Autor Wątek: Wskaźnik temperatury  (Przeczytany 5292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariusz1988

• Toyot Leżący
  • *
Wskaźnik temperatury
« dnia: 06 Marca 2021, 06:19:44 »
Montował ktoś zewnętrzny wyświetlacz temperatury? Jak wygląda sprawa z czujnikiem czy trzeba dokładać zewnętrzny czy jest możliwość się wpiąć w instalacje?

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Wskaźnik temperatury
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2021, 09:33:10 »
nie wiem jak w p2  ale w p3 po dlugich walkach i pomyslach zalozylem monitorek pod  obd2  i ogolnie dziala jest w miare ok .
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Mariusz1988

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2021, 15:55:43 »
Jakieś foto mógłbyś podesłać jak to wyglada

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2021, 06:29:21 »
Jakieś foto mógłbyś podesłać jak to wyglada

Przejrzyj sobie wątek na tym forum, pod tematem PRIUS o OBD2/Hybrid Assistant. Jeden z użytkowników miał coś mniej więcej takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/4001156879931.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.10e62096DH30Dp&algo_pvid=bcdf0684-b817-4c42-a11c-abf9257ff359&algo_expid=bcdf0684-b817-4c42-a11c-abf9257ff359-58&btsid=0b0a556b16151807459611030e034f&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Normalnie podpinasz się pod złącze OBD pod deską rozdzielczą nad nogami. Kabelek musisz jakoś sobie przeciągnąć w docelowe miejsce, gdzie chcesz czujnik. W zasadzie to tyle. Nic więcej nie trzeba robić.

Poszukaj, coś to 100 zł znajdziesz, nie wiem jak koszty przesyłki. Ja byłem bardzo ciekawy temp. płynu chłodzącego silnik. Kupiłem OBDLinka i pojeździłem na aplikacji Torque i na Hybrid Assistant. Mniej więcej silnik spalinowy się włącza w trakcie jazdy na elektryku, gdy płyn osiąga ok. 50 st. C. Raz zaobserwowałem, że przy 47 st. C się dopiero załączył. Mieszkam w dość chłodnym klimacie i zakryłem ok. 75% dolnego wlotu powietrza (Prius 3, w Prius 2 zakrywasz górny), jeżdzą na krótkich odcinkach ok. 2 km, wówczas nie wiem czy aż tak to pomaga bo i tak silnik pracuje (jadę ok. 4 minuty). Ale też czasem jeżdzę po ok. 20 km za jednym razem, górki, pagórki, leniwa jazda. Wówczas temperatura tak szybko nie spada i widać oszczędności w paliwie, ciężko mi powiedzieć dokładnie ile ale raczej coś ok. 0.5 l/100 km. Parę razy zrobiłem przy tym zakrytym grillu trasę 200 km z drogami szybkiego ruchu i podjazdami pod górkę. Maksymalnie widziałem 93 st. C, ale przez krótki czas, na ogół 85-88 st. C, co raczej jest wartością optymalną, wspomnę, że temperatura otoczenia oscylowała pomiędzy 0 a 5 st. C. Zatem, warto jeździć z zakrytym grillem. W moim przypadku kupiłem OBDLinka i trochę pojeździłem na hybrid assistant. Dowiedziałem się wielu rzeczy i m.in. jak wygląda sprawa temperatur. Chciałem kupić taki wskaźnik, ale gwarantuje, że po miesiącu jeżdzenia nie będziesz na niego już spoglądać, bo będzie potrafił trafnie oszacować bieżącą temp. silnika. Polecam kupić OBDLinka bo i baterie sobie sprawdzisz i wiele wiele innych rzeczy możesz zrobić. Przeczytaj wspomniany wątek na forum.

Pozdrawiam :)

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2021, 17:19:33 »
Chciałem kupić taki wskaźnik, ale gwarantuje, że po miesiącu jeżdzenia nie będziesz na niego już spoglądać, bo będzie potrafił trafnie oszacować bieżącą temp. silnika

Z tym się zgodzę, jednak przywołany wcześniej wskaźnik OBD Z Aliexpress ma bardzo przydatną funkcję: programowany alert w zależności od zaprogramowanej temperatury silnika. Nie trzeba patrzeć ciągle i kontrolować, wystarczy ustawić alert i urządzonko pilnuje wartości, a jak przekrpoczy wartość graniczną, to się odzywa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl