Autor Wątek: Toyota Rav4 2020 rok TPMS  (Przeczytany 36283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Rav4 2020 rok TPMS
« Odpowiedź #90 dnia: 25 Maja 2022, 20:57:43 »
Z obrazkiem się zgadza, ale nie z opisem Gamblera :)

Offline gambler

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #91 dnia: 26 Maja 2022, 15:50:38 »
a który moduł posiadacie ?
w tym czarnym nie ma chyba przełączników - być może dlatego ten sposob działa (100 - 130 -160 - 190)
W przypadku szarego modułu z przełącznikami może być to nie możliwe - przyznaje ze na Aliexpress był tańszy aniżeli ten czarny :) - moze dlatego ma ograniczenia jeśli chodzi o kalibracje:/

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 26 Maja 2022, 17:56:36 »
Pierwszy.

Offline gambler

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #93 dnia: 26 Maja 2022, 21:20:48 »
Kiełek - widać ze masz ten 2 (cały czarny) - droższy na aliexpress'ie :D - dlatego konfiguracja może być przeprowadzona metodą upuszczania powietrza
Ja mam ten szary ( z klapką) - potwierdzam kalibracje pinami (choc jak pisaliście przerażające jest że z każdą zmianą kół będzie rozkładanie :/ )

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 27 Maja 2022, 08:23:27 »
Cały wic polegał na tym, że kupując je, żaden z nas o tej funkcjonalności nie wiedział...

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 06 Lipca 2022, 12:31:40 »
Jedno pytanie do tych co zamontowali dodatkowy moduł, który pokazuje wartości ciśnienia opon obok zegarów, a mianowicie jak wam się zachowuje zamek centralny, czy tak jak przed wpięciem modułu, czy słychać może 2 dodatkowe"cyknięcia" zarówno przy zamykaniu, jak i otwieraniu auta ( jakby wysłane 2 dodatkowe impulsy, kiedy zamek już się zamknął, bądź otworzył)

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 07 Lipca 2022, 08:16:55 »
No niestety, po dokładnym sprawdzeniu okazało się, ze mam sporo  większe kłopoty kłopoty z centralnym zamkiem niż mi się wydawało - tj. nie działa podwójne kliknięcie otwierające drzwi pasażerów (wszystkie drzwi odblokowują się po 1 kliku, mimo włączenia tej opcji w ustawieniach samochodu przez panel tabletowy). Ponadto przestało działać otwieranie i domykanie  szyb pilotem ( trzymając przycisk zamykania /otwierania powodujemy ciągłe włączanie rygli w drzwiach). To duże ograniczenia, a co najgorsze, to nie wiadomo, jak to całe ustrojstwo ingeruje jeszcze w całą linię CAN, bo to już chyba wszyscy wiedzą, że np. zaprogramowanie nowych czujników jest niemożliwe, przy wpiętym module, bo komputer " nie może się przebić" i wyrzuca błąd. Jednym słowem, mimo, że otrzymujemy  widok prawidłowego ciśnienia w oponach, to cały system traktuje ten moduł jako " ciało obce" i nie wiadomo, co jeszcze może się zdarzyć. Reasumując, na chwilę obecną mamy 1 plus ( i na tym koniec) i 3 minusy ( i być może na tym nie koniec). Tak więc decyzja jest prosta- demontuje !!! i przestrzegam innych, żeby tego nie kupowali.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #97 dnia: 07 Lipca 2022, 08:24:16 »
Ciekawe czy po zdemontowaniu wszystko wróci do normy,  czy problemem jest usterka centralki.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 07 Lipca 2022, 10:47:41 »
Miał już to kolega cesar i po wypięciu wszystko wróciło do normy.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 07 Lipca 2022, 10:56:38 »
Jeszcze jedno- tylne drzwi zamykają się z podwójnym ryglowaniem - czyli nie otworzą  się od środka po zamknięciu mimo, że blokada dla dzieci jest otwarta.  Tak więc za dużo tego. W końcu dojdzie do tego, że nie wyjdę albo nie wyjdę z auta w ogóle, albo się samo otworzy w nocy.
Jest jeszcze jedna istotna sprawa- warto by też sprawdzić pobór prądu po zamknięciu auta. W moim poprzednim aucie - KIA Ceed, nie było możliwości programowalnego odblokowania funkcji domykania szyb, więc przed odbiorem dealer za dopłatą zamontował mi dodatkowy moduł domykania ( z certyfikatem). I co przyszła zima i musiał go wymontowywać i korygować fakturę- a dlaczego- bo rozładowywał się akumulator, który najpierw wymienili na nowy, a dopiero potem okazało się, że to moduł ten był cały czas pod napięciem i wysysał akumulator. Tak więc wolę już nie ryzykować bo tutaj tych minusów jest sporo więcej i nie wiadomo czym jeszcze chińczyk będzie zarządzał, albo co zepsuje w niedalekiej przyszłości.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #100 dnia: 13 Lipca 2022, 09:54:35 »
Dlatego ja kupiłem opony zimowe a nie koła i będę zmieniał. Zanim zapłacę za wymianę równowartość kompletu alufelg, to sprzedam samochód. Nie wstawiam żadnych chińskich ustrojstw do samochodu(oprócz kamerki przód i tył). Jeżeli zdecydowałbym się na drugi komplet kół, to wziąłbym czujniki w ASO i kazał im zaprogramować, żeby uniknąć problemów z głupiejącą elektroniką.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Sierpnia 2022, 14:58:46 »
da się to wyłączyć?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Sierpnia 2022, 15:45:47 »