Autor Wątek: Corolla E12 Radio przestało działać  (Przeczytany 7280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malymakar

• Toyot Leżący
  • *
Corolla E12 Radio przestało działać
« dnia: 01 Marca 2021, 19:06:45 »
Cześć,
Kilka dni temu wsiadając do auta zauważyłem, że radio się nie włącza. Z tego co słyszałem to podobno jest ono na tym samym bezpieczniku co zegar i nawiew, ale to o dziwo działa bez zarzutu.
Odpinałem akumulator - bez skutku, sprawdziłem bezpieczniki pod maską - są całe. Przejrzałem z grubsza też bezpieczniki w kabinie, co prawda nie wszystkie po kolei, ale te od 5 do 15A (tylko takie miałem w zapasie) i są całe.

Może spotkał się ktoś z takim problemem i będzie w stanie pomóc w namierzeniu źródła usterki.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
Odp: Corolla E12 Radio przestało działać
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marca 2021, 12:57:56 »
Tak już to jest, starość nie radość problemem ponoć są zimne luty, miałem tak poprzedniej zimy, jak w samochodzie się robiło cieplej to zaczynało grać, już myślałem kupić używkę ale latem problem nie występował a tej zimy też jakoś problemów nie ma. W Yarisie też mnie to samo dopadło, ale tam umarło na dobre, przelutowanie nie pomogło więc gra już radio zamienne, nawet lepiej bo z bluetooth i zestawem głośnomówiącem.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Offline marcin_cobra

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla e12
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2021, 12:09:40 »
Mam tan sam problem u mnie pomaga odpięcie zasilania fizycznie od radia. Wyjmuje radio odpinam kostki podłączam składam i działa przez kilka miesięcy a potem od nowa. także ten typ tak ma.

Offline malymakar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2021, 10:15:59 »
Problem rozwiązał się sam, któregoś dnia wsiadłem, odruchowo nacisnąłem włącznik i gra :)

Offline marcing1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maja 2021, 22:42:43 »
witam,
i mnie dopadła w zimie awaria niewłączającego się radia w 1.4 D4D. Sprawdziłem bezpieczniki po lewej stronie pod kierownicą i koło akumulatora. Odłączyłem akku i też bez rezultatu. Zrobiło się cieplej i dalej nic. Zanim zacznę rozbierać konsolę, aby dostać się do radia, chcę się upewnić, że nie ma jeszcze gdzieś indziej bezpiecznika do radia.
corolla E21 sedan 1.6
corolla E12 htb 1.4 D4D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl