Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daniel36

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #165 dnia: 13 Sierpnia 2022, 17:59:25 »
W jednej z tabelek jest sklasyfikowany Highlander.
https://motoryzacja.interia.pl/samochody-nowe/news-niemcy-skandaliczna-jakosc-nowych-aut-cenniki-to-bezczelnosc,nId,6216355

Tia, w ADACu zawsze najlepsze co niemieckie, a najgorsze to co dla niemieckich konkurencyjne...Niech dziur szukają w swoich śmierdzących VW ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 13 Sierpnia 2022, 18:21:42 »
Tia, w ADACu zawsze najlepsze co niemieckie, a najgorsze to co dla niemieckich konkurencyjne
Niekoniecznie, swoje samochody też zjechali

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 14 Sierpnia 2022, 22:02:03 »
I to jest prawda, Highlander włacznie z Camry jest po prostu "scierwem"
A ja się z tą opinią nie zgodzę. Jeździłem już Lexusem, VW teraz jędze Highlanderem. I wcale nie uważam, że to ścierwo. Mam samochód od ok. 4 tygodni i bardzo fajnie mi się nim jeździ. Materiały są ok (fakt jakość wykonania mogłaby być troszkę lepsza) ale umówmy się to nie jest segment premium… I chyba każdy kto kupił/chce kupić ten samochód  się z tym liczy. Natomiast mianem ścierwa swojej Toyki bym nie nazwał.

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: 14 Sierpnia 2022, 22:09:48 »
Totalna bzdura!
To co dostajecie, to tylko homologację  cząstkową stąd te cyrki.
Poszukajcie na forum w innych działach, temat przerabiany i rozbierany na czynniki pierwsze.  Toyota nawet dosyłała dla dociekliwych, którzy "wiedzą na czym "czapkę noszą"  odpowiednie naklejki na słupki.
Z każdym modelem są z ich strony te cyrki i brednie.
Edit:
Przykład z "mojego"  podwórka:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=46997.msg744529.msg#744529
Krisman napisałem do TEC z prośbą o informacje. Napisze do Ciebie jak bym potrzebował wsparcia:)
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=46997.msg745245.msg#745245

Offline daniel36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: 17 Sierpnia 2022, 11:30:06 »
Tia, w ADACu zawsze najlepsze co niemieckie, a najgorsze to co dla niemieckich konkurencyjne

W mało istotnym dla siebie segmencie. W kluczowych najwyższe noty otrzymały auta niemieckie. Standard w ADACu - zawsze najgorsze wyniki mają ich konkurenci -> tu auta japońskie.
Podobnie ma się sprawa w rankingach opon -> Continental i czasem Michelin, najwyżej oceniane. Niezrównany dla mnie w zimówkach Nokian - zawsze daleko za ich placami.

Inna sprawa, te wszelkie "niezależne" rankingi to już niestety elementy płatnego marketingu. 10-lat pracowałem jako PR-owiec i nieraz cenniki dostawałem za punkty w rankingach na produkty mojej firmy. Pomijając już takie kwiatki, jak podpinanie "przypadkowych" zdjęć z logo firmy w newsach branżowych.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2022, 11:31:44 wysłana przez daniel36 »

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 17 Sierpnia 2022, 18:08:45 »
Cześć.
Dobijam 5k od obioru w maju. Faktycznie widziałem dosłownie kilka sztuk na drogach.
Ogólnie po tym czasie wrażenie takie jak po jazdach próbnych. Wygodnie, komfortowo, ale w razie czego nie brakuje mocy. Nie przeszkadza mi efekt motorówki, ale jest to dość odczuwalne, więc może być wadą dla niektórych. Spalanie fenomenalne, średnie 6.9l/100 - głównie trasy 50-90-120. Raz autostrada, wtedy niestety 9l/100. Fajne wyciszenie, ale na autostradzie zaczyna szumieć.
Po mieście niewiele jeżdzę. Zaskakująco łatwe parkowanie jak się wykorzystuje kamery 360, ale żeby wygodnie wysiadać i tak nie warto się wciskać w ciasne przestrzenie. W trybie elektrycznym niby świergoli po unijnemu, ale i tak trzeba uważać na rowerzystów i pieszych 3 x bardziej, bo próbują wpadać na maskę i są zaskoczeni widząc samochód.
Multimedia śmigają i się nie zawieszają, szok po przesiadce z Verso. Z największych wad: brak schowka na okulary.  :cool:
Jeżeli kogoś interesują jakieś konkretne aspekty to dajcie znać.

Panowie,
Mam pytanie. Jeżdżę teraz po Mazurach i zauważyłem dość głośną prace przedniego zawieszenia na nierównościach. Ostatnia Toyota jaką jeździłem to Land Cruiser 120 i tam nic kompletnie nie było słychać na wybojach/tarce. Tak ma być czy to coś u mnie?:). A może po ostatnim aucie (VW Tiguan) po prostu się doszukuje. W VW miałem DCC, na równym było super ale na wybojach można było zęby pogubić.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #171 dnia: 18 Sierpnia 2022, 11:39:20 »
Były problemy z przednimi amorami oraz ich dokręceniem
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 27 Sierpnia 2022, 20:48:36 »

W mało istotnym dla siebie segmencie. W kluczowych najwyższe noty otrzymały auta niemieckie. Standard w ADACu - zawsze najgorsze wyniki mają ich konkurenci -> tu auta japońskie.
Podobnie ma się sprawa w rankingach opon -> Continental i czasem Michelin, najwyżej oceniane. Niezrównany dla mnie w zimówkach Nokian - zawsze daleko za ich placami.

Inna sprawa, te wszelkie "niezależne" rankingi to już niestety elementy płatnego marketingu. 10-lat pracowałem jako PR-owiec i nieraz cenniki dostawałem za punkty w rankingach na produkty mojej firmy. Pomijając już takie kwiatki, jak podpinanie "przypadkowych" zdjęć z logo firmy w newsach branżowych.

ADAC miał za uszami sporo w kwestii rankingów opon.
Co do niezrównanych Nokianów to może brali te produkowane w Rosjii?
Z doświadczenia mogę powiedzieć że o ile w pierwszym aucie Nokiany były całkiem w porządku, to w nowszym aucie założyli mi już coś, z czego w przeciągu 2 lat zdawkowego użytkowania (pandemia) zaczęły się rozwarstwiać na brzegach....Może miałem pecha.

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 29 Sierpnia 2022, 17:18:11 »
Cześć,

Wiecie może czy do Highlandera jest w sprzedaży siatka pionowa do bagażnika?
Nie mogę nigdzie znaleźć… Widziałem, że do Rav4 zrobili - pytanie czy do Hila będzie pasowała?
Z góry dzieki!

Offline przetestowane.info

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #174 dnia: 01 Września 2022, 22:43:21 »
Dzień dobry,

Przykra sprawa ale przeczytajcie o próbie zakupu Higlandera u jednego z dealerów we Wrocławiu

Jak Toyota kpi ze swoich klientów - http://www.przetestowane.info/?p=257

Niestety także rzeczy zdarzają się i obecnie.

Pozdrawiamy
przetestowane.info

Offline AutoMichu

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #175 dnia: 01 Września 2022, 23:28:40 »
Na swoim przykładzie i kogoś wcześniej na forum można wnioskować, że te statusy zmieniają się w stosunku do uruchomienia konta w MyToyota, a niekoniecznie stanem realizacji zamówienia.
U mnie wygląda to tak:
20.07. - zamówienie w salonie, termin dostarczenia samochodu 17.10, a odbioru z salonu 31.10, podobno samochód był już produkowany,
23.08. - założyłem konto w Moja Toyota
24.08. - status zamówienie
24.08. - przetwarzanie zamówienia
25.08. - status produkcja w toku.
Główna różnica, to taka, że ja wpłaciłem zaliczkę 1000 zł, a nie 100.000 zł.
Myślę, że najbliższe dni wyjaśnią sytuację.

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: 02 Września 2022, 12:54:10 »
Ktoś miał znajomości w jakimś salonie i dostał jego HL. Wykorzystali to że nie miał myt od początku. W apce jest przypisany VIN do zamówienia praktycznie od rozpoczęcia produkcji.

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #177 dnia: 02 Września 2022, 20:42:11 »
Problem jest taki że klient próbował przez kilka dni sytuacje wyjaśnić w salonie Toyota jak i u importera, oboje nie udzielali informacji , mamy maile i nagrania rozmów telefonicznych.
Jedyna rada dealera była taka - jak klient nie zadowolony to możemy zwrócić zaliczkę.

I tu następny problem, klient od kliku dni nie może doprosić się o zwrot zaliczki ....

Na swoim przykładzie i kogoś wcześniej na forum można wnioskować, że te statusy zmieniają się w stosunku do uruchomienia konta w MyToyota, a niekoniecznie stanem realizacji zamówienia.
U mnie wygląda to tak:
20.07. - zamówienie w salonie, termin dostarczenia samochodu 17.10, a odbioru z salonu 31.10, podobno samochód był już produkowany,
23.08. - założyłem konto w Moja Toyota
24.08. - status zamówienie
24.08. - przetwarzanie zamówienia
25.08. - status produkcja w toku.
Główna różnica, to taka, że ja wpłaciłem zaliczkę 1000 zł, a nie 100.000 zł.
Myślę, że najbliższe dni wyjaśnią sytuację.

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #178 dnia: 02 Września 2022, 20:44:27 »
Niestety jest to możliwa sytuacja szczególnie, iż cena z zamówienia klienta a obecnie obowiązująca jest różna i to znacznie.

Pytanie czy Toyota Polska na prawdę powinna w takiej sytuacji milczeć?

Ktoś miał znajomości w jakimś salonie i dostał jego HL. Wykorzystali to że nie miał myt od początku. W apce jest przypisany VIN do zamówienia praktycznie od rozpoczęcia produkcji.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 02 Września 2022, 22:16:22 »
Jakby salon miał jaja to zwróciłby zaliczkę, odsetki (uwzględniając inflację) i różnicę w cenie (bo sami podnieśli), ale czego wymagać od dilera… jak podlega po TMP… dla nich kłamstwo to rzecz normalna…
W Camry miała być aktualizacja AA i AC, ktoś się jej doczekał?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl