Autor Wątek: Odbiór samochodu - co w przypadku grubego lakieru?  (Przeczytany 2782 razy)

Offline dayvan

• Toyot Leżący
  • *
Odbiór samochodu - co w przypadku grubego lakieru?
« dnia: 02 Marca 2021, 11:48:09 »
Hej,
W tym tygodniu mam odebrać samochód od dealera. Zapisałem sobie liste rzeczy do sprawdzenia podczas odbioru, gdzie też jest sprawdzenie miernikiem grubości lakieru.
Rozumiem że do ~250 mikronów to norma, jeżeli jest powyżej 300 to juz podejrzane, tak?
Co w przypadku jak będzie gruby lakier? Wiem że wtedy mogę żądać jakiś rabat bo auto uszkodzone/robione. Tylko że ja się nie znam i nie wiem ile mam żądać :-) Jak wyjdzie gruby lakier na masce czy z boku auta to ile kasy żądać? 3000 tyś? więcej?

Kolejna sprawa to że na stronie toyoty tam gdzie się śledzi auto to od zeszłego tygodnia było że auto u dealera już jest. Jak zadzwoniłem to mi powiedzieli że jest w magazynie głównym w warszawie i u nich będzie dopiero w tym tygodniu. Czy to jest podejrzane? czy jednak to standardowa procedura?

Dzieki.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2021, 11:52:32 wysłana przez dayvan »

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
Odp: Odbiór samochodu - co w przypadku grubego lakieru?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marca 2021, 12:00:24 »
Hej,
W tym tygodniu mam odebrać samochód od dealera. Zapisałem sobie liste rzeczy do sprawdzenia podczas odbioru, gdzie też jest sprawdzenie miernikiem grubości lakieru.
Rozumiem że do ~250 ?m to norma, jeżeli jest powyżej 300 to juz podejrzane, tak?
Co w przypadku jak będzie gruby lakier? Wiem że wtedy mogę żądać jakiś rabat bo auto uszkodzone/robione. Tylko że ja się nie znam i nie wiem ile mam żądać :-) Jak wyjdzie gruby lakier na masce czy z boku auta to ile kasy żądać? 3000 tyś? więcej?

Kolejna sprawa to że na stronie toyoty tam gdzie się śledzi auto to od zeszłego tygodnia było że auto u dealera już jest. Jak zadzwoniłem to mi powiedzieli że jest w magazynie głównym w warszawie i u nich będzie dopiero w tym tygodniu. Czy to jest podejrzane? czy jednak to standardowa procedura?

Dzieki.

250? 300? Jak będziesz miał połowę tego to będzie max. 
Różne elementy mogą mieć różne grubości. Może się okazać, że któryś z nich, był malowany ponownie, ze względu na zauważone wady lakiernicze. Wg mnie nie jest jakiś minus, jednak warto to odnotować w dokumentach żeby mieć później podkładkę, że niebity.

Nie zdziw się jak na niektórych elementach miernik Ci nic nie pokaże. Są elementy plastikowe np. klapa a czasami nawet i aluminiowe.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2021, 12:37:43 »
Hej,
Rozumiem że do ~250 ?m to norma, jeżeli jest powyżej 300 to juz podejrzane, tak?

Dzieki.

250? 300? Jak będziesz miał połowę tego to będzie max. 
Różne elementy mogą mieć różne grubości. Może się okazać, że któryś z nich, był malowany ponownie, ze względu na zauważone wady lakiernicze. Wg mnie nie jest jakiś minus, jednak warto to odnotować w dokumentach żeby mieć później podkładkę, że niebity.

Nie zdziw się jak na niektórych elementach miernik Ci nic nie pokaże. Są elementy plastikowe np. klapa a czasami nawet i aluminiowe.
Grubość powłoki to 120-180 przy tych lakierach, jak więcej to był element poprawiany ale bez strachu że był uszkodzony tylko poprawiany z powodu wady fabrycznej, popatrz też pod światło bo zawsze myją do wydania i robią rudy i swirle bo chyba wycierają papierem ściernym.

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2021, 13:03:53 »
Hej,
Rozumiem że do ~250 mikronów to norma, jeżeli jest powyżej 300 to juz podejrzane, tak?

Dzieki.
Dbajmy o poprawną polszczyznę.

3000tys. PLN to będzie jakieś 3000000 PLN, a chyba nie oto chodziło.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline dayvan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2021, 10:35:01 »
Dziękuje wszystkim za rady, zwłaszcza od pana Klaudiusza  :grin:

Wczoraj odebrałem auto i wszystko ok, jedynie nie dało się zrobić pomiaru grubości lakieru na masce. Nie chciało w ogóle sczytywać, jakby nie była z metalu  :shock:
Sprawdziliśmy na RAV4 obok, i to samo. Wie ktoś o co chodzi? Używałem miernika prodig-tech GL-1

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2021, 10:41:28 »
W RAV4 maska i przednie błotniki są z aluminium, u Ciebie zapewne maska.
Stąd brak wskazań.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline dayvan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2021, 10:51:20 »
Aaa no tak, "amelinum", dzieki  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl