Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eskulap

• Prawie Toyot
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Sierpnia 2021, 11:34:56 »
Cześć.
Dobijam 5k od obioru w maju. Faktycznie widziałem dosłownie kilka sztuk na drogach.
Ogólnie po tym czasie wrażenie takie jak po jazdach próbnych. Wygodnie, komfortowo, ale w razie czego nie brakuje mocy. Nie przeszkadza mi efekt motorówki, ale jest to dość odczuwalne, więc może być wadą dla niektórych. Spalanie fenomenalne, średnie 6.9l/100 - głównie trasy 50-90-120. Raz autostrada, wtedy niestety 9l/100. Fajne wyciszenie, ale na autostradzie zaczyna szumieć.
Po mieście niewiele jeżdzę. Zaskakująco łatwe parkowanie jak się wykorzystuje kamery 360, ale żeby wygodnie wysiadać i tak nie warto się wciskać w ciasne przestrzenie. W trybie elektrycznym niby świergoli po unijnemu, ale i tak trzeba uważać na rowerzystów i pieszych 3 x bardziej, bo próbują wpadać na maskę i są zaskoczeni widząc samochód.
Multimedia śmigają i się nie zawieszają, szok po przesiadce z Verso. Z największych wad: brak schowka na okulary.  :cool:
Jeżeli kogoś interesują jakieś konkretne aspekty to dajcie znać.

A jak z hamowaniem? bo wiele osób w testach zwraca uwagę na wyjątkowo czuły mechanizm i co za tym idzie można rożnie skończyć przy nagłym silniejszym wciśnięciu pedału..

Offline szarlih

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Sierpnia 2021, 09:35:28 »
Cytuj (zaznaczone)
A jak z hamowaniem?

Jeżeli dotykasz pedału lekko to chyba w ogóle nie są zaangażowane hamulce a tylko silnik/generator. Same hamulce są czułe i bardzo skuteczne.
Jak wciśniesz do dechy (hamowanie awaryjne) to jest to bardzo ostre hamowanie. Natomiast samochód zachowuje się stabilnie. Miałem okazję sprawdzić na mokrym ze 120. Kontrolki pomrugały, ale bez jakiś ruchów na boki.

Wszystko pomiędzy wymaga trochę wyczucia, bo można się wieszać w pasach co jest średnio przyjemne, ale dla toru jazdy raczej neutralne. Ryzykujesz ewentualnie, że ktoś Ci zaparkuje w bagażniku. Najbardziej komfortowo i ekonomicznie wychodzi odpuszczać gaz wcześniej i hamować też bo najwięcej odzyskasz energii.

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Października 2021, 18:59:58 »
Witam. Panowie a jak wygląda spasowanie materiałów we wnętrzu?. Pojawiają się po czasie jakieś trzaski, terkotania itp.?
Testowałem 2 różne i w pierwszym wszystko było ok zaś w drugim strasznie ruszały się wewnętrzne uchwyty w drzwiach i konsola centralna. Chciałbym uniknąć następujących tematów:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=48803.0

Na koniec, czy występuje u was tzw. "wind noise". Na forach Highlandera w USA i youtube pełno jest info., że wiele uszczelek jest miernej jakości i przy prędkościach autostradowych ciężko wytrzymać (nie chodzi o gabaryt i że to SUV). Wiele osób okleja tam szpary i uszczelki powertapem bo USA ASO nie ogarnia tematu.

Pasuje mi strasznie to auto ze względu na przestrzeń i 7 miejsc ale trochę się wystraszyłem powyższych problemów.
Pzdr.

Offline szarlih

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Listopada 2021, 12:22:45 »
a jak wygląda spasowanie materiałów we wnętrzu?. Pojawiają się po czasie jakieś trzaski, terkotania itp.?

Po pół roku żadnych trzasków ani hałasów. Wszystko się trzyma jak na początku. Z hałasów jak nie włożysz pasów z tyłu w uchwyty (albo nie zapniesz) to z lewej strony mi trzaska klamra o drzwi na wertepach. Co ciekaqe z prawej strony (część kanapy 60%) problemu nie ma.

Na koniec, czy występuje u was tzw. "wind noise". Na forach Highlandera w USA i youtube pełno jest info., że wiele uszczelek jest miernej jakości i przy prędkościach autostradowych ciężko wytrzymać (nie chodzi o gabaryt i że to SUV). Wiele osób okleja tam szpary i uszczelki powertapem bo USA ASO nie ogarnia tematu.

Tak samo: nie ma żadnego problemu. Przy autostradzie słychać nieco słupki i lusterka, ale to właśnie kształt i gabaryt. Szumi też podobno trochę od szyb w 3 rzędzie, ale całościowo nie uszczelki. Dach był trochę otwierany i nic się nie pogorszyło. Teraz zobaczymy po zimie.

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopada 2021, 15:00:59 »
Jeszcze jedno, orientujesz się czy w Toyocie mają gwarancję ceny? Czy zamawiając w listopadzie i czekając np. 10 m-cy zapłacę to co wyliczone przy zamówieniu? W salonie mówili że tak ale z nimi to różnie bywa.
W Mercedesie np. twierdzą, że poczekam z 12 m-cy i dopłacę przy odbiorze jak ceny pójdą w górę.
Pzdr.

Offline rulid

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Listopada 2021, 02:41:29 »
Witajcie.
Jak na razie znalazłem 3 minusy, dwa o których wspominano wyżej, tj. brak schowka na okulary i trzaskający pas z tyłu. Trzeci to słaby zasięg kluczyka i brak możliwości otwierania samochodu z tylnych klamek.

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Listopada 2021, 11:03:39 »
Witam. Podzielę się i ja swoimi uwagami. Samochód posiadam od kwietnia 2021 więc chyba pierwsza dostawa do polski tego samochodu.
Było kilka postów na temat spalania. Wg. mnie spalanie poniżej 8.0 w mieście to męczarnia i wieczne myślenie o gazie. Jazda na trybie eko nie ma sensu w mieście ze względu na czas przyspieszenia przy którym przepalisz dłużej i jeśli już osiągniesz to 50 to dojeżdżasz do kolejnych świateł- i znowu stop. Na trasie 450km (przejazd kilkanaście razy) + cała rodzinka + załadowany bagażnik daje średni rezultat 8,5l przy prędkości 130km (ekspresówka + A1) przy 140km daje 8,7l i to w przypadku gdy korzystasz z tempomatu aktywnego. Jazda na własna rękę zawsze skutkuje większym spalaniem. Odcinka przy 200km i spalanie 13,5l na wyświetlaczu:). Każdy kto wypisuje, że pali poniżej 7,5 po mieście to mega gratulacje. Wynik realny ale czy ta osoba pamięta ile razy z pod świateł wyprzedał go Fiat 125p, no i pewnie na trasie Tempo 30 w mieście. Tyle o spalaniu.

Wykonanie samochodu:
Przy odbiorze lusterko zewnętrzne do wymiany. Szybka lusterka drgała. Drugie lusterko zadrapane - wymienione.
Nigdy nie decydować się na ceramikę lakieru w Toyocie. Salony mają podwykonawców a Ci różnie to wykonują co w konsekwencji sami nie wiedzą co do końca masz nałożone, to raz. Dwa, że w warsztacie specjalizującym sie w ceramice zrobisz to o 1/3 taniej i to za lepszą i twardsza ceramikę np H9 a gdzie jej do "nano".
Warto dopłacić do audio. Mam inne toyotki inne modele bez JBL i widzę różnice.
Dużo zastrzeżeń do skóry. Jest fatalnej jakości tz. to nie skóra tylko eko skóra ale wam mówią, że to skóra. Przy montażu fotelów jeden przejazd pozostawia trwałe wgniecenia w skórze - konieczna konserwacja. Pod fotelikami musi być podkładka ochronna. Jakość znam bo: w Landzie gdzie jeszcze montowana była prawdziwa skóra nie ma prawie śladów eksploatacji, bo w rav4 gdzie była jeszcze skóra po 190tys było ok, ravka z akantarą ma lepsze wykonanie tyle, że to samochody przed eko skórą.
Temat dotyczy nie tylko Higlandera tylko całej gamy toyoty po wprowadzeniu eko skóry tak więc nie załamywać rąk.
Jeśli trafiłeś dobry egzemplarz to nie masz problemu z drzwiami. Od jakiegoś czasu Toyota ma problem z prostą regulacja zawiasów drzwi. Jedne "klekoczą" przy otwieraniu inne źle spasowane głośno się domykają. Trzeba zwrócić na to uwagę zwykle przy serwisie w salonie i robią korektę.
Światła - tu moje wielkie zdziwienie, jadę sobie na wakacje a samochody mrugają światłami na mnie, kurde o co chodzi? Ja tu patrzę a pod kierownicą ręczna regulacja świateł. Światła mają małą auto poziomicę jak widać na tyle małą, ze w samochodzie za 250tysi dostajemy pokrętło do ich regulacji.
Przy zbyt dużym pochyleniu tylnej kanapy fotele mają tendencje do drżenia - ta sama sytuacja dotyczy Rav4 więc to nie wyjątek.
Brak paska lub gumki do blokowania apteczki czy też klucza w podłodze bagażnika - nie zblokujesz sam będziesz słyszał przemieszczające się przedmioty w bagażniku.
Opony - nie kupować Nokian-ow ze względu na sposób magazynowania mają tendencje do nietrzymania kształtu. Nikt Wam tego oficjalnie  w Toyocie nie powie - tu nie wina Toyoty tylko producenta.

Teraz plusy:)
Samochód przyzwoicie wyciszony, nie jest to może wyciszenie premium jak w Audi(grubsze szyby za dodatkową opłata) ale lepiej niż standard u innych.
Audio JBL na plus, wyświetlacz na szybie na plus, spasowanie materiałów dobre nic nie trzeszczy. Automatyczny hamulec - świetna sprawa w mieście na światłach. Fotele wygodne tak jak opisują to w video testach YT. Jeśli masz u siebie wentylowane fotele to wiesz, że warto było dopłacić:). Kierownice można małym paluszkiem kręcić tu może niektórym przeszkadzać, że działa za lekko.
Wreszcie przy pakowaniu na Wakacje musiałem myśleć jak ułożyć walizki i doświadczyłem dylematu jak ułożyć walizki aby nie przewracały się w bagażniku, tu musiałem skorzystać z pasa mocującego :)
Dwa razy udało mi się skorzystać z dodatkowych siedzeń. Przejażdżka rodzina + znajomi na pomorzu po trójmieście. Szału w wygodzie może nie ma ale za to potrzebny tylko 1 kierowca:)
Mam ceramikę H9 robiona w prywatnym zakładzie. Polecam. Kto jeździ Higlanderem to zna bolączkę parkowania:) 1,5miejsca w większości przypadkach. Jedno zdarzenie w roku - na parkingu obrysowane drzwi innymi drzwiami - to jest ten moment gdy w reku masz torby i widzisz, że jakaś mend.. nie umie otwierać drzwi. Skończyło się na ceramice - lakier cały.
Inne tematy były już poruszane więc nie ma co o nich tu pisać.

« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2021, 11:06:17 wysłana przez lapa »

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Listopada 2021, 15:06:39 »
I jeszcze poruszę dwie sprawy.
Wyżej w postach padały pytania o zimę i tylny silnik. Nie macie co liczyć na pewne 4x4. Swoim Higlanderem jeżdżę również po budowie. Błotko = uślizg tylnego napędu. Widoczne jest opóźnienie w załączeniu tylnego silnika napędu , a przy skręcie w lewo/prawo i dynamicznym włączeniu się do ruchu 2,3 sek przednie koła "mielą"  dopiero załącza się tylna ośka. Jeśli ktoś jeździł ze stałym 4x4 widzi dużą różnicę.
Teraz rodzynek toyoty tj. hak w Higlanderze. Montaż haka można porównać do rzeźnika uczącego się obróbki tucznika, tak wygląda tył naszego pojazdu po zabiegu montażu haka. Jak będzie ktoś zainteresowany to wyślę foto :)

Offline rulid

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Listopada 2021, 02:32:52 »
Ja nie wiem jak to możliwe z tym spalaniem, dzisiaj przejazd 40 km trasa mieszana, średnie spalanie 5,8 i żaden fiat mnie nie wyprzedził  :-)
Przy prędkościach autostradowych zgadza się 8,5 do 9 litrów, przy pełnym bucie też mi tyle wychodzi 13,5.

Offline szarlih

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Listopada 2021, 12:49:13 »
Z tym spalaniem w mieście to po prostu różnie bywa, bo różne są trasy i warunki w mieście i różne miasta.
Przykładowo, powrót ze sklepu w korku: https://photos.app.goo.gl/jJHNvwC4KBuje92R8
I podróż na obrzeża do serwisu Toyoty (nie, nie zepsuł się, koła trzeba było zmienić na zimowe  :-P), duży ruch, trochę 70, trochę obwodnica 120, sporo świateł: https://photos.app.goo.gl/xMx2oSozwMZHJ84j6
Średni ruch, dzieciaki na zajęcia, typowo miejsko, bez obwodnic, ale i korków: https://photos.app.goo.gl/isLbvUbyXfR79fEw8

Ale naprawdę nie mówimy o rachitycznym turlaniu (poza korkiem). Najlepszym sposobem na zmiane pasa Highlanderem gdy jest ciasno jest właśnie ruszanie spod świateł, bo wszystkie wolne i można wybierać ;)

Co do wiarygodności danych z apki, najczęściej pokrywają się u mnie z danymi z komputera przy danej trasie.

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopada 2021, 18:10:31 »
Nie musicie mnie i innych przekonywać, że to Auto może spalić mniej. Wiem o tym. Robiąc trasę poza miasto np w granicach 15km jeden przejazd bez większego wysiłku osiągam 7,5l. Ale ja dużo przemieszczam się po małych odległościach i baterie nie mają szans się naładować, to samo dotyczy ciasnego miasta z dużymi korkami. W kwestii wyprzedania to o ironio pisałem z pod świateł a nie na trasie. Autko na trasie przy 80km spokojnie wyciśnie te 7,5l i nie grozi nikomu wyprzedzanie przez fiacika. u mnie obecnie przez krótkie trasy wyświetla 9,3l. to i tak lepiej niż na wcześniejszym diselku toyoty gdzie analogicznie było 11l przy lżejszym autku. Opinie wysłałem tylko dlatego, że przez dłuższy wątek przewijają się tylko opinie o naszych rekordach. A jak widać są też gorsze wyniki spalania.
Tak jeszcze dorzucę. Oprócz w/w usterek muszę dopisać: przy przekładni skrzyni luzuje się skórzana gałka(środkowa część obszyta skórą) - luz milimetrowy ale jest i wkurza że coś się rusza, oraz nie działająca pamięć ustawienia foteli. Dodatkowo każdy z Nas posiadaczy Higlanderka czeka serwis bo czujnik SOS nie działa.  W planie mam wymianę wyciszenia przedniej maski. Wydaje mi się, że efekt dźwiękowy będzie znaczący zwłaszcza, że samochód naprawdę ładnie wyciszony. Mimo tych wad podkreślam, że jestem z auta zadowolony:)
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2021, 18:45:48 wysłana przez lapa »

Offline szarlih

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Listopada 2021, 14:49:24 »
Ja już byłem na tym serwisie, nie wiem czy kwestia miejsca czy w ogóle tak jest: miało zająć 40 minut, zeszło się 2 godziny.

oraz nie działająca pamięć ustawienia foteli.

Coś więcej napiszesz? Zepsuło się, nie działało od początku?

Daj znać jak wyciszysz co wyszło. Ja myślę jeszcze o wsadzeniu pod maskę siłowników.

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Listopada 2021, 13:43:02 »
Pamięć foteli nie działała od początku. Mam jeszcze zgłoszone spryskiwacze przedniej szyby. Czekam tylko na informację czy dostępne są - w języku serwisowym toyoty "dwójki"  czy jakoś tak. Różnica polega na koncie spryskiwaniu szyby. Mi przeszkadza, że jadąc powyżej 100km pryskają mi po spodzie. Dodatkowo słabo podają ze względu na wadę dyszy wylotowej.

Co do wyciszenia samochód będę miał po niedzieli. Montaż trwa. Napisze jaka mata i gąbki. A z ciekawości każdy z posiadaczy teraz pójdzie do swojego Higlandera i postuka w nadkola. To nawet nie plastiki  :shock: :shock: :shock:. Beke mieli z tego na warsztacie jak zobaczyli z czego to zrobione. W większości przypadków wyciszenie montuje się do nadkola ale tu nie ma do czego bo tektura  :|

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Listopada 2021, 16:45:38 »
Ja swojego zamówiłem wczoraj. Termin w kwietniu (w co wątpię).
Zrezygnowałem z autoalarmu. Zostanę z samym imobilajzerem. Jak tam wasze Cobry?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Listopada 2021, 17:28:40 »
Dobrze:)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl