Autor Wątek: Oświetlenie kabiny Yaris IV  (Przeczytany 4178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gmazur

• Toyot Leżący
  • *
Oświetlenie kabiny Yaris IV
« dnia: 12 Marca 2021, 17:14:15 »
Cześć.
Nie mogę zrozumieć wszystkich "nowinek" Japończyków. Jedną z nich jest przycisk do przełączania ilości kilometrów umieszczony niefortunnie, ale to przeżyję.
Jednak nie mogę patrzeć na słabe oświetlenie kabiny. Te dwie lampki z żarówkami rodem lampki rowerowej z dynamem dają tyle światła co nic. Czy ktoś kombinował z wymianą na jaśniejsze ledy? Czy komputer nie będzie "krzyczał" jak będą inne żarówki? I gdzie mógłbym zakupić inne oświetlenie?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Oświetlenie kabiny Yaris IV
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2021, 18:27:21 »
Wymień na ledy i będzie ok.

Offline greg50844858

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris Hybrydowy
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2024, 19:38:37 »
Witam.
A czy ktoś wie jak wymienić te żaróweczki między przednimi siedzeniami?
Jak się do nich dostać by je wymienić?
Co i jak podważyć by nie powyłamywać zaczepów.
Za info będę wdzięczny.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:04:08 »

Offline vrossi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2024, 12:05:22 »
Czy macie jakies godne polecenia zestawy/producentow do wymiany podswietlenia w calej Yaris IV? Widzialem ze sa takie zestawy, ale obawiam sie czy beda dzialaly. Nie chce sie bawic w pozniejsze zwroty/reklamacje. Wolalbym cos sprawdzonego. Ewentualnie czy jakas strone internetowa z oswietleniem LED mozecie polecic? Mam na mysli oswietelenie w kabinie, rejestracja i bagaznik. To chyba tyle. Trzeba powiedziec ze standardowe oswietlenie w kabinie plus dodatkowo brak oswietlenie tylnego siedziska to dramat.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2024, 12:07:32 wysłana przez vrossi »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2024, 12:52:09 »
Wszystkie wymienione powyżej to W5W, więc wszędzie idzie ten sam model żarówki.

Polecam kupić coś firmowego. Eksperymentowałem z różnymi LEDami z Aliexpress i żadna nie świeciła zbyt długo .Niektóre nawet tylko kilka godzin.

Od kiedy zamontowałem Philipsy, to mam spokój od ponad 2 lat. Co prawda kosztowały ponad 50zł/2szt, ale widzę że było warto.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2024, 16:31:24 »
A jak z jakością? Pamiętam że zamieniłem w Y1 żarówkę wnętrza na led firmowy i w sumie tylko kolor światła się zmienił a jak było ciemno tak dalej zostało... W drugim aucie do lampki dałem moduły led z przejściówką na w5w i nastała jasność, a działa to już piąty rok

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2024, 18:15:32 »
A jak z jakością? Pamiętam że zamieniłem w Y1 żarówkę wnętrza na led firmowy i w sumie tylko kolor światła się zmienił a jak było ciemno tak dalej zostało... W drugim aucie do lampki dałem moduły led z przejściówką na w5w i nastała jasność, a działa to już piąty rok

Fizyki nie oszukasz.
Ledy Philips zastosowane przeze mnie są jaśniejsze od żarówek, ale nie jakoś spektakularnie jasne.
Te z Aliexpress były jaśniejsze, ale temperatura je dość szybko zabijała. W małej obudowie W5W nie ma gdzie zamontować dużego radiatora, więc nie można dać mocnego źródła światła.

Tam, gdzie chciałem mieć więcej światła(bagażnik, tylne siedzenia) zamontowałem po prostu listwy Led i one świecą jasno się nie przegrzewają.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2024, 21:51:09 »
W małej obudowie W5W nie ma gdzie zamontować dużego radiatora, więc nie można dać mocnego źródła światła.
Dlatego zamiast na siłę ładować led do obudowy w5w, lepiej byłoby znaleźć moduły na wymiar lampki

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2024, 14:06:42 »
Lub dużo tańsze płaskie moduły led zbliżone wymiarami. Dodam że komputer nie krzyczy (przynajmniej na postoju) przy wymianie tylnych żarówek tablicy rejestracyjnej na ledy. Jak dla mnie to jakies nieporozumienie że wszystko jest na ledach łacznie ze światłami przeciwmgielnymi (a akurat taka barwa światła we mgle nie jest najlepsza) a do oswietlenia tablicy wsadzone czereśniackie żarówki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl