Autor Wątek: Doposażenie w koło dojazdowe + lewarek + klucz  (Przeczytany 4476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Doposażenie w koło dojazdowe + lewarek + klucz
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lutego 2021, 10:49:22 »
Czy mógłbyś podać źródło przytoczonej przez Ciebie interpretacji przepisów, czy to Twoja wizja interpretacji? Jeździłeś kiedyś z dojazdówką? Wiesz jaki to jest komfort kierowania autem z dojazdówką czy to zimą, czy to latem?
Główną przyczyną utraty kontroli nad pojazdem jest głupota użytkowników, a nie kwestia różnych opon. O ile dobrze pamiętam w UK można mieć cztery różne i jakoś kierowcy nie powodują na potęgę stłuczek. Nie kontynuujmy, widać nie zawsze można znaleźć wspólny mianownik. Ja mam swoje zdanie, Ty swoje i raczej nie ma szans, żeby się spotkały.
Do wszystkiego potrzeba umiaru i zdrowego rozsądku.
Ja napisałem tylko odnośnie tego, żeby nikt twojego przemyślenia nie brał na poważnie, pisząc tak bierzesz też odpowiedzialność za takie porady, jak ktoś to przeczyta, to może brać to za pewnik, a tak nie jest, a teraz ma świadomość co robi i tylko oto chodzi.

Opona a kodeks drogowy
Opony montowane na jednej osi powinny być:

tej samej marki;
tego samego typu;
tego samego rozmiaru;
tej samej kategorii użytkowania, np. droga, śnieg, 4x4;
posiadać ten sam bieżnik;
posiadać jednakową strukturę: diagonalną lub radialną;
posiadać ten sam indeks prędkości;
posiadać ten sam indeks nośności.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

Pojazd samochodowy - wyposażenie:
§10 ust. 1
Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:

Oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji NarodUw Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";
§11 ust. 5
Pojazd powinien być wyposażony w ogumienie pneumatyczne, o nośności dostosowanej do nacisku koła, oraz dostosowane do maksymalnej prędkości pojazdu; ciśnienie w ogumieniu powinno być zgodne z zaleceniami wytwórni dla danej opony i obciążenia pojazdu.

§11 ust. 6
Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenia pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu n na warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu.

§11 ust. 7
Pojazd nie może być wyposażony, z zastrzeżeniem ust. 5:

W opony różnej konstrukcji, w tym o różnej rzeźbie bieżnika, na kołach jednej osi, z zastrzeżeniem p. 3;
W przypadku pojazdu samochodowego dwóch osiach z kołami pojedynczymi:
a) w opony diagonalne lub diagonalne z opasaniem na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony radialne;

b) w opony diagonalne na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony diagonalne z opasaniem;

W opony różnej konstrukcji na osiach składowych;
W opony, których wskaźniki pokazują graniczne zużycie bieżnika, a w odniesieniu do opon nie zaopatrzonych w takie wskaźniki n o głębokości rzeźby bieżnika mniejszej niż 1,6 mm;
W opony o widocznych pęknięciach odsłaniających lub naruszających ich osnowę;
W opony z umieszczonymi trwale, wystającymi na zewnątrz elementami przeciwślizgowymi.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2021, 10:57:00 wysłana przez animuss »

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lutego 2021, 11:24:52 »
Z ciekawości, jak często łapiecie gumę??? Ja ostatni raz jakieś 10 lat temu, a wcześniej w prehistorii, kiedy jeździłem Ładą, kupiłem używki i złapałem 2 gumy 500 metrów od wulkanizatora :)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lutego 2021, 11:26:21 »
To przyjmijmy odgórnie i zgodnie, że wszystko co napisałem lub napiszę nie wolno brać na poważnie.
Definitywnie nie polecam instalowania dodatkowego oświetlenia w bagażniku ani w żadnej innej części auta, dodatkowych haczyków, wymiany nagłośnienia, dodatkowych uszczelek drzwi, przełączników/ sterowania szybami, instalowania kamery, spryskiwacza tylnej kamery, używania instrukcji technicznych ze strony Toyoty, wykonywania jakichkolwiek modyfikacji zgodnie z tymi instrukcjami, samodzielnej aktualizacji oprogramowania stacji multimedialnej, dokładania wszelakich osłon przeciw błotnych nie będących w ofercie Toyoty, a tych dostępnych - tylko przez wykwalifikowanych pracowników ASO w siedzibie ASO za odpowiednim zgłoszeniem.
To forum należy zamknąć, od rozwiązywania problemów jest ASO i ono dysponuje wszelaką wiedzą i materiałami do wykonywania napraw i modyfikacji aut.

Wszelakie opisane przeze mnie modyfikacje są dokonywane tylko i wyłącznie na odpowiedzialność osoby modyfikującej i proszę mnie prawnie nie ścigać.
Amen, czy jeszcze mam w inny sposób powiedzieć, że jestem tępym ignorantem?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Lutego 2021, 11:28:11 »
Jak się pochwaliłem w tamtym roku, że z pięć lat gumy nie złapałem , to złapałem tego samego dnia, także uważaj, prawo Murphy'ego działa ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Lutego 2021, 11:28:35 »
Z ciekawości, jak często łapiecie gumę??? Ja ostatni raz jakieś 10 lat temu, a wcześniej w prehistorii, kiedy jeździłem Ładą, kupiłem używki i złapałem 2 gumy 500 metrów od wulkanizatora :)

Raz w życiu w samochodzie. Na rowerze - nie zliczę, ale tam jestem w totalnej prawnej dupie, bo mam dwie różne opony... Pójdę na dożywocie, a moje pra-pra-prawnuki będą płacić odszkodowania za szkody, które spowoduje.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Lutego 2021, 12:30:26 »
Wszelakie opisane przeze mnie modyfikacje są dokonywane tylko i wyłącznie na odpowiedzialność osoby modyfikującej i proszę mnie prawnie nie ścigać.
Amen, czy jeszcze mam w inny sposób powiedzieć, że jestem tępym ignorantem?
Coś taki obraźliwy?
Nie miałem na celu nikogo obrażać. :hug:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lutego 2021, 15:47:06 »
Jak się pochwaliłem w tamtym roku, że z pięć lat gumy nie złapałem , to złapałem tego samego dnia, także uważaj, prawo Murphy'ego działa
Już o tym tu pisałem - ostatnio złapałem gumę na drugi dzień po wyjeździe RAVką z salonu ;) i do tego w centrum miasta.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lutego 2021, 11:58:16 »
tu masz wszystko ,  nie certolisz się za bardzo??? Dokręcasz TYLKO  koło, w samochodzie

https://allegro.pl/oferta/nowe-kolo-dojazdowe-toyota-rav-4-2019-zestaw-7970927121
Panowie,

a do tego śruby/nakrętki od moich alu będą pasować aby prosto sobie koło zmienić? Sprzedający niby nie widzi żadnego problemu, ale mi się wydaję że jednak jest różnica?

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lutego 2021, 14:22:38 »
Pierwszy raz z 15 lat wstecz :) Potem w Focusie ktorego miałem przez 10 lat ani razu. Teraz w Rav4 - po półtora roku akurat dwa tygodnie temu złapałem wkręt w oponę, ale powietrze nie schodziło - zaczęło coś stukać i dopiero na drugi dzień na stacji diagnostycznej na kanale zauważyliśmy. Do wulkanizatora dojechała z normalnym ciśnieniem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl