Autor Wątek: RAV4 4 gen - na co zwrócić uwagę przy zakupie  (Przeczytany 17326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emild1982

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 4 gen - na co zwrócić uwagę przy zakupie
« dnia: 06 Marca 2021, 22:33:49 »
Cześć Wam,
Zacząłem szukać auta i póki co przyjrzałem się nowej toyocie rav4. Niestety 160k to minimum ile trzeba zapłacić. Trochę za dużo dla mnie.
Teraz szukam RAV4 4gen, w hybrydzie. Widzę, że w cenie 90 - 100k jest kilka egzemplarzy z Polskiego salonu, z przebiegiem poniżej 100k i doś dobrze doposarzonych.
Są niższe ceny ale to sprowadzane lub golasy.

Tutaj pytania:
1) Na co zwrócić uwagę kupując używaną RAVkę w hybrydzie nie starszą niż 2016?
2) Ile będzie palić?
3) jakie są typowe usterki tych egzemplarzy?

Pozdrawiam,
Emil

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 4 gen - na co zwrócić uwagę przy zakupie
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2021, 00:05:17 »
Kupiłem taka jak szukasz tydzień temu  w Słupsku . Trasa ze Słupska w okolice Poznania , komputer pokazał 7l/100km, ale drogami lokalnymi.
Po dwóch dniach wyjazd autostrada do Gniezna  i z powrotem (200 kilometrów ) prędkość 140 na tempomacie , komputer pokazał 9,3l/km.
Kupiłem auto z gwarancją , więc o usterkach nie myślę, warto sprawdzić u dealera , przed zakupem historię serwisową , jak często był olej zmieniany , i szukać auta od osoby prywatnej, lub jak w moim przypadku od osoby prywatnej która w rozliczeniu zostawiła w Toyocie swój samochód.

Jak byś miał inne pytania pisz.
RAV4 2.5 hybrid

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2021, 08:20:44 »

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2021, 21:46:08 »
Na sprowadzone to bez-wypadkowość - szukałem 2 lata temu i wszystko co było bezwypadkowe to raczej nie tak w 100%, Drugi problem to korozja - nadwozie wmiarę daje rade ale zawieszenie. Ale porównując Audi to w mojej RAV 4 2016 nie było tak źle  :grin:
https://www.youtube.com/watch?v=1NqLD9oPiXE

zresztą nową Rav 4 tez zabezpieczają od rdzy:
https://www.facebook.com/autobaranek1/photos/pcb.1602700579922381/1602699856589120/?type=3&theater

Poza tym to brak punktów zapalnych poza olejem musi być 0w20 ASO leje w leasingu 5W30 lub inne wynalazki.
Gdybyś chciał jeździć taniej to LPG jak najbardziej do tego silnika  :-)

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2021, 23:01:59 »
ASO leje w leasingu 5W30 lub inne wynalazki.
Mi wlali 10W40 na przeglądzie po 15 tysiącach :/ Niby Toyota to dopuszcza, ale niesmak pozostał, bo nie miałem na to żadnego wpływu.

Offline emild1982

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2021, 23:13:47 »
Dzięki za odpowiedzi. Jak napisałem to znalazłem gdzieś dalej w historii podobny wątek: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50243.90.html

Mam dokładnie taką samą rozkminkę jak autor tego wątku.
Rozważam RAV4 2016 -2017 Hybrydę, lub CRV z podobnych roczników. Niestety CRV to benzyna 2.0. Pewnie więcej pali i słabiej jedzie.

Zacząłem też patrzeć na nowe RAV4 hybryda, CRV hybryda (chyba skreśliłem przez spalanie, widziałem jakiś test że przy 180km/h pali ponad 20l/100km. W sumie nie jeżdzę tak szybko. Tutaj rozważam jeszcze Forda Kugę PHEV. Forda w sumie tylko z powodu PHEV, mam garaż, fotowoltaikę i jeżdze odcinki głównie do 50km - nie licząc wakacji i ferii. Za nowe trzeba dać ok 160kPLN a to trochę za dużo. Wolałbym się zmieścić w okolicach 100k.

Rocznie robię ok 15kkm więc gaz nie ma sensu.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2021, 22:41:39 »
Kupiłem taka jak szukasz 10 dni temu temu  w Słupsku . Trasa ze Słupska w okolice Poznania , komputer pokazał 7l/100km, ale drogami lokalnymi.
Po dwóch dniach wyjazd autostrada do Gniezna  i z powrotem (200 kilometrów ) prędkość 140 na tempomacie , komputer pokazał 9,3l/km.
Kupiłem auto z gwarancją , więc o usterkach nie myślę, warto sprawdzić u dealera , przed zakupem historię serwisową , jak często był olej zmieniany , i szukać auta od osoby prywatnej, lub jak w moim przypadku od osoby prywatnej która w rozliczeniu zostawiła w Toyocie swój samochód.

Jak byś miał inne pytania pisz.
RAV4 2.5 hybrid

Offline emild1982

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2021, 08:57:41 »
Hej,
A czy w tych RAV4 z roczników 20016 - 2017 były różne napędy 4x4? W niektórych ogłoszeniach widzę 4x4 dołączany automatycznie a w innych 4x4 stały. Tak było, czy to fantazja sprzedających?
Tutaj jest niby stały:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-hybrid-premium-4x4-styl-navi-ID6DwLky.html

Pozdrawiam,
Emil

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2021, 09:26:35 »
Różne firmy różnie interpretują "Napęd stały" stąd wiele nieporozumień.
Ja np. w V gen. mam ewidentnie automatycznie sterowany ale Toyota w homologacji wpisuje "stały"
Bo przecież dostępny zawsze w pełnym zakresie prędkości. Nie ma to nic wspólnego z tym n.p. z Subaru.
W poprzedniej generacji była możliwość "zablokowania" do jakiejś tam prędkości z przycisku. Przynajmniej w benzynie siostrzenicy.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2021, 09:56:06 »
Hej,
A czy w tych RAV4 z roczników 20016 - 2017 były różne napędy 4x4? W niektórych ogłoszeniach widzę 4x4 dołączany automatycznie a w innych 4x4 stały. Tak było, czy to fantazja sprzedających?
Tutaj jest niby stały:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-hybrid-premium-4x4-styl-navi-ID6DwLky.html

Pozdrawiam,
Emil
Kolega ma taki napęd w swojej toyocie , ale działa tylko do szybkości 40km/h , później sie sam automatycznie rozłącza
RAV4 2.5 hybrid

Offline LemonR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Marca 2021, 13:47:38 »
Napęd 4x4 w 4generacji RAV4 w hybrydzie jest inny niż w pozostałych wersjach.

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marca 2021, 22:23:59 »
Tutaj jest niby stały:
W hybrydzie 4x4 za napęd na tylną oś odpowiada drugi silnik elektryczny o mocy 68 KM, nie generuje on jednak  dodatkowego momentu obrotowego ponad ten zadeklarowany w katalogu dla obu odmian napędowych, a jedynie transferuje to co zostało ujęte z osi przedniej. Wynika to głównie z ograniczeń związanych z możliwościami baterii i samego układu hybrydowego.

W hybrydzie 4x4 nie ma przycisku na desce włączającego blokadę napędu na cztery koła:

który znajduje się w RAV4 IV 4x4 z silnikami benzynowymi, który można zastosować gdy:

Cytuj (zaznaczone)
W przypadku konieczności przekazania dużego momentu napędowego na wszystkie koła, np. gdy samochód zostanie unieruchomiony  w błocie  i zachodzi  konieczność  jego  uwolnienia,można użyć blokady napędu na cztery koła.

W instrukcji widnieje jeszcze taki zapis w tej kwestii:

Cytuj (zaznaczone)
Układ  dynamicznej  kontroli  napędu  na  cztery  koła  (wersje z napędem na cztery koła)
W zależności od warunków jazdy układ automatycznie przełącza pomiędzy napędem na przednie koła a napędem na cztery koła, pomagaj?c zachować dobre prowadzenie i stabilność podczas jazdy. Układ włącza napęd na cztery koła, np. podczas skrętu, podjazdu pod górę, ruszania lub przyspieszania oraz podczas jazdy na śliskiej nawierzchni, np. mokrej lub pokrytej śniegiem.

Offline emild1982

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marca 2021, 15:18:44 »
Dzięki za odpowiedź. Teraz wiem od czego ta zaślepka w hybrydach.

Co powiecie o tym egzemplarzu? https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-salon-polska-hybrid-4x4-cvt-prestige-z-gwarancja-12m-cy-ID6BQoGC.html

Wg sprzedawcy, nie bite, nie malowane, raport pokazuje grubość lakieru odpowiednią. Dobrze wyposażona.

Cena wysoka. Nie wiem na ile do negocjacji jeszcze.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2021, 16:02:09 »
co najmniej o 10tys za dużo :wallbash:

tą już znasz ,https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-hybrid-prestige-4x2-fv23-serwis-aso-gwarancja-ID6DEgrw.html?
RAV4 2.5 hybrid

Offline emild1982

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marca 2021, 16:53:34 »
Tak, znam ją.
Ma napęd 4x2, malowany prawy bok - chyba wszystkie elementy i nie mają zdjęć sprzed naprawy więc trochę się cykam. Na zdjęciu widzę jakoś mocno zużyte tarcze.

Pozdrawiam,
Emil

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl