Autor Wątek: Auris hybryda - warto?  (Przeczytany 46938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris hybryda - warto?
« Odpowiedź #105 dnia: 15 Marca 2021, 20:16:27 »
Zbig nie będę Ci opowiadał o jazdach z kupującymi bo i tak nie uwierzysz że coś takiego mogło się przytrafić.

Dlatego jak słyszę że ktoś oglądał 25aut to traktuje takie historie z przymrużeniem oka.

To nie jest kwestia wiary.  Trudni klienci istnieją w każdej branży, ale stanowią kilka procent całości.  Z autami nie jest inaczej bo niby czemu miało by być.  Samochód ma teraz każdy, bo dla większości jest nieodzowny, ale 90% użytkowników niespecjalnie interesuje się motoryzacją.  Teraz jest o wiele łatwiej niż kiedyś, gdy dawało się ogłoszenie na dwa wiersze w gazecie i zjeżdżały się całe stada dziwnych ludzików.  Teraz przy użyciu komórki, emaila czy messengera możesz wszystko udostępnić, pokazać i odcedzić tych na których szkoda czasu. 

A osoba z mojej historii, która miała miejsce kilkanaście lat temu, wtedy RAV4 był na polskim rynku rzadkością i może w tym tkwiła przyczyna, jest obecnie dyrektorem zakupów na Europę w dużym koncernie paliwowym, więc raczej zna się na rzeczy.

Offline Maciula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 16 Marca 2021, 00:21:20 »
Kupując w zeszłym roku aurisa długo się zastanawiałem pomiędzy hybrydą a 1.4d4d, w końcu wybrałem diesla i nie żałuję. Rocznie robię ok. 40tys km, w połowie miasto w połowie trasa, więc diesel to chyba najbardziej ekonomiczny wybór, pali średnio 5,5 l. Wcześniej 1.8vvti palił mi 9l. Wiadomo, hybryda przyjemniejsza do jazdy w mieście, ale w trasie już nie bardzo, a różnicy w cenie bym nie odzyskał.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #107 dnia: 16 Marca 2021, 06:11:20 »
Przy takich przebiegach diesel to "słuszna" koncepcja "

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #108 dnia: 16 Marca 2021, 09:37:00 »
Przy takich przebiegach diesel to "słuszna" koncepcja "

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

No nie wiem.  1.4 D-4D był w salonie tańszy o 10 tys zł, ale:
> na autostradzie / ekspresówce spali mniej, na drogach krajowych będzie porównywalnie, w mieście lepsza będzie hybryda, czyli przy założeniu 50% miasto, 25% drogi krajowe i 25% trasy szybkiego ruchu hybryda wciąż może mieć lekką przewagę
>40 tys km rocznie * 5 lat to w hybrydzie będzie jedna wymiana kompletu klocków a w dieslu tak ze 4 plus 2x tarcze
>hybryda będzie miała mniejszy relatywny spadek wartości

W sumie, przewaga diesla pod względem kosztów może się okazać bardzo niewielka lub żadna, a po stronie hybrydy dostajesz lepszą dynamikę i automat.  Wiedząc, że mam co roku przejechać po mieście 20 tys km, nie zastanawiał bym się ani chwili.

No i przy planowanym przebiegu 200 tys km wielce sensowne było by założenie gazu do hybrydy a wtedy diesel w ogóle wypada z konkurencji.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2021, 09:45:59 wysłana przez Zbig »

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 16 Marca 2021, 10:49:42 »
Poza tym diesel blednie trochę, bo jadąc 120 km A4 od granicy do Wrocławia, z tempomatową 120, wyszło mi spalanie 5,1 l na 100 km, gdzie 1.9 TDI 105 KM brał na tym dystansie od 5,7 do 5,9 l na 100.

Stąd mit hybrydy do miasta trochę odpada. Oczywiście mówię o jeździe zgodnej z przepisami, czyli max 140 km/h.

Offline Maciula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 16 Marca 2021, 23:36:37 »
Mi ten D4D na mieście pali 5,5-5,8l, na trasie przy 120km/h około 5,2, przy 140km/h około 6l. Przedliftingowym aurisem z 2013 na tym samym silniku zrobiłem kiedyś wycieczkę po Europie Ok. 6tys km i średnie spalanie z całego wyjazdu wyszło 5l. Na trasy super sprawa, tylko te osiągi.... Hybryda miło rusza ze świateł  :grin: w przeciwieństwie do d4d

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #111 dnia: 19 Marca 2021, 22:22:48 »
Miałem aurisy 2.0 i 2.2. Oba paliły mało ale hsd pali mniej chodź ciul z tym że mam hsd w lpg ale komfort bez wachlowania i ciszę nieosiągalny w dizlu. Tamte po czipach mnie kusiły do agresjii na drogach. HSD mogę się toczyć i 30km/h za kimś przecież i tak minuta mnie nie zbawi.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #112 dnia: 19 Marca 2021, 22:49:31 »
Miałem aurisy 2.0 i 2.2. Oba paliły mało ale hsd pali mniej chodź ciul z tym że mam hsd w lpg ale komfort bez wachlowania i ciszę nieosiągalny w dizlu. Tamte po czipach mnie kusiły do agresjii na drogach. HSD mogę się toczyć i 30km/h za kimś przecież i tak minuta mnie nie zbawi.

Podpisuje się pod tym. Święte słowa.
Dodam jeszcze że HSD ma przewagę na dieslami w wydatkach na serwis przy większym przebiegu (brak dwumasy, sprzęgła, turbosprężarki, wtryskiwaczy CR, paska osprzętu, alternatora, tradycyjnej skrzyni biegów itd). Może 1.4 D4D też jest dość trwały i nie ma dwumasy ale i tak wydatki nadejdą. W Hybrydzie mamy większy komfort psychiczny bo tam za bardzo nie ma się co zepsuć. No i paliwem się nie trzeba w zimie przejmować czy mam zimowe czy letnie czy przejściowe czy arktyczne.   
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 19 Marca 2021, 23:06:39 »
Miałem aurisy 2.0 i 2.2.
A co to za silniki bo w aurisie max to 1.8 hybryda oczywiście w tych najnowszych

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #114 dnia: 19 Marca 2021, 23:15:03 »
Miałem aurisy 2.0 i 2.2.
A co to za silniki bo w aurisie max to 1.8 hybryda oczywiście w tych najnowszych
Chodzi o silniki wysokoprężne

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 20 Marca 2021, 12:46:46 »
oczywiście, że warto. brak turbiny, rozrusznika, alternatora, pasków, łańcuch rozrządu, brak dwumasy brak sprzęgła itd, nie ma się co zepsuć praktycznie, skrzynia cvt planetarna praktycznie bezobsługowa, oszczędność paliwa i wygoda. eleganckie światełka

Offline kwia7ek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #116 dnia: 21 Marca 2021, 17:05:45 »
Stoję przed wyborem zakupu używanego auta z salonu: hybryda od Toyoty czy diesel?
Generalnie rzecz ujmując codziennie pokonuję 2x50km do i z pracy, z czego 75% to drogi lokalne plus krajówka, a 25% miasto. Niezajechana hybryda trzyma cenę zakupu, diesel 1.6 zbiera nie najlepsze opinie bo to konstrukcja od BMW, ale znacznie tańszy w zakupie w stosunku do hybrydy.
W tej chwili mam zagazowanego Asterixa od Opla i wielki ból głowy w związku z tym, bo nie wiadomo czy LPG wypaliło gniazda zaworowe czy raczej jest problem z zimnymi lutami w komputerze sterującym dawkowaniem paliwa przy zimnym silniku. Co mechanik to inna diagnoza - fachowcy.
Co byście brali?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #117 dnia: 21 Marca 2021, 17:46:49 »
Stoję przed wyborem zakupu używanego auta z salonu: hybryda od Toyoty czy diesel?
Generalnie rzecz ujmując codziennie pokonuję 2x50km do i z pracy, z czego 75% to drogi lokalne plus krajówka, a 25% miasto. Niezajechana hybryda trzyma cenę zakupu, diesel 1.6 zbiera nie najlepsze opinie bo to konstrukcja od BMW, ale znacznie tańszy w zakupie w stosunku do hybrydy.
No i przy odsprzedaży nadal będzie znacznie tańszy więc tym bym się zanadto nie sugerował.
Diesel przewagę w spalaniu nad hybrydą zyskuje dopiero na trasach szybkiego ruchu, przy Twoim profilu jazdy spalanie powinno być porównywalne a komfort jazdy automatem przy sporych dziennych przebiegach nie do przecenienia.

Offline kwia7ek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #118 dnia: 21 Marca 2021, 18:44:35 »
Diesel przewagę w spalaniu nad hybrydą zyskuje dopiero na trasach szybkiego ruchu, przy Twoim profilu jazdy spalanie powinno być porównywalne a komfort jazdy automatem przy sporych dziennych przebiegach nie do przecenienia.

Jestem "dziadersem" co lubi jeździć 100 km/h jednostajnym tempem na trasie (120 km/h - droga ekspresowa).
Jedno jest pewne - na tą chwilę instalacja LPG jest nieopłacalna - cena gazu rośnie, zastanawiam się jak wysoko wyląduje na licznikach po Nowym Ładzie.
Pozostaje wybór między diesel a hybryda. Nie mam doświadczenia z diesel i czy nadal jest to opłacalne w dobie Nowego Ładu.
Zastanawiam się czy brać diesel (nie koniecznie od Toyota) czy raczej hybryda Auris w cenie do 100.000km przebiegu.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 21 Marca 2021, 21:13:18 »
Dzisiaj na tempomacie 30 km i spalanie 4,9l/100 km/ 95 km/h.
Chyba się opłaca. W środku 4 opony do wymiany jeszcze jako balast.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl