Autor Wątek: drgania lusterek  (Przeczytany 3488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
drgania lusterek
« dnia: 16 Lutego 2021, 22:24:17 »
Może ktoś ( kto nie boi się, że prędkość i tego że wiatr porysuje mu lakier) zauważył
drgania lusterek przy prędkościach nazwijmy to "autostradowych +"  ;) tak jak gdyby mocowanie ich było za "słabe"?
Mam takie wrażenie u siebie że przy pewnej prędkości "autostradowej ++" zaczynają lekko drżeć lusterka i ich mocowanie do blach,
tak jakby blacha lekko podawała się , wpadała w małe wibracje (była za "wiotka")?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: drgania lusterek
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2021, 23:18:12 »
Może ktoś ( kto nie boi się, że prędkość i tego że wiatr porysuje mu lakier) zauważył
drgania lusterek przy prędkościach nazwijmy to "autostradowych +"  ;) tak jak gdyby mocowanie ich było za "słabe"?
Mam takie wrażenie u siebie że przy pewnej prędkości "autostradowej ++" zaczynają lekko drżeć lusterka i ich mocowanie do blach,
tak jakby blacha lekko podawała się , wpadała w małe wibracje (była za "wiotka")?

Jak z tej samej blachy robiony jest nowy Rav4 wszystko możliwe

https://www.youtube.com/watch?v=A93a71_hcZM&list=FLB8Yz0tY_tNfswqR8Dv6PSA
RAV4 2.5 hybrid

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2021, 06:18:09 »
Temat znany, mam tak z prawym lusterkiem przy około 130-140 km/h ale chyba przywykłem (mózg się zaadaptował?) bo przestało mi przeszkadzać.
Na amerykańskim forum RAV jest sporo relacji z usuwania tej usterki.
Próbowałem zgłosić w ASO ale nie spotkałem się se zrozumieniem (TTTM) i dalej nie drążyłem.

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2021, 08:02:06 »
Powodem jest cienka blacha i samo mocowanie lusterek. Doświadczyłem tego drgania, hałasu, z okolic lusterek na jazdach próbnych RAV4, zwróciło na to też uwagę kilku znajomych, jednym przeszkadza, drugim nie.

A wystarczyło nie iść za trendem mocowania na drzwiach tylko zrobić jak w CR-V, zobacz choćby tutaj, jaka jest różnica przy samym składaniu się lusterek: https://youtu.be/HoBPJDzlPek?t=77

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2021, 09:09:42 »
Nic dodać nic ująć. Na USA forum temat znany i bez rozwiązania. Blaszka w obecnej RAV4 jest grubości kartki papieru i to nie lusterko drży tylko faluje cała blacha na drzwiach.

Przy okazji modyfikacji rozebrałem drzwi i sprawdziłem mocowanie lusterek. Jest ono zrobione porządnie, wzmocnionymi śrubami (u mnie dokręcone mocno) ale co z tego jak lusterko mocno siedzi, na słabej blaszce. Tego drżenia praktycznie nie zauważam, nie przeszkadza mi. Tak wymyślili, trudno. Jeździć dalej.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2021, 09:32:51 »
A z ciekawości, obserwujesz też drgania maski? Bo ja na lusterka nie zwróciłem uwagi, natomiast maska cała drga.
Przy okazji nie wiem, jak jesteś w stanie wytrzymać "prędkość autostradową++" w tym samochodzie. Akustycznie ten samochód jest trudny do zniesienia powyżej 140 km/h.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lutego 2021, 09:33:31 »
Maska też drży przy dużych prędkościach.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2021, 12:11:00 »
Mi to przeszkadza szczególnie nocą jak mam samochód z tyłu a światła w lusterku "drgają"
Fakt po obejrzeniu ww. wklejonych linków do filmów to faktycznie auto z kartonu ( to się wszystko ugina pod lekkim naciśnięciu palcem)
w poprzedniej tojce też się uginały bachy ale nie aż tak.
Zobaczymy co powiedzą w serwisie, a jak nie
to mam spory kawałek białego teflonu o grubości 3 mm ok 1 m2 (stosowanego do wycinania uszczelek do kołnierzy rurociągów, zaworów ) i może zrobię wzmocnienie blachy w tym miejscu
Ma ktoś może zdjęcie jak wygląda mocowanie lusterek od wewnętrznej strony ( np. z montowania głośników lub wygłuszenia boczków)
i czy da się tam włożyć jak największy kawałek teflonu, dać duże podkładki i przykręcić lusterka ?

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2021, 15:02:14 »
Przerwano mi wpis więc cd...

Nie, drgań maski nie zauważyłem, ale po lusterkach przyglądałem się dokładnie "co jeszcze tu lata"
Łatwo to zaobserwować przy światłach z samochodów z przeciwka lub z tyłu i maska nie drga, nie wpada w widoczne wibracje
(chociaż na pewno są - mechaniki / aerodynamiki nie oszukasz)

Co do hałasu przy dużych prędkościach to jakoś nie odczuwam zbytniego dyskomfort (mam manuala w wersji C i lubię "trzymać" silnik na wysokich obrotach) więc słyszę "mruczenie" silnika, szum powietrza bo toto z racji budy toto opory ma spore, no i kółka, nic mi na razie nie trzeszczy, nie skrzypi, wycieraczki ok - jak wycieraczki, jedyne co usłyszałem ostatnio to jakby "delikatny szum: taki sam dźwięk jak szum wody np. przy wolnym odkręcaniu zaworu grzejnika c.o.) który pojawią się i później znika ( a może go już nie słyszę bo jest za cichy).

Offline koks70

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lutego 2021, 15:26:14 »
W USA to nawet na to jest Biuletyn Serwisowy. https://www.rav4world.com/threads/side-view-mirror-tsb.307743/

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lutego 2021, 16:07:24 »
Toyota już wie że "spartoliła" mocowanie lusterek i że jest problem i do tego się przyznała publikując
Biuletyn Serwisowy.
https://www.rav4world.com/threads/side-view-mirror-tsb.307743/

Toyota Motor Poland też ale siedzi cicho bo może klienci tego nie zauważą ?

Czy na podstawie tego amerykańskiego biuletynu mogę "grzać" do ASO z oficjalną reklamacją ?
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2021, 17:02:53 wysłana przez UPX »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lutego 2021, 19:20:38 »
Nie omieszkam kazać wpisać w uwagi przy przeglądzie, od razu z żądaniem wymiany akumulatora, bo już mnie wkur#$% pożyczanie prądu z Audi po tygodniu postoju (jedno co zauważyłem - wchodzę, uruchamiam tylko zapłon, coś grzebię, wychodzę, zamykam/ aktywuję alarm i po tygodniu już mogę od razu podchodzić z przewodami do pożyczenia prądu)....

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2021, 19:51:51 »
Miałem kwarantannę 17 dni w mrozach i odpalił mi po tym bez problemu. Parkuję na zewnątrz. Alarm albo immobiliser może rozładowują Ci akumulator.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2021, 12:57:32 »
Nie omieszkam kazać wpisać w uwagi przy przeglądzie, od razu z żądaniem wymiany akumulatora, bo już mnie wkur#$% pożyczanie prądu z Audi po tygodniu postoju (jedno co zauważyłem - wchodzę, uruchamiam tylko zapłon, coś grzebię, wychodzę, zamykam/ aktywuję alarm i po tygodniu już mogę od razu podchodzić z przewodami do pożyczenia prądu)....
Wiem, że to zasadniczo temat dla ASO ale może w Techstreamie jest jakiś analizator zużycia energii - co ile zżera ? jak np. w Androidzie

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2021, 10:03:34 »
Proponuję zacząć od sprawdzenia gadżetów od majferndów (oświetlenie LED )
albo je zdemontować - wypiąć albo znaleść bezpieczniki obwodów na których "wiszą " LED oświetlania i wyłączyć

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl