Autor Wątek: Alternatywa dla łańcuchów śniegowych  (Przeczytany 3013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fcwojtul

• Początkujący
Alternatywa dla łańcuchów śniegowych
« dnia: 15 Lutego 2021, 15:46:11 »
Cześć i czołem!

To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o nie hejtowanie z miejsca, jeśli coś zrobię nie tak jak trzeba.
Trafił się wyjazd w góry, może nie w jakieś ultrawysokie, bo w Bieszczady. Chciałem się jednak zabezpieczyć w jakieś łańcuchy na koła i przykra niespodzianka. Toyota twierdzi, że na koła 18'' zakładanie łańcuchów nie wchodzi w grę ;/ Istnieje jakaś alternatywa? Jak na razie znalazłem coś takiego jak łańcuchy kompozytowe od Michelina (Easy Grip), chociaż nie wiem czy to też się nada (w znaczeniu, czy można to w ogóle zamontować). Opaski plastikowe raczej odpadają ze względu na ich trwałość (potrafią się podobno zerwać w momencie ruszania), "skarpeta" też jakoś tak mnie nie przekonuje. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Wyjazd za tydzień, zima sroga, więc czas nagli... ;/

Ps. Ogólnie Camry byłem zachwycony do momentu gdy jej nie odebrałem. Miał być android, nie ma androida. Bagażnik dachowy odpada, hak - wiadomo. Im dalej w las, tym więcej drzew niestety ;/ 

Offline oloss

• Prawie Toyot
Odp: Alternatywa dla łańcuchów śniegowych
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2021, 16:06:58 »
Zobacz https://www.sniegowe.pl/lancuchy-sniegowe/samochody-osobowe/pewag-servostar
Niestety tanie nie są...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2021, 21:11:23 »
Bagażnik dachowy możesz śmiało zakładać. Thule ma taki w ofercie. Ja już widziałem co najmniej 3 camry z bagażnikiem.
Tu masz hak https://www.aukup.de/advanced_search_result.php?keywords=Camry tylko nie do ciągnięcia przyczep ale jako uchwyt bagażnika rowerowego.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2021, 14:40:46 »
Cześć i czołem!

To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o nie hejtowanie z miejsca, jeśli coś zrobię nie tak jak trzeba.
Trafił się wyjazd w góry, może nie w jakieś ultrawysokie, bo w Bieszczady. Chciałem się jednak zabezpieczyć w jakieś łańcuchy na koła i przykra niespodzianka. Toyota twierdzi, że na koła 18'' zakładanie łańcuchów nie wchodzi w grę ;/ Istnieje jakaś alternatywa? Jak na razie znalazłem coś takiego jak łańcuchy kompozytowe od Michelina (Easy Grip), chociaż nie wiem czy to też się nada (w znaczeniu, czy można to w ogóle zamontować). Opaski plastikowe raczej odpadają ze względu na ich trwałość (potrafią się podobno zerwać w momencie ruszania), "skarpeta" też jakoś tak mnie nie przekonuje. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Wyjazd za tydzień, zima sroga, więc czas nagli... ;/

Ps. Ogólnie Camry byłem zachwycony do momentu gdy jej nie odebrałem. Miał być android, nie ma androida. Bagażnik dachowy odpada, hak - wiadomo. Im dalej w las, tym więcej drzew niestety ;/

Na pocieszenie powiem Ci, że mieszkam w górach, dojazd do domu to 800m między domami, wąsko, kręto i pod górę i camry zaskakująco dobrze sobie radzi. Chyba ciężar przodu robi robotę.

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2021, 11:13:01 »
Pewag Servostar kosztuje prawie 1900 (łatwo znaleźć na Allegro). Natomiast jest jeszcze König K-SUMMIT K34, około 1650. Też nie tanio, ale jednak.

Ciekawe, czy ktoś próbował?

W sumie te 2-3 dni śniegu, jak się jest w górach (np. Małe Ciche), to trochę za mało, żeby coś takiego kupować.
LChmiel

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Września 2021, 10:50:16 »
Pewag Servostar kosztuje prawie 1900 (łatwo znaleźć na Allegro). Natomiast jest jeszcze König K-SUMMIT K34, około 1650. Też nie tanio, ale jednak.

Ciekawe, czy ktoś próbował?

W sumie te 2-3 dni śniegu, jak się jest w górach (np. Małe Ciche), to trochę za mało, żeby coś takiego kupować.
Kiedyś w drodze do Malego Cichego Camry stala w miejscu na gorce. Ja Rav4 z AWD objechalem wszystko boczkiem. Wiec lancuchy przydaja sie. Przynamniej do momentu az ktos podjedzis ciagnikiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl