Autor Wątek: Toyota Rav4 2020 rok TPMS  (Przeczytany 36280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
Odp: Toyota Rav4 2020 rok TPMS
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Kwietnia 2021, 19:53:09 »
Mi też działa normalnie, przełączam drugi komplet bez żadnych problemów, wgrywałem w ASO drugi komplet czujników za coś koło 120 zł   :good: może źle wgrane albo zastąpione letnie zimowymi zamiast dograny drugi zestaw :o

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Kwietnia 2021, 20:54:35 »
@tomeksp, to jak powinna wyglądać ta pozycja do przełączenia kompletów, jedna czy dwie pozycje zima/lato? Problem wyraźnie opisany, prawdopodobnie w moim przypadku  (i innych osób też, jak czytałem) niejako "podmieniono" czujniki w kompie, a nie zaznaczono jakiejś pozycji wyboru.
Podjadę do gościa jak będę miał chwilę czasu.

Wiesz co, nie wiem. Czujniki zaprogramowali mi w ASO, przełączam je w menu poleceniem "Zmiana kół", tak już czwarty sezon :)

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Kwietnia 2021, 21:11:00 »
Nie ma żadnej pozycji wyboru. Przełącza się w ciemno. Gumiarz tego nie ogarnie, chyba że ma techstreama.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Kwietnia 2021, 21:36:43 »
Ma tachstrema
Ogarnął wczytanie zimowych i kalibrację, to i to ogarnie
To w końcu prosta czynność.
Ale rozwiązanie toyoty ciuciubabka normalnie.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2021, 21:39:11 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Maja 2021, 17:04:41 »
Panowie,
Po zmianie kół na letnie pojawiła mi się kontrolka TPMS.

Czy jak w Techstream w "Tire Pressure Monitor Live" w "Data List" widzę jeden zestaw kodów czujników, to mam zaprogramowany jeden, czy dwa komplety czujników?

Nie umiem załączać zdjęć na forum, więc zrzut ekranu z Techstream wrzuciłem na dropbox i jest dostępny pod linkiem:

https://www.dropbox.com/sh/01nm0130b35rg8i/AAB8lq7cyXIjeRsdkYwGwA3Na?dl=0

Teoretycznie ASO miało dodać drugi komplet czujników, jednak wybranie opcji "Zmiana kół" na ekranie nie powoduje wyświetlenie żadnego komunikatu ani nawet "beeep" - tak jakby opcja była martwa.

Czy to ja coś źle robię, czy rzeczywiście mam zakodowany tylko jeden zestaw czujników?

Offline Szoferr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Maja 2021, 18:43:09 »
Poruszyłeś bardzo ciekawy temat, który na forum był już poruszany wielokrotnie, a do dziś nikt nie opisał dokładnie. Trzeba mieć jakieś super kable, a nie nasze miniVCI. Nawet nie wszystkie ASO jak widać ogarniają temat i mówią że czujniki wczytane, kasa zapłacona, a zimą po zmianie kół lampki TPMS migają się jak lampki na choince.  :-) Ze zwykłymi kablami trzeba strasznie kombinować:

https://priuschat.com/threads/techstream-error-when-registering-tpms-sensor-ids.173997/#post-2455340

Ja poddałem się na etapie wczytania drugiego setu zimowych czujników z popularnym w necie errorem na końcu procesu ID Registration: "Initialization switch mode OFF".

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Maja 2021, 21:24:17 »
Teoretycznie ASO miało dodać drugi komplet czujników, jednak wybranie opcji "Zmiana kół" na ekranie nie powoduje wyświetlenie żadnego komunikatu ani nawet "beeep" - tak jakby opcja była martwa.

Nie ma beepa, tylko jak przytrzymasz "OK" to zmiany zestawu, to w pewnym momencie, po zmianie zestawu, zacznie migać ten symbol (_!_).  Pomiga chwilkę i przestanie, o ile wszystko jest prawidłowo ustawione.

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Maja 2021, 22:26:46 »

Nie ma beepa, tylko jak przytrzymasz "OK" to zmiany zestawu, to w pewnym momencie, po zmianie zestawu, zacznie migać ten symbol (_!_).  Pomiga chwilkę i przestanie, o ile wszystko jest prawidłowo ustawione.

Uruchomiłem samochód. Kontrolka TPMS zaczęła migać i po minucie włączyła się na stałe. Wybrałem opcję "Zmiana kół" i trzymałem przycisk OK przez ponad 60 sek. Żadnej reakcji.

Czy ma znaczenie, że koła zimowe z drugim kompletem czujników nie są w pobliżu? Może oba komplety muszą być w zasięgu, żeby zmiana zadziałała?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Maja 2021, 22:35:55 »
Sprobuj 3 razy nacisnac po 3 sekundy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Maja 2021, 23:02:06 »
Czy ma znaczenie, że koła zimowe z drugim kompletem czujników nie są w pobliżu? Może oba komplety muszą być w zasięgu, żeby zmiana zadziałała?

Nie wydaje mi się, ale jak sam zmieniałem, to nie były daleko, więc 100% pewności nie mam.

Za to jeśli chodzi o techstream, to u siebie wyraźnie widziałem zarejestrowane dwa komplety czujników.  Teraz nie powiem dokładnie jak to wyglądało, musiałbym podpiąć się i to sprawdzić, ale mnie to się od razu rzuciło w oczy.  Jak wtedy sobie tam to wszystko przeglądałem, dla próby wykonałem zmianę kompletu w menu TPWS i faktycznie zobaczyłem, że przeskoczyło w techstreamie z drugiego zestawu na pierwszy (miałem wtedy założone zimowe, które mi zamontowali w salonie przed odbiorem).

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Maja 2021, 09:38:07 »
Sprobuj 3 razy nacisnac po 3 sekundy.

Próbowałem i też nie działa.

Dziś na 18:00 jestem umówiony w serwisie. Na moje pytanie, czy potrafią zakodować dwa komplety kół otrzymałem odpowiedź, że sprawdzą, bo nie każdy model to umożliwia.

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Maja 2021, 21:25:02 »
wybranie opcji "Zmiana kół" na ekranie nie powoduje wyświetlenie żadnego komunikatu ani nawet "beeep" - tak jakby opcja była martwa.

Jednak opcja była martwa, bo wgrany był jeden komplet czujników. Po wizycie w ASO kontrolka TPMS nie mrugała. Gdy dotarłem do domu wykonałem zmianę kół w systemie - po krótkim (ok. 3 sek.) przytrzymaniu "OK" na opcji "Zmiana kół" kontrolka zaczęła migać i po minucie zaświeciła się na stałe (koła zimowe nie były w pobliżu).
Następnie wybrałem opcję jeszcze raz i kontrolka znów zaczęła migać, ale inaczej. Po mniej niż minucie zgasła i mogłem ustawić referencyjne ciśnienie.
Jak dla mnie sprawa załatwiona. ASO ogarnęło to bardzo sprawnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Maja 2021, 21:43:11 »
Miałem podobnie, skasowali Cię?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Maja 2021, 10:08:04 »
Nie skasowali mnie tym razem, ale dodatkowe felgi na zimę i czujniki kupiłem u nich i już raz mnie skasowali za założenie opon, które dostarczyłem, wyważenie kół i zakodowanie nowych czujników.
Jak dla mnie to była reklamacja tamtej usługi, nie mniej nie musiałem się targować i usłyszałem, że to "w ramach opieki serwisowej".
Póki co jestem zadowolony z tego serwisu.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Listopada 2021, 17:22:39 »
Taka obserwacja z dołożonym modułem TPMS:
Zmieniłem koła i... nic.
Kontrolka się nie zaświeciła.
Wlazłem w menu TPMS a tam przy wszystkuch kołach kreseczki.
Przeprowadziłem operację zmiany kół, pojawił się komunikat o kalibracji i po chwili pojawily się wartości.
Nie mam pod ręką kompresora, coby sprawdzić, czy pojawi się komunikat niskiego ciśnienia.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl