Autor Wątek: Wymiana licznika z fl na przed fl  (Przeczytany 2970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czakim1986

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana licznika z fl na przed fl
« dnia: 28 Lutego 2021, 11:31:51 »
Witam. Orientuje się ktoś, czy istnieje możliwość przełożenia prędkościomierza z aurisa hybrydy 2 po lifcie do dwójeczki przed liftingowej? Porównując zdjęcia liczników z przodu i tyłu (wejścia na wtyczki) wydaje mi się, że powinno to zadziałać. Może ktoś wykonał już taki zabieg? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam ????

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Wymiana licznika z fl na przed fl
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2021, 11:53:02 »
przebieg zapisuje się w liczniku :)

Offline czakim1986

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2021, 11:57:20 »
Tak, tak. Chodzi mi po prostu o to, czy ten nowy licznik z wersji po liftowej zadziała w aurisie przed liftingiem. Ten licznik bardzo mi się podoba, jest ładniejszy, bardziej nowoczesny i jest na nim dużo więcej informacji. Przebieg gdzieś bym skorygował na taki jakie moje autko ma aktualnie  :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2021, 17:50:04 »
Czy warto?
?Kto zmienia wskazanie drogomierza pojazdu mechanicznego lub ingeruje w prawidłowość jego pomiaru, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.?

Art. 306a § 1 Kodeksu karnego

?Wymiana drogomierza jest dopuszczalna, gdy drogomierz nie odmierza przebiegu pojazdu w sytuacji, w której ze względu na przeznaczenie drogomierza powinien ten przebieg odmierzać lub gdy jest konieczna wymiana elementu pojazdu, z którym drogomierz jest nierozerwalnie związany. Wymiana drogomierza może nastąpić tylko na drogomierz sprawny i właściwy dla danego typu pojazdu.?

Art. 81a Ustawy Prawo o ruchu drogowym
Na zgłoszenie faktu wymiany licznika właściciel pojazdu ma na 14 dni od wymiany urządzenia. W tym czasie kierowca powinien stawić się na stacji kontroli, gdzie diagnosta:

zidentyfikuje samochód w Centralnej Ewidencji Pojazdów,
wzrokowo sprawdzi licznik,
ustali jego wskazania,
porówna ten odczyt z dostępną historią i oświadczeniem właściciela auta,
wprowadzi nowe dane do CEP,
wyda zaświadczenie z wynikiem odczytu.
Kierowca zgłaszający się na stację kontroli musi mieć przy sobie dowód rejestracyjny pojazdu, a także oświadczenie o wymianie licznika kilometrów. Jego wzór znajdziesz np. na stronie Polskiej Izby Stacji Kontroli Pojazdów, ale możesz go także wypełnić na miejscu podczas kontroli. W oświadczeniu trzeba zawrzeć:

dane właściciela pojazdu (imię i nazwisko, numer PESEL, adres zamieszkania);
dane identyfikujące pojazdu (marka, typ, model, rok produkcji, numer VIN, numer rejestracyjny);
przyczynę i datę wymiany drogomierza;
miejsce złożenia oświadczenia (miejscowość, nazwa i numer stacji kontroli pojazdów);
klauzulę potwierdzającą świadomość odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.
Opłata za odczyt drogomierza i wpis do Centralnej Ewidencji Pojazdów wynosi 51 zł (50 zł za odczyt i 1 zł opłaty ewidencyjnej). Po jej dokonaniu otrzymasz zaświadczenie z wynikiem odczytu, a wprowadzenie danych do CEP możesz skontrolować za pomocą Historii Pojazdu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2021, 19:13:18 »
Prościej mówiąc żeby było zgodnie z przykazaniem należy uszkodzić czujnik od bicia metrów i udać głupa albo rozwalić szybkę od licznika. I wtedy założysz nowy. Albo po prostu zmień i ciesz się komfortem bo odnoszę wrażenie że forum powyższe jest jakimś radcą prawnym nie pomocą. Wszyscy myślą że każdy chce oszukać, oślepiać, utrudnić innym uczestnikom ruchu życie. Oczywiście napewno są świeci, nigdy nie złamali prawa, żadnych mandatów itp.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2021, 19:21:21 »
Oczywiście napewno są świeci, nigdy nie złamali prawa, żadnych mandatów itp.
Widzę, że lubisz druciarstwo i niczym się nie przejmujesz a wszystkie przepisy uważasz za głupotę i utrudnianie ludziom życia  <zalamka> Bardzo wygodna postwa, tylko sprawdza się do jakiegoś czasu a potem jest płacz i zgrzytanie zębami. .

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lutego 2021, 20:24:19 »
Wymiana licznika to nie przestępstwo ani druciartstwo skoro mamy takie same i z tym żyjemy. Wiele ludzi podbiera rzeczy z polift do przed liftu. Miej zdanie jakie chcesz ludzie tak robią czy tego chcesz czy nie.

Offline czakim1986

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lutego 2021, 21:51:41 »
Dzięki za odpowiedź panowie. Nie chodzi mi o żadne kombinowanie z przebiegiem. Mieszkam w uk i jeżeli zmienił bym licznik to od razu zrobił bym korektę na przebieg taki jaki być powinien. Zastanawiam się tylko, czy ten licznik z po lifta będzie pasował do mojego auriska. Nie chcę czegoś zepsuć. Zauważyłem, że po lifcie na kierownicy jest przycisk trip, którego na mojej nie ma. Jest tylko disp.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marca 2021, 05:49:15 »
Ilosc przycisków na kierownicy jest zależna od wersji wyposażenia. Jeździłem kilkoma aurisami i cześć miała inaczej skonfigurowana kierownice a zegary te same.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Marca 2021, 07:40:04 »
Wymiana licznika to nie przestępstwo
Taka jaką proponujesz
Albo po prostu zmień i ciesz się komfortem bo odnoszę wrażenie że forum powyższe jest jakimś radcą prawnym nie pomocą.
jest niezgodna z prawem

Offline czakim1986

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Marca 2021, 09:09:29 »
Tylko pytanie brzmi, jak zmienić wyświetlane informacje o przebiegu bez opcji trip na kierownicy. Z tego co się orientuję w po liftowych aurisach nie ma przycisków przy liczniku do resetowania przebiegu itp. Robi się to z kierownicy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl