Autor Wątek: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD  (Przeczytany 32246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Sierpnia 2021, 20:21:21 »
niej myślałem o hybrydzie Aurisa al

A czym się dokładnie różnią te silniki 1.8 HSD 3 gen z Aurisa vs 1.8 HSD 4 gen. z Corolli ?
Bo trochę słabo z rzetelnymi informacjami na ten temat.
Jakim cudem przy mniejszej mocy są na papierze takie same osiągi ?
Gdzieś na yutubie koleś coś opowiadał o Corolli HSD że ma oprócz wtrysku pośredniego ma dodatkowe wtryskiwacze dla wtrysku bezpośredniego ale nie mogę ustalić czy to dotyczyło silnika 1.8 czy 2.0 czy obu.
Jakie jeszcze różnica 1.8 122 KM vs 1.8 136KM i jakie korzyści ma użytkownik z hybrydy 4 generacji po za późniejszym załączaniem się silnika spalinowego.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Sierpnia 2021, 12:08:30 »
Ja czekam na wersję po liftingu Corolli.

Warto czekać? Skąd wiesz, czy wersja po liftingu będzie lepsza? Może skończyć się na kilku nic nie znaczących kosmetycznych zmianach, a na pewno cena będzie sporo wyższa i będzie więcej "atrakcyjnych" elektronicznych dodatków wciśniętych producentom przez UE. Ja też miałem czekać, ale z powodów jw, zdecydowałem się już teraz na nową Corollę. Na październik mam odbiór. Zobaczymy, czy będę zadowolony z decyzji  :o
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2021, 12:11:09 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Sierpnia 2021, 21:03:57 »
Jakim cudem przy mniejszej mocy są na papierze takie same osiągi ?
Sama moc maksymalna niczego nie przesądza, poza tym ona w hybrydzie to ma chyba taki "ekwiwalentny" charakter a nie rzeczywisty. W obu autach jednostka spalinowa ma taką samą moc, ta w Corolli ma bardziej płaski przebieg momentu, wyższa jest sprawność osiągana przez cały układ napędowy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Sierpnia 2021, 21:23:44 »

Ja czekam na wersję po liftingu Corolli.

Warto czekać? Skąd wiesz, czy wersja po liftingu będzie lepsza? Może skończyć się na kilku nic nie znaczących kosmetycznych zmianach, a na pewno cena będzie sporo wyższa i będzie więcej "atrakcyjnych" elektronicznych dodatków wciśniętych producentom przez UE. Ja też miałem czekać, ale z powodów jw, zdecydowałem się już teraz na nową Corollę. Na październik mam odbiór. Zobaczymy, czy będę zadowolony z decyzji  :o
Nie wiem czy warto.  Po prostu obecna oferta Corolli nie wzbudza we mnie ciśnienia na wymianę auta i tyle.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Sierpnia 2021, 22:52:10 »
Nie wiem czy wiecie ale zaraz kupienie Toyoty będzie trudne bo wstrzymują produkcję

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 23 Sierpnia 2021, 09:37:16 »
Nie wiem czy wiecie ale zaraz kupienie Toyoty będzie trudne bo wstrzymują produkcję
W Japonii.

Corolle na rynek polski powstają w Burnaston i w Sakarya.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl