Autor Wątek: Nowa corolla stuki przy hamowaniu  (Przeczytany 1262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kajos25

• Toyot Leżący
  • *
Nowa corolla stuki przy hamowaniu
« dnia: 21 Lutego 2021, 21:09:26 »
Witam mam nową corolle trek i podczas hamowania szczególnie na wstecznym pojawia się pojedynczy stuk. Czasem głuchy czasem metaliczny. Później trzeba ruszyć do przodu i znowu do tylu żeby to wywołać. Czasami nie stuka wcale A czasami non stop.  Początkowo myślałem że tylko z przodu Ale teraz słyszę to również nieraz w tylnych kołach.  Serwis twierdzi że to normalne a dla mnie w nowym aucie nie powinno mieć miejsca. Mam nagrany filmik gdzie to wyraźnie słychać Ale nie wiem jak tu wstawić ???? Przerabial ktoś podobny problem ?

Offline Witboj

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowa corolla stuki przy hamowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2021, 18:12:33 »
U mnie raczej nic nie stuka albo nie zwracam uwagi. Generalnie klocki nie są na sztywno tylko maja trochę luzu. Więc jest normalne, że jak jedziesz do tyłu to tarcza pociągnie klocek w druga stronę więc dobije go do przeciwnej strony jarzma hamulcowego i wtedy lekko stuknie. Może po prostu masz za duży luz. Od E160 po zmianie tam są takie dziwne "druciki" na klocku - może masz pogięte  i jest za duży luz. Zakładam, że dokręcenie koła i jarzma zacisku zostało przez serwis sprawdzone - bo wtedy pukało by na 100%.

Offline Kajos25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2021, 18:23:52 »
Serwis blaszki sprawdzał nawet wymienili na nowe. Efektu brak jutro mają wymienić zaciski I.klocki . Auto 3 tyś przebiegu A stuk konkretny.  głównie na wstecznym jednorazowe stukniecie po naciśnięciu hamulca.  Później musisz dac do przodu i znowu wsteczny żeby ponownie usłyszeć.  Mam nagrany filmik Ale nie wiem jak tu wstawić ????

Offline Bambzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2021, 19:36:22 »
A ja miałem dokładnie tak samo. Stuk pojedyńczy, gdy cofałem do tyłu przy wyjeździe z podwórka na ulice. Potem aby wywołać ten efekt znowu musiałem pojechać do przodu, no i znowu gdy cofałem był stuk. Pojawiło się to tak około po 4 tysiącach km. Zgłosiłem to na pierwszym przeglądzie gwarancyjnym i usunęli te usterkę. Do dziś się to nie powtórzyło. Niestety, gdy pytałem co to było, to nie chcieli mi  powiedzieć, ale gdzieś wcześniej na forum wyczytałem że to mogły być jakieś luzy na drążkach czy półosiach (nie znam się na tym tak dokładnie).   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl