stereotypy ale mam świadomość tego co się dzieje na rynku.

Powtórzę jeżeli dwie marki oferują mi podobne rozwiązania i doznania wybieram tą bezpieczniejszą czyli z pewniejszą sytuacją rynkową tak na wszelki wypadek. Nigdy mnie takie podejście nie zawiodło a wręcz na odwrót pozwoliło zarobić  :-) 

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Lutego 2021, 17:31:14 »
w toyocie podoba mi się napęd, silnik i skrzynia Direct CVT. Jest na remis
Serio ta skrzynia biegów jest ok dla CIebie? Nie wkurza Cię ten ryk silnika?
Jaki ryk silnika?
Jaka wersja jeździłeś?
W 2.0 mi się bardzo podoba dźwięk, a żona nawet stwierdziła, że jest taki rasowy. Wczesniej jeździłemm v40 sport z 2.0 turbo i ten nam obu z toyoty bardziej się podoba

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Lutego 2021, 18:03:14 »
A jeździłeś Direct Shift CVT?  To nie ta sama skrzynia z hybrydy, ma 8 wirtualnych biegów.
https://motofocus.pl/informacje/nowosci/60922/toyota-opracowuje-silnik-z-nowa-skrzynia-direct-shift-cvt

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Lutego 2021, 21:33:59 »
Ja jeżdziłem w wersji 1.8 corolla sedan i tam jakiekolwiek szybkie przyspieszenie wiązało się z rykiem silnika

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Lutego 2021, 09:57:24 »
Ja jeżdziłem w wersji 1.8 corolla sedan i tam jakiekolwiek szybkie przyspieszenie wiązało się z rykiem silnika
Bo w hybrydzie tak jest. To inna skrzynia - planetarna.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl