Autor Wątek: Corolla 2.0 Hybrid Dynamic Force 180 KM  (Przeczytany 7028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elixiusz

• Prawie Toyot
Corolla 2.0 Hybrid Dynamic Force 180 KM
« dnia: 16 Lutego 2021, 13:39:47 »
Cześć,

Jestem nowy, czytam sporo testów pojeździłem nawet tym samochodem ale tylko w ramach jazdy próbnej - czyli żadnej rzetelnej wiedzy nie mam.

Kilka pytań:
1. Planuje zakup nowej corolli z tym silnikiem, czy ktoś z was miał/ma z nim doświadczenia? Jakie?
2. Czy do tego silnika, da się założyć LPG, jeżeli tak to w jakiej formie (miesza pb z lpg)?
3. Czy napotkaliście jakieś usterki? Jakie?
4. Ogólne rady w tym temacie?

Samochód chce użytkować w trybie mieszanym  70/30 z czego 70 to tasa i tu sie zastanawiam czy hybryda będzie ok i ile bedzie spalać. Osobiście jeżdze Astra J 1.4T LPG, jednak chce się przesiąść do nowszego samochodu z aktywnym tempomatem przede wszystkim. W ofercie toyoty nie widze nic sensownego z silników poza hybrydą - może się myle?

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Corolla 2.0 Hybrid Dynamic Force 180 KM
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2021, 14:19:11 »
Ogólnie nie słychać o awariach tych silników, a jedynie jest jeden przypadek opisany tu na forum "pęknięcia tłoka" https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50611.0.html

Poszukaj w sieci, bo gdzieś czytałem, że zakładają już gaz do tych silników, podobno drożej wychodzi ale czy się w 100% sprawdza to nie wiem.

Jak ta trasa to autostrada i jeździsz 140+ to spali gdzieś 8,5 l/100km - tu masz test https://www.youtube.com/watch?v=ylFKekSo6OQ

Offline Elixiusz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2021, 15:07:37 »
Bardzo dziękuje za odpowiedź, nie nie jeżdzę autostradą jest to trasa szybkiego ruchu i planuje sie przemieszczać z prędkościa w okolicach 120km/h. Martwi mnie natomiast tak wysokie spalanie, wg tego co podał test jaki mi pokazałeś, samochód nie pali ani w mieście ani na trasie mało, co jest dość dziwne.. ponieważ obecnie samochodem spalinowym można osiągnąć lepsze wyniki bez hybrydy, czy test jest przekłamany czy ta hybryda to raczej nie koniecznie daje realne rezultaty?

Spodziewałem się spalania w mieście na poziomie 3-3.5 może 4l ale 6?
Trasa jest ok, powiedzmy że przy 120 spali 7 - 7.5l też żadna rewelacja bo inne auto spalinowe spali podobne ilości

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2021, 15:10:50 »
Test robią prosto odpalają trasa i ile wychodzi tyle jest.

Ty jak wpoisz sobie jakieś zasady ekonomicznej jazdy hybrydą i będziesz chciał ich przestrzegać to na pewno spalisz mniej :) a są i tacy pasjonaci co hybrydami spalają mało ale to już bardziej taki sport. :)

Tu masz parę raportów o spalaniu a poniżej opisy niektórych użytkowników https://www.autocentrum.pl/spalanie/toyota/corolla/xii/ts-kombi/silnik-hybrydowy-2.0-hybrid-dynamic-force-184km-od-2019/

o i tu https://www.motostat.pl/search?type_id=1&make_id=85&model_id=1359&fuel_type_id=1&year_from=2019&year_to=2021&gearing_type=0&power_from=180&power_to=200&club=0&search=Szukaj
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2021, 15:15:05 wysłana przez czp »

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2021, 16:09:21 »
Bardzo dziękuje za odpowiedź, nie nie jeżdzę autostradą jest to trasa szybkiego ruchu i planuje sie przemieszczać z prędkościa w okolicach 120km/h. Martwi mnie natomiast tak wysokie spalanie, wg tego co podał test jaki mi pokazałeś, samochód nie pali ani w mieście ani na trasie mało, co jest dość dziwne.. ponieważ obecnie samochodem spalinowym można osiągnąć lepsze wyniki bez hybrydy, czy test jest przekłamany czy ta hybryda to raczej nie koniecznie daje realne rezultaty?

Spodziewałem się spalania w mieście na poziomie 3-3.5 może 4l ale 6?
Trasa jest ok, powiedzmy że przy 120 spali 7 - 7.5l też żadna rewelacja bo inne auto spalinowe spali podobne ilości

W ruchu podmiejskim mam około 6l, ale bez ciśnienia na eko, można by zejść do 5.5l. Trasy w mieście powyżej 0.5h mam mniejsze spalanie. Po drogach zwykłych w trasie ok 4l ekspresówki 6-7l Jeśli chcesz ekonomije to polecam 1.8 - są już wątki o tym na forum. Wszystko powyższe w zimie na felgach 18. Jeśli miałbyś 16stki i w wiosnę lato, to spokojnie zejdziesz 0.5l mniej. Ja tam się nie spinam, bo silnik jest tak fajny, że asz chce się depnąć, a ideologia hybrydy troszkę tu nie pasuje. Bardzo go lubię za elastyczność i przyspieszenie od razu kiedy chcesz. Jeśli będziesz bardziej eko, to nawet przy 90-100km/h pojedziesz na bateriach(choć nie za długo). Ogólnie ten silnik zrobili żeby był bardziej fun niż eko, bo wszyscy już przyzwyczaili się ze 1.8 to jest ok, ale brakowało w ofercie czegoś mocniejszego i w miarę ekonomicznego. Dla mnie jest super, ale każdy może wybrać na czym mu zależy - wysilone turbo, oszczędna hybrydę, lub silnik z zapasem mocy

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2021, 16:09:58 »
Hybryda to tylko do miasta i okazjonalne trasy. Jak jeździsz dużo w trasie to lepszy jest Diesel.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline Elixiusz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2021, 17:19:32 »
Dziękuje za informacje, szukam samochodu żeby przejechać się trasą jaką pokonuje na co dzień. Od handlowca toyota usłyszałem, że hybryda poza miastem też sobie radzi dobrze - tzn używa trybu żeglowania - tak to sie podobno nazywa obniżając realnie spalanie w trasie - ile w tym prawdy? Nie wiem.

Diesla nie chce - ich przyszłość wygląda marnie, jeżeli chodzi o wiazdy do miast i różnych innych miejsc, dlatego diesla wole uniknąć.

Jeżeli już to benzyna lub benzyna z LPG, ale z tego co widzę to nic na rynku sensownego nie ma, jedynie duster albo coś z kija, a tu SUV mnie w ogóle nie interesuje.
Czy macie może jakieś samochody, które waszym zdaniem mogą sie nadawć do takich tras? Oczywiście mogą być to też samochody używane do 150k, ale nie starsze niż 2- 3 lata.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2021, 17:26:36 »
Kup sobie Corollę 1,6 - załóż gaz i będzie ekonomicznie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl