Autor Wątek: KOROZJA - RAV4 5 Gen,  (Przeczytany 46355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: KOROZJA - RAV4 5 Gen,
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Marca 2021, 10:02:54 »
Ale dwa tygodnie... I 5,5k to od 3% do 5% wartości auta.

I jeszcze off-top. Do tego wygłuszenie środka kolejne 5%. I zapadająca się podłoga. I audio. I inne pierdolety. Do ceny trzeba doliczyć 5k bazowo i jeszcze dodatkowe 10k w zależności od preferencji.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Marca 2021, 10:29:07 »
Heh - zabawki i przyjemności zawsze kosztują.  No schodzi im dwa do 2,5 tygodnia bo mają jakąś taką swoją procedurę - myją, suszą, odtłuszczają, rozbierają, po każdej warstwie czekają aż dobrze wyschnie i tak czas leci :)

Moim zdaniem jak ktoś kupuje auto dla siebie na okres do 5 lat - to w sumie nie ma co konserwować bo go ruda na wylot  jeszcze nie zje, a jak autko na dłużej to warto byłoby zakonserwować. Moje auto zostanie w rodzinie na dłużej stąd ta konserwacja :)

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Marca 2021, 15:25:14 »
Ciekawe ile taki wosk waży. W tej Corolli, "trochę" go zużyli, profi robota.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Marca 2021, 16:28:12 »
Gdyby ktoś był zainteresowany jak wygląda taka konserwacja to tu można podejrzeć:
https://www.youtube.com/channel/UC-9BLoryWbiPzz-K5IvT59A/videos

Powłoka woskowa ze smaru do lin:
https://www.youtube.com/channel/UCkYznV9NAUB98vF3lFS1dYg/videos

tu kolejne prace fajnie wykonane:
https://www.youtube.com/channel/UC90D3mEMO3ZgplUggHCpyVA/videos

i konserwacja nowej RAV 4
https://www.facebook.com/autobaranek1/

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Marca 2021, 17:08:50 »
Gdyby ktoś był zainteresowany jak wygląda taka konserwacja to tu można podejrzeć:
https://www.youtube.com/channel/UC-9BLoryWbiPzz-K5IvT59A/videos

Powłoka woskowa ze smaru do lin:
https://www.youtube.com/channel/UCkYznV9NAUB98vF3lFS1dYg/videos

tu kolejne prace fajnie wykonane:
https://www.youtube.com/channel/UC90D3mEMO3ZgplUggHCpyVA/videos

i konserwacja nowej RAV 4
https://www.facebook.com/autobaranek1/
a wiesz jaka Cena za tä Ravke jest ? ..bo tam na fb - to jak zwykle 'tajemnica' .. i trzeba by pisać do nich..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marca 2021, 17:25:53 »
Tak na gwarancji  - pytałem w ASO nie mieli przeciwwskazań.  Zaznaczyli jedynie, że jak coś konserwator zepsuję (ułamie jakiś plastik) to gwarancja tego nie obejmie. Niemniej ten zakład w mojej okolicy jest znany  bo chyba jako jedyny w tym okręgu  robi auta nowe  na gwarancji. Złożyli wszystko z powrotem lepiej jak w fabryce - przynajmniej takie odniosłem wrażenie. :)

W Salonie w którym odbierałem Rav-kę (pod koniec stycznia) Toyota Wiśniewski Izabelin k. Warszawy powiedzieli ze zalecają konserwacje podwozia ale nie wykonują tego. Okazało się że jeden z ASO Mazdy w Warszawie świadczy taką usługę , używa do zabezpieczania wosku które dostarcza im Mazda. Za zabezpieczenia podwozia +  profile zamknięte+ nadkola zapłaciłem 1500 PLN (oddałem samochód w środe o 8.00 w piatek po 14.00 była juz do odbioru). Co roku kontrola powłoki + naprawa ubytków w/w ASO MAzdy koszt 123 pln . 

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Marca 2021, 18:00:15 »
A ja zaraz po odbiorze kupiłem sobie wosk w sprayu (firmy Whurt) do profili zamkniętych i do powiedzmy blach 4-ry opakowania po 500ml wszedłem pod samochód i wypsikalem podwozie, nadkola a w progi i drzwi wpuściłem ten do profili zamkniętych. Powstała piękna warstwa przezroczystego wosku, wilgoć nie ma szans, a 2k PLN w kieszeni.
ktoś kiedyś chyba w innym poście to wrzucil :

https://allegro.pl/oferta/wosk-do-podwozia-i-profili-innotec-hi-temp-wax-pro-8964051062

szwagier zrobil ostatnio kanał u siebie ii tak myśle czy by na wiosne nie zrobić do niego wypadu 'w góry .. bez trekkingu bo by auto musialo postać ze 24h

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Marca 2021, 18:05:12 »
A ja dziś wysłałem zapytanie odnośnie zabiegów zabezpieczających do ASO z którego odbierałem auto miesiąc temu.  Mail wysłałem z CC do mojego handlowca i on właśnie odpisał natychmiast, że poleca firmę Krown (http://krown.pl/pages/proces-zabezpieczania-pojazdu).

Zanim do nich wyślę zapytanie, to chciałem zapytać szanownych forumowiczów, czy ktoś z Was już tam robił i czy też poleca (czy nie).

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Marca 2021, 21:00:30 »
Z tym Krown-em to bym nie szalał. Widziałem w internecie jak to wygląda po kilku miesiącach. Należy uważać na części gumowe! Krown je po prostu niszczy - uszczelki, tuleje metalowo-gumowe w zawieszeniu wszystko się rozłazi. Jak za dużo tego preparatu zaaplikujesz w progi, drzwi i inne miejsca w karoserii to masz niekończący się kapiący olej (i oczywiście tłuste ślady na karoserii). Inna sprawa że tłuste podwozie zbiera cały syf z drogi i to wszystko się przykleja do podwozia.
Ten innotec jest ok wczoraj jeden warsztat tym robił konserwację w nowym Yarisie GR i tak to wygląda:
https://www.youtube.com/watch?v=NP3a4uxDDCA

W wysokiej temperaturze powyżej 25 stopnie po paru godzinach robi się ja wosk na świecy. Twardo przylega do blachy i jest ciężki od usunięcia. 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Marca 2021, 22:02:31 »
Krown je po prostu niszczy - uszczelki, tuleje metalowo-gumowe w zawieszeniu wszystko się rozłazi. Jak za dużo tego preparatu zaaplikujesz w progi, drzwi i inne miejsca w karoserii to masz niekończący się kapiący olej (i oczywiście tłuste ślady na karoserii). Inna sprawa że tłuste podwozie zbiera cały syf z drogi i to wszystko się przykleja do podwozia.
Ja robiłem jeden samochód preparatem Krown i byłem zadowolony. Nic z tych rzeczy o których piszesz nie miało miejsca, Owszem przez 2-3 dni kapało  i to wszystko. Nie było też żadnego smrodu i syfu pod spodem. Myślę, że zabezpieczenia jest adekwatne do ceny, ale do nowego samochodu wystarczy i w jakimś stopniu zabepiecza profile zamknięte i podwozie, na których jeszcze nie ma rdzy.. W maju wybieram się do nich z kolejnym samochodem, bo nie jestem fanem pełnej rozbiórki nowego samochodu, a na 5 lat wystarczy bo potem i tak sprzedaję. Inny samochód robiłem preparatem Mike Sanders, który polecali koledzy z Niemiec. Też było ok. ale nie chce mi się jechać pod Warszawę  i zostawiać samochód na 2-3 dni.                   
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2021, 22:07:04 wysłana przez pireus »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Marca 2021, 15:29:53 »
eż było ok. ale nie chce mi się jechać pod Warszawę  i zostawiać samochód na 2-3 dni.

A gdzie pod Warszawą, jeżeli można wiedzieć.
Zaczynam się łamać, a z racji pandemii zdarza się, że auto stoi i po 5-6 dni, gdy na podorędziu jest drugie służbowe...

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Marca 2021, 16:09:46 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Marca 2021, 16:47:20 »
Heh, tak sobie czytam i czytam, nawet się na jeden z linków załapałem, dziękuję - to miłe  :cheesy:

Sprawa wygląda tak:

1) nikt tego dobrze nie zrobi za darmo - jeśli materiału potrafi wejść za kilka kzł, to oczekiwanie usługi na poziomie 2k na gotowo jest - moim zdaniem - co najmniej nie na miejscu, chyba, że ktoś lubi być oszukiwany, to nie oceniam :)

10 litrów wosku na same profile zamknięte w aucie gabarytów Ravki to nie jest ilość niewyobrażalna tylko realna, jeśli ma być ten wosk rzeczywiście wszędzie, a nie tylko tam gdzie widać, że coś kapie z otworów. Jak czytam o 2 czy 4 puszkach na całe podwozie to mniej więcej tak jak z tymi lakierami, co mają 80 mikronów.

2) rozbiórka auta tak, żeby można było je dobrze zabezpieczyć, jak również tak, żeby niczego w trakcie rozbiórki nie zniszczyć - to jest tydzień pracy jednego człowieka (kilkadziesiąt godzin)

3) drugi tydzień to jest mycie, czyszczenie, suszenie, matowienie pod podkład, itd - cały czas piszemy o aucie nowym, względnie 2-letnim.

4) kolejny tydzień jest na zrobienie całego zawiasu, wydechu, itd, bo co z tego, że na którymś tam filmiku czy fejsiku z Ravką całe podwozie jest w wosku, kiedy zawieszenie pozostało nietknięte i za dwa lata będzie rude.

5) kolejny tydzień (i to taki po więcej niż 8h dziennie) to poskładanie tego wszystkiego do kupy, wysmarowanie wszystkich połączeń śrubowych, ot, choćby mimośrodów od regulacji zbieżności czy KPK. Żeby jeden z drugim jadąc za 3 lata na zbieżność nie musiał kupować nowych wahaczy, tulei i ciąć śrub.

Problem jest jednak taki, że w tym kraju króluje bylejakość po stronie warsztatów i brak wiedzy po stronie użytkowników. Jeśli ktoś komuś mówi, że zrobi tanio, dobrze i za 2 dni będzie do odbioru, to zamiast żeby się klientowi zaświeciła czerwona lampka, to jemu się świeci zielona, bo znalazł OKAZJĘ. A wydał 200k na auto i kolejnych 10 czy 15 na zrobienie go porządnie już nie ma, albo ma, ale mu szkoda, więc lepiej uwierzyć komuś, kto mu zrobi "profesjonalną konserwację" za 2k albo Toyocie w gwarancję na nie wiadomo co. Przeczytajcie dobrze warunki gwarancji na podwozie, czego dotyczą, jakie są wymagania względem klienta i co ewentualnie producent zrobi jeśli gwarancję uzna, np. w przypadku perforacji błotnika w 8-letnim aucie.

Tak to wygląda z mojej strony. Gdzie indziej może wyglądać inaczej. Jak przy jednym aucie robi pięciu to wiadomo, że czas się skraca, ale tym pięciu też trzeba dać jeść, więc nie oczekujcie cudów :)

O Sandersie, Krownach, Waxoylach i im pokrewnych już pisałem - kto będzie chciał to znajdzie.

To jest zakonserwowany profil w nowym aucie:

To jest zakonserwowany profil w prawie nowym aucie, gdzie jeszcze nie było rdzy (to akurat próg):

A to jest zakonserwowany profil w aucie, które ktoś komuś zrobił tanio, szybko, dobrze, tylko przypadkowo akurat wtedy, kiedy skończyła się gwarancja. I Klient przyjechał, żeby to ratować. Ciekawe czym i jak...

May the Rust be with You  <taniec>

3VZ.pl

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Kwietnia 2021, 12:43:52 »
Heh, tak sobie czytam i czytam, nawet się na jeden z linków załapałem, dziękuję - to miłe  :cheesy:

To w takim razie ile wyjdzie konserwacja u Ciebie takiej Ravki ? Jestem w sumie z 2ej str Krakowa, wiec może przed następną zimą bym się wybrał.. :o
Może być info na priv
Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Kwietnia 2021, 12:58:33 »

To w takim razie ile wyjdzie konserwacja u Ciebie takiej Ravki ? Jestem w sumie z 2ej str Krakowa, wiec może przed następną zimą bym się wybrał.. :o
Może być info na priv
Pozdrawiam

Tyle, ile sobie zażyczysz. Sporo zależy od zakresu prac i użytych środków, bo są spore rozbieżności między pakietem "minimum" a "sky is the limit". Chodzi o to czy będziesz chciał samo podwozie, czy wraz z zawieszeniem, czy z wydechem, czy z warstwą tłumiącą dźwięki, itd, bo niestety nie mam jednej smoły do wszystkiego  :grin:

Realnie i bez fajerwerków można to w granicach dychy zamknąć. Za parę dni zaczynam nowego Forestera, to możesz podjechać i sobie obadać na żywca co i z czym się je, a jak wyjedzie to będzie można podliczyć koszty - auto zbliżone gabarytem do Ravki, więc będzie jakiś odnośnik.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl