Autor Wątek: Prius IV - wymiana uszczelki pod głowicą  (Przeczytany 5896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qbaxs

• Toyot Leżący
  • *
Prius IV - wymiana uszczelki pod głowicą
« dnia: 08 Marca 2021, 20:28:56 »
Witam
Kilka miesięcy kupiłem Priusa IV 2016 po taxi z gazem. Auto zostało sprowadzone z Belgii w 2018 i poprzedni właściciel założył gaz i jeździł nim na taxi i w listopadzie 2020 ja go kupiłem z przebiegiem 201k (teraz ma 206k)
Auto zaczęło kopcić spalinami przy dodawaniu gazu, ubyło płynu chłodniczego i dzisiaj w ASO powiedzieli mi że to uszczelka pod głowicą - zawołali 6k za zrobienie tego + możliwe dodatkowe koszty. Czas oczekiwania na uszczelkę to aż 3 tygodnie + kilka dni złożenie wszystkiego w całość.
Pan z ASO mówił że  to właśnie jazda na gazie była powodem wywalenia uszczelki - podobno mieli podobny przypadek w Priusie który na gazie zrobił 60k.
Teraz mam dylemat - zrobić to w ASO, dać gdzieś indziej, ale wołają bardzo podobne kwoty, czy kupić silnik nie wiadomo jakiego pochodzenia i podmienić, może ktoś coś doradzić, albo polecić dobrego mechanika z okolic Poznania?

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius IV - wymiana uszczelki pod głowicą
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2021, 20:59:48 »
Na ogłoszeniach masz silniki z chr, Auris, corolla za 1,5-2 tys., a ten Prius to chyba miał drugie tyle. Przecież to ten sam silnik od 2009. Mam nalatane 45k na gazie i nic niepokojącego się nie dzieje. Każdy mechanik powinien ogarnąć przekładkę, to jest zwykła benzyna

Jakbyś chciał oddać silnik na złom, to chętnie przyjmę. Chciałbym hobbystycznie zobaczyć jak to wygląda i jakie są realne koszty naprawy, gdyby to robić we własnym zakresie i dopasowania do starszej generacji.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 21:21:29 wysłana przez arthi »

Offline qbaxs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2021, 21:21:30 »
Prius 2016 IV ma 1.8 i ma oznaczenie X2ZR- Y22, a aurisy i chr mają inne i chyba czymś się różnią.
Przebieg przed zakupem był sprawdzony  i udokumentowany.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 21:48:46 wysłana przez qbaxs »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2021, 21:23:58 »
Nie wiem jak w Belgii, ale w Niemczech taksówkarze kręcą przed przeglądami. Nie jada na każdy przegląd po prostu. Silnik są dość pancerne, więc ja bym szukał na rynku wtórnym. Nie wiem czemu miałby gaz wpłynąć na uszczelkę, chyba że 200k zrobił na nie wyregulowanej instalacji. To nie gaz zabija silnik. Tu jest jeszcze hydrauliczna regulacja luzów zaworowych, więc w ogóle idealnie.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 21:29:22 wysłana przez arthi »

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2021, 11:44:32 »
Dokładnie, problemem mogła być źle ustawiona instalacja gazowa. Miałem podobny przypadek, powyginalo mi tłok po około 50000km po założeniu instalacji gazowej. Najtaniej było kupić silnik z małym przebiegiem. Nadal jeżdżę na gazie i jak narazie nic się nie dzieje a po wymianie zrobiłem ponad 80000. Instalacja 5 generacji, ciekły wtrysk gazu Vialle.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl