Autor Wątek: Ioniq hybryda  (Przeczytany 1899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Ioniq hybryda
« dnia: 11 Marca 2021, 20:10:39 »
Zastanawiam się czy macie jakieś doświadczenie z hyundai ioniq hybryda. Zwłaszcza interesuje mnie jak tam wygląda realne spalanie w porównaniu do auris hsd i prius. Wiem że jest to kompletnie inna hybryda bo silniki są połączone równolegle. Skrzynia 6 biegowa dwusprzęgłowa plus trzecie sprzęgło dla silnika elektrycznego więc o wiele większa złożoność, pasek napędowy i zdaje się że alternator. Za to bateria jest litowo jonowa... Użytkownicy są zadowoleni ale nikt nie mówi o kosztach przeglądu i awaryjności....

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ioniq hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marca 2021, 20:42:08 »
U mojego szefa jeździ już drugi rok i nie mówił nic o problemach. Ale jutro się zapytam.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2021, 22:04:42 »
Zastanawiam się czy macie jakieś doświadczenie z hyundai ioniq hybryda. Zwłaszcza interesuje mnie jak tam wygląda realne spalanie w porównaniu do auris hsd i prius. Wiem że jest to kompletnie inna hybryda bo silniki są połączone równolegle. Skrzynia 6 biegowa dwusprzęgłowa plus trzecie sprzęgło dla silnika elektrycznego więc o wiele większa złożoność, pasek napędowy i zdaje się że alternator. Za to bateria jest litowo jonowa... Użytkownicy są zadowoleni ale nikt nie mówi o kosztach przeglądu i awaryjności....
Nie ma się co martwić kosztami eksploatacji i awaryjnością. Kończy się gwarancja to bierzesz nowe i po kłopocie. Tak obecnie wygląda motoryzacja.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2021, 15:46:50 »
Jeśli chodzi o spalanie to do 2l trzeba sobie dodać.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2021, 16:02:39 »
No i zapytałem.
Jedyna awaria jaką miał to odpięły mu się zegary na desce rozdzielczej i nie mógł odpalić. Przyjechali, zapięli i pojechali w ramach gwarancji.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2021, 16:23:19 »
No i zapytałem.
Jedyna awaria jaką miał to odpięły mu się zegary na desce rozdzielczej i nie mógł odpalić. Przyjechali, zapięli i pojechali w ramach gwarancji.
Ok, a cos wiadomo o spalaniu?
Dzieki

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2021, 16:35:07 »
Ok, a cos wiadomo o spalaniu?
https://www.fuelly.com/car/hyundai/ioniq/2019
proszę tu masz bazę 130szt Ioniqów z 2019r które razem przejechały ponad 2,5mln km i średnie spalanie to 4,55l/100km

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2021, 20:26:10 »
Na spiritmonitor.de ponad 400 raportów - średnia 4.8 l/100 km

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl