Autor Wątek: czułość czujników parkowania  (Przeczytany 3092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS HDF
czułość czujników parkowania
« dnia: 07 Marca 2021, 18:42:51 »
Zdarzyło mi się wgnieść dolą część tylnego zderzaka w Corolli TS Trek. Parkowałem tyłem, w nocy, przy zabrudzonej kamerze. Zdaję sobie sprawę, że ostatecznie wina jest tylko moja, ale rozczarowujące jest działanie czujników parkowania, które w tej sytuacji nie ostrzegły mnie zupełnie przed przeszkodą - płotek będący poziomą metalową rurką z wystającą do góry kulką.

Wróciłem w to samo miejsce w dzień z czystą kamerą i czujnikami - również brak jakiejkolwiek reakcji wspomagania parkowania (ani jednego piknięcia).

Czujniki działają OK w stosunku do ścian i innych samochodów, ale bardzo słabo, albo wcale w stosunku do mniejszych, niższych,
nieregularnych przeszkód. W Audi A1 z 2011 r., którym również czasem jeżdżę, czujniki są znacznie czulsze, wręcz nadgorliwe.

Zgłosiłem problem w ASO. Sprawdzono elektrykę jak również zrobiono testy na kartonach i stwierdzono, że system działa, a to że niedoskonale to niestety...

Jak Wasze wrażenia z korzystania systemów wspomagania parkowania? Ja zdecydowanie oczekiwałbym lepszego wykrywania przeszkód przy manewrach parkingowych, a w podbramkowej sytuacji zatrzymania się przed nimi (PKBS).

Miejsce uszkodzenia:
https://drive.google.com/file/d/1CAhFQxAFpoqcCCDDCfzKjM3Pf17CrKm5/view?usp=sharing
Prawie identyczna sytuacja przy dobrej widoczności (zero reakcji czujników):
https://drive.google.com/file/d/1CQ57l5Nh4ifAEZw8x4V_tOeZ1iyNtw4X/view?usp=sharing
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2021, 19:42:11 wysłana przez fizjo »
Toyota Corolla Touring Sports TREK 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020 MY21

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
Odp: czułość czujników parkowania
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2021, 20:09:44 »
Instrukcja wszystko tłumaczy.

"Przestrzeń bezpośrednio pod zderzakiem nie jest wykrywana.
Cienkie słupki lub przeszkody znajdujące się poniżej czujników po
zbliżeniu się do nich mogą nie zostać wykryte, nawet jeżeli wcześniej
zostały wykryte."

Do tego masz wersję TREK czyli troszkę podwyższoną.

Czujniki wg mnie działają prawidłowo, spokojnie wykrywają nawet cienkie słupki, ale mają ograniczony kąt detekcji, żeby go zwiększyć komp musiałby jeszcze analizować obraz z kamery.
Niestety zarówno z przodu jak i z tyłu trzeba uważać na niskie przeszkody czy wysokie krawężniki. Ja też przednim 'rogiem' lekko przetarłem o wysoki krawężnik.

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2021, 20:15:51 »
Z jednej strony rozumiem pewne ograniczenia systemu zawarte w instrukcji, z drugiej strony, jak wspominałem porównanie z 10-letnim samochodem wypada tutaj bardzo na niekorzyść Toyoty...

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2021, 00:28:40 »
Zdarzyło mi się wgnieść dolą część tylnego zderzaka
Witaj w klubie.
W poprzednim Aurisie identycznie uszkodziłem zderzak bo najechałem na wystający kawałek krawężnika - akurat zmieścił się w martwej strefie czujników.
Wkurw z powodu zadrapania trwał przez jakiś czas, cytując mechanika z ASO Toyoty "pan poczeka aż panu ktoś wjedzie w tyłek i potem z jego OC się naprawi".
No chyba wolę jednak nie ;)
Sprawdzałeś w ASO czy Ci tego na poczekaniu nie "wyciągną"?

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2021, 06:32:26 »
Sprawdzałeś w ASO czy Ci tego na poczekaniu nie "wyciągną"?
Pewnie by wyciągnęli, ale wolę trochę poczekać i zrobię to porządnie - wymiana elementu (AC, ochrona zniżek). No chyba, że rzeczywiście wcześniej z czyjegoś OC... ;-)

W poprzednim Aurisie identycznie uszkodziłem zderzak bo najechałem na wystający kawałek krawężnika - akurat zmieścił się w martwej strefie czujników.
Tylko czy naprawdę należy uznać za normalne, że czujniki takich przeszkód nie wykrywają?
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2021, 06:55:38 wysłana przez fizjo »

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2021, 07:30:13 »
nie chcę by mnie źle zrozumiano. I nikogo nie krytykuję, ale czujniki niestety oduczają nas myślenia. Pierwszy raz mam auto z czujnikami, a miałem dużo aut. I staram się, mimo że mam czujniki, parkować na lusterka i na wyczucie końca auta. Nigdy całkowicie nie polegam na czujnikach. Jest to jakiś tam dodatkowy element wspomagający. Zresztą w zimie z uwagi na zachlapanie, często nie działają więc mi to nie przeszkadza. Podobnie może być również w innych porach roku, nie ma pewności, że czujnik nie jest np. zabrudzony. Stąd raczej nie ufam czujnikom w 100%.   
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2021, 08:49:12 »
nie chcę by mnie źle zrozumiano. I nikogo nie krytykuję, ale czujniki niestety oduczają nas myślenia. Pierwszy raz mam auto z czujnikami, a miałem dużo aut. I staram się, mimo że mam czujniki, parkować na lusterka i na wyczucie końca auta. Nigdy całkowicie nie polegam na czujnikach. Jest to jakiś tam dodatkowy element wspomagający. Zresztą w zimie z uwagi na zachlapanie, często nie działają więc mi to nie przeszkadza. Podobnie może być również w innych porach roku, nie ma pewności, że czujnik nie jest np. zabrudzony. Stąd raczej nie ufam czujnikom w 100%. 

Zgadzam się w 100%, szkoda tylko, że w 10-letnim samochodzie czujniki działają dużo lepiej...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl