Autor Wątek: przechylone auto - sedan Hybrid 1.8  (Przeczytany 4447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
przechylone auto - sedan Hybrid 1.8
« dnia: 17 Lutego 2021, 19:08:54 »
Witam

Ostatnio, jeszcze przed śniegiem i mrozami, zauważyłem, że tył auta jest przechylony na lewą stronę /stronę kierowcy/.  Przyglądając się przestrzeni pomiędzy kołem - oponą a błotnikiem to z prawej strony jest większy dystans niż z lewej. Dodatkowo zwierzyłem tą różnicę na płaskiej, równej  powierzchni w garażu i faktycznie - różnica wynosi 0,6cm.
Patrząc od tyłu na bagażnik widać przechylenie - zwłaszcza teraz jak już wiem ...

Spotkał się ktoś z tym? Auto z 12.2020r, przebieg ok 1,6 tys km. W poniedziałek zaplanowana wizyta w serwisie na sprawdzenie

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: przechylone auto - sedan Hybrid 1.8
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2021, 19:23:05 »
może wjechałeś w dziurę ,uszkodziłeś amortyzator ,i stąd to przechylenie. Samochód robiony z ,,kartonu,,w Turcji ,ale aż tak źle chyba go nie poskładali
RAV4 2.5 hybrid

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2021, 19:27:27 »
raczej nie przypominam sobie - auto co prawda służbowe ale 1 kierowca. jutro będę stacjonarnie w pracy to sprawdzę na 3 pozostałych - dokładnie takich samych autach i odbieranych w tym samym terminie.
tak czy inaczej przed wizytą w ASO podjadę jeszcze do znajomego na SKP sprawdzić zawieszenie i amortyzatory

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2021, 22:09:36 »
a więc w sobotę auto sprawdzone na SKP u znajomego - wszystko w porządku ale zauważył przechył auta. Dziś byłem w ASO - ponownie sprawdzone i również wszystko niby w porządku: amortyzatory, geometria itp ale ale - ASO potwierdziło, że jest przechylenie auta, ale uwaga, nie odbiega od wcześniej stwierdzonych i obecnie czekają na decyzję / informację od producenta.

ASO potwierdziło również, że nie jest to pierwszy i odosobniony przypadek i były już zgłoszenia do TMPL. Sprawdzałem jeszcze jedno nasze auto, odbierane w tym samym terminie i to samo - również jest przechylenie.

A więc radzę / proponuję sprawdzenia Waszych aut - nasze był produkowane od III kwartału 2020, rejestracja 12.2020.

Pozostaje nam męczenie TMPL

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2021, 22:18:29 »
Turecka produkcja :wallbash: :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2021, 05:45:58 »
Rozumiem że zrobiono pomiary geometrii, czy możesz podać jakie są rozbieżności pomiędzy strona prawa i lewa oraz jaka to wersja silnikowa i czy ma zamontowane dodatkowe akcesoria?

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2021, 06:06:04 »
tak - geometrię robiło ASO. Sedan, 1.8 w hybrydzie. Dodatkowo cudowny alarm proxy Cobra i hak montowany w u nich w ASO. Różnica ok 1cm

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2021, 11:09:42 »
Znajomy pracował w ASO innej marki i kiedyś mieli taki przypadek że źle (krzywo) zespawano elementy ramy i w efekcie samochód znosiło na jedną stronę.
Dopiero wyłączenie wszystkich wspomagaczy pozwoliło pokazać serwisantom że problem jest i wzięli się za szukanie.
Wcześniej to "wina klienta" była, złe opony itd. itp.
Z tego co mówił to klient dostał nowy samochód.

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2021, 11:38:22 »
Ale ty pie*dolisz głupoty! Jak potłuczony. Według Ciebie w Turcji auta produkowane są w szopkach przy pomocy brzeszczotów i przecinaków? Nawet nie chce mi się rozpisywać, żeby wytłumaczyć Ci jak wygląda tworzenie linii produkcyjnych w różnych krajach.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2021, 12:16:50 »
Akurat w Turcji jest jedna z najnowocześniejszych linii produkcyjnych.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2021, 12:19:15 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2021, 12:19:49 »
Ale ty pie*dolisz głupoty! Jak potłuczony. Według Ciebie w Turcji auta produkowane są w szopkach przy pomocy brzeszczotów i przecinaków? Nawet nie chce mi się rozpisywać, żeby wytłumaczyć Ci jak wygląda tworzenie linii produkcyjnych w różnych krajach.
Niestety masz rację, to tak samo jakby głosić prawdę, że produkowane w Polsce silniki do nowych hybryd były gorsze od tych składanych w Japonii. Skoro, jednak darek60 głosi tezę ogólną, to chyba powinien tą tezę udowodnić?

Przypadek ściągania na jedną stronę, który ktoś poruszył, może dotyczyć KIA ceed. Niestety, wątek stworzony przez kilku "kierowców" , który podchwyciły media bez weryfikacji. A wyszło to, że każdy samochód ściąga na prawo, bo drogi w Polsce są pochylone, aby odprowadzać wodę, a że ktoś ma problem z utrzymaniem kierownicy i to samochód go prowadzi, a nie on samochód to już podstawa do pisania pracy inżynierskiej.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2021, 14:19:02 »

wali mnie jak wygląda linia produkcyjna w krajach , gdzie produkowana jest toyota. Liczy się jakość wykonania .
Zanim napiszesz następne swoje ,,mądrości ,, zobacz jak to auto pod względem jakości jest oceniane przez użytkownika corolli.

https://www.youtube.com/watch?v=A93a71_hcZM&t=2s
RAV4 2.5 hybrid

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2021, 17:08:47 »
wali mnie jak wygląda linia produkcyjna w krajach , gdzie produkowana jest toyota. Liczy się jakość wykonania .
Zanim napiszesz następne swoje ,,mądrości ,, zobacz jak to auto pod względem jakości jest oceniane przez użytkownika corolli.

https://www.youtube.com/watch?v=A93a71_hcZM&t=2s
Dotrwałem tylko do 7 minuty filmu, większego deb... w życiu nie widziałem ale po ocenach filmu widać, że inni podzielają moją opinię, a sam film nie zasługuje na komentarz.

Oto jak wygląda słaba fabryka, dziwię się że Dacia nagrała ten film:
https://www.youtube.com/watch?v=RlSd3lF8WhA
Ręczne zgrzewanie i malowanie podkładem.

Dla porównania fabryka Toyoty w Turcji:
https://www.youtube.com/watch?v=bZmVEzLnuG8

Odnośnie głównego wątku tego tematu to problem nie polega na tym co się zepsuło tylko kto zapłaci za wymianę.
Gdyby ta wada została zgłoszona przy odbiorze auta to nie było by problemu ale teraz Toyota nie ma obowiązku brania odpowiedzialności za zawieszenie w aucie tym bardziej że jest wyposażone w hak. Mogą przesunąć odpowiedzialność na użytkowanie (dziura, przeciążenie pojazdu). Jeżeli masz dostęp do kanału to pozostaje jeszcze zmierzenie suwmiarką średnicy sprężyn i porównanie oznaczeń kolorystycznych na stronie prawej i lewej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2021, 17:39:26 »
Wcale się nie dziwię, tego oszołoma ciężko słuchać. Do tego tak durnych stwierdzeń dawno nie słyszałem a już przerażenie klienta z powodu przycisków na kierze... bezcenne. No tak, skąd u niego może być taka "wiedza" co do czego jak się tłukiem jeździ i zna opowieści od kolegów ze starych bawarskich szrotów.
Generalnie ja wstydził bym się wstawić taki filmik gdziekolwiek.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2021, 18:07:58 »
nic się nie zepsuło bo ASO tego nie stwierdziło, stwierdziło że mają już takie zgłoszenia - tj z wycieraczkami pierw odbijali piłeczkę teraz są tego świadomi - btw sam czekam na naprawę wycieraczek.

hak nie ma nic do gadania bo auto było zamawiane do produkcji z hakiem - nie interesuje mnie czy montaż haka na linii w fabryce czy ASO jak producent na to pozwala.
W sumie właśnie przez hak zdecydowaliśmy się na Corollę a nie Camry - tam od razu powiedzieli, że nie ma możliwości ani bagażnika dachowego ani haka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl